Στο τετ-α-τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη 07/12 είναι στραμμένα όλα τα φώτα, με την Αθήνα να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι αποδέχεται μόνο μία διαφορά με την Άγκυρα, αυτή του καθορισμού ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Στην κορυφή της ατζέντας παραμένουν θέματα όπως το μεταναστευτικό αλλά και ζητήματα οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας.
Οι προσδοκίες
Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στο επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας, καθώς η εμπέδωση θετικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές.
Επισημαίνουν ακόμη ότι, ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στη θετική ατζέντα που είναι αμοιβαία επωφελής.
Η (θετική) ατζέντα
Την Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια του πέμπτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις (κάποιες αφορούν συνεργασίες μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Entreprise Greece) στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας καθώς και της αγροτικής ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησής τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα στις σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών με βάση τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: πολιτικός διάλογος, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα.
Τα «αγκάθια»
Μια πρώτη ιδέα της «ατζέντας» που θα έχει μαζί του κατά την ολιγόωρη επίσκεψή του στην Ελλάδα μετέφερε με συνέντευξή του σήμερα στην «Καθημερινή», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος υπογραμμίζει τη θέση ότι η Άγκυρα επιθυμεί να συμπεριληφθούν σε πιθανή προσφυγή στη διεθνή δικαιοσύνη περισσότερα θέματα, «αλληλένδετα» με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.
Η Αθήνα πάντως στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι αποδέχεται μόνο μία διαφορά με την Άγκυρα, αυτή του καθορισμού ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα
11:00 - Άφιξη Ερντογάν στο «Ελ. Βενιζέλος»
Θα τον υποδεχθεί στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης.
11:30 Συνάντηση Κ. Σακελλαροπούλου - Τ. Ερντογάν
Μια 45λεπτη συνάντησή συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα έχει ο Τούρκος πρόεδρος και στη συνέχεια θα μεταβεί στο κοντινό Μέγαρο Μαξίμου.
11:30 Διμερείς υπουργικές συναντήσεις
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Ερντογάν - Σακελλαροπούλου, δέκα Έλληνες υπουργοί θα συναντηθούν με 7 Τούρκους ομολόγους τους, για όλες τις διμερείς συμφωνίες που θα γίνουν. Ξεχωριστή συνάντηση θα έχουν οι δυο υπουργοί Άμυνας.
11:30 Συνάντηση Δένδια - Γκιουλέρ στη ΛΑΕΔ
Οι κ. Δένδιας και Γκιουλέρ θα συναντηθούν στη Λέσχη Αξιωματικών στη Ρηγίλλης.
12:15 Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη - Τ. Ερντογάν, Γεραπετρίτη - Φιντάν και Μπούρα - Κιλίτς στο Μαξίμου
Στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο Μαξίμου θα βρίσκονται εκτός από τους υπουργούς Εξωτερικών, η κ. Μάρια Μπούρα και ο κ. Τσαγατάι Κιλίτς, οι δυο διπλωματικοί σύμβουλοι των δυο ηγετών όπως και στο Βίλνιους και στη Νέα Υόρκη.
13:00 Δηλώσεις Κυρ. Μητσοτάκη και Τ. Ερντογάν
Οι δύο ηγέτες μετά τις δηλώσεις δεν θα δεχθούν ερωτήσεις. Θα ακολουθήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στο Μαξίμου, παρουσία όλων των υπουργών από ΥΠΕΞ και ΛΑΕΔ
13:30 Συνεδρίαση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας
«Αστακός» η Αθήνα
«Δρακόντεια» θα είναι τα μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα λόγω της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πιο συγκεκριμένα, έμφαση θα δοθεί στην φύλαξη με αστυνομικούς σε όλη την διαδρομή που θα ακολουθήσει η Τουρκική Αντιπροσωπεία, ενώ θα επιστρατευτούν drones, ελικόπτερα και ελεύθεροι σκοπευτές.
Θα υπάρξει πρόβλεψη για διακοπή στην κίνηση των οχημάτων πριν και κατά την διάρκεια των μετακινήσεων της πομπής των οχημάτων με τον πρόεδρο της Τουρκίας.
Αυστηρά αναμένεται να είναι τα μέτρα ασφαλείας σε δρόμους όπως η Βασιλίσσης Όλγας, η Βασιλέως Κωνσταντίνου, η Βασιλίσσης Σοφίας αλλά και στην Πλατεία Συντάγματος ενώ ΕΥΠ, αντιτρομοκρατική και ασφάλεια θα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή.