Ρωσία και ΗΠΑ ήρθαν σε συμφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να ανανεωθεί η διασυνοριακή επιχείρηση παροχής βοήθειας στη Συρία αποτρέποντας έτσι μια νέα ανθρωπιστική καταστροφή στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.
«Οι γονείς μπορούν να κοιμηθούν απόψε γνωρίζοντας ότι για τους επόμενους 12 μήνες τα παιδιά τους θα τρέφονται. Η ανθρωπιστική συμφωνία που επιτύχαμε εδώ θα σώσει κυριολεκτικά ζωές», δήλωσε η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.
Μετά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τόμας-Γκρίνφιλντ και του Ρώσου πρέσβη των Ηνωμένων Εθνών Βασίλι Νεμπενζία την Παρασκευή το πρωί, το 15μελές συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα ένα συμβιβαστικό ψήφισμα. Ο Νεμπένζια περιέγραψε την ψηφοφορία ως «ιστορική στιγμή» τονίζοντας ότι θα μπορούσε «να γίνει ένα σημείο καμπής που όχι μόνο θα κερδίσει η Συρία… αλλά και η περιοχή της Μέσης Ανατολής συνολικά».
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε τονίσει τη σημασία της επιχείρησης διασυνοριακής βοήθειας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Ιούνιο. Η διοίκηση του Μπάιντεν προειδοποίησε τότε ότι οποιαδήποτε μελλοντική συνεργασία με τη Ρωσία για τη Συρία τίθετο σε κίνδυνο εάν σταματούσαν οι διασυνοριακές παραδόσεις βοήθειας.
Περίπου 1.000 φορτηγά χρησιμοποιούν κάθε μήνα τη διάβαση της Μπαμπ αλ-Χάουα προκειμένου να διανείμουν βοήθεια και φάρμακα, περιλαμβανομένων εμβολίων κατά της COVID-19, σε περίπου 2,4 εκατ. ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, σύμφωνα με υπηρεσίες του ΟΗΕ.
Περισσότερο από το 80% του πληθυσμού της βορειοδυτικής Συρίας εξαρτάται από αυτήν τη βοήθεια για την επιβίωσή τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Επιτρέπει τη μεταφορά φαρμάκων, τροφίμων, κουβερτών, στρωμάτων και ακόμη και αντι-Covid εμβολίων, χωρίς την έγκριση της Δαμασκού, σε εδάφη που έχουν βυθιστεί στη φτώχεια και διαφεύγουν από το καθεστώς Άσαντ.