Δύο μέτρα και δύο σταθμά θέλουν να επιβάλλουν ευρωπαϊκές χώρες θυσιάζοντας την Κύπρο για να μην... ενοχλήσουν τον Τ. Ερντογάν απαιτώντας συγχρόνως η αυστηρότητα που δεν θέλουν να δείξουν έναντι της Τουρκίας λόγω των απαράδεκτων παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, να επιβληθεί άμεσα έναντι της Λευκορωσίας για τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Όλες οι χώρες όμως που χθες εξέφραζαν υποκριτικά την λύπη τους επειδή η Κύπρος κράτησε σθεναρή στάση, με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν κυρώσεις μόνο για την Λευκορωσία, έδειξαν να ..ξεχνούν ότι στις 28 Αυγούστου στο Άτυπο Συμβούλιο Gymnich συμφωνούσαν να συνδεθεί η απόφαση για τις πρόσθετες κυρώσεις που ζήτησε η Κύπρος με την έγκριση κυρώσεων για την Λευκορωσία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το απόσπασμα της εσωτερικής απόρρητης σύνοψης της υπηρεσίας που προΐσταται ο Ζ. Μπορρέλ, της EEAS (European External Action Service) που καταγράφει αυτή την συμφωνία μεταξύ των ευρωπαίων Υπουργών, εξηγεί γιατί η Λευκωσία επιμένει στην θέση της την οποία διατύπωσε και δημοσίως πριν την χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ο κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος είχε προειδοποιήσει ότι «οι αντιδράσεις της ΕΕ., σε κάθε είδους παραβίαση των βασικών Αρχών και Αξιών δεν μπορεί να είναι a la carte».
Το επίμαχο απόσπασμα της απόρρητης καταγραφής της σύνοψης του Άτυπου Συμβουλίου ΥΠΕΞ Gymnich της 28ης Αυγούστου:
«…Μακρά συζήτηση για την Τουρκία ,με επίκεντρο σε μεγάλο βαθμό την επέκταση των κυρώσεων. Κάνοντας απολογισμό της έλλειψης απτής προόδου μέχρι στιγμής τόσο στον διάλογο υπό την ηγεσία του Ύπατου Εκπροσώπου όσο και στις προσπάθειες κατευνασμού της Γερμανίας, οι Υπουργοί συμφωνούν να επιταχύνουν τις εργασίες του Συμβουλίου σχετικά με τις προτάσεις της Κύπρου (Ιούνιος) σχετικά με τον πρόσθετο κατάλογο των ατόμων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις. Όπως και για τη Λευκορωσία , η επιτάχυνση αυτή θα πρέπει να οδηγήσει στην έγκριση των σχετικών αποφάσεων από το Συμβούλιο πριν από την Σύνοδο Κορυφής (το αργότερο από το FAC). Η προετοιμασία της στρατηγικής συζήτησης σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία θα πρέπει να παραμείνει πολυδιάστατη, με θετικές κατευθύνσεις (διάλογος, οικονομική συνεργασία) όσο και πιθανή κλιμάκωση του περιοριστικού μέτρου που στοχεύει τα χρηματοπιστωτικά και οικονομικά συμφέροντα της Τουρκίας....».
Πλέον οι αποφάσεις για τις κυρώσεις μετατίθενται για την Σύνοδο Κορυφής που ο Ν. Αναστασιάδης αναμένεται να βρεθεί σε κλοιό πιέσεων, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει πίεση και προς την Ελλάδα με πρόσχημα την έναρξη διερευνητικών επαφών να μην επιμείνει στην έγκριση λίστας κυρώσεων που θα επιβληθούν στην Τουρκία μέσω αυτοματοποιημένης διαδικασίας εάν επιστρέψει στην πολιτική των προκλήσεων.