Έτοιμες για τη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής μέσα σε ένα μήνα είναι οι Βρυξέλλες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ξεκινήσει στις 15.00 (ώρα Βρυξελλών).
Ψηλά στις συζητήσεις θα βρεθεί η τουρκική παραβατικότητα μετά τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιολογήσει πού βρισκόμαστε» αναφορικά με την κατάσταση με την Τουρκία, τόνισε ευρωπαϊκή πηγή μιλώντας σε δημοσιογράφους υπογραμμίζοντας την «αλληλεγγύη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο». Παράλληλα, η ίδια πηγή, σημείωσε ότι «ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρακολουθεί στενά την κατάσταση».
Αναφερόμενη στις αποφάσεις της περασμένης Συνόδου Κορυφής, η ευρωπαϊκή πηγή επισήμανε «ότι έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Δεκέμβριο, όπως επίσης έχει συμφωνηθεί μεθοδολογία» για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Τι στοχεύει η Ελλάδα - Reuters: Απίθανο να επιβληθούν κυρώσεις σήμερα
Σε μια αυστηρή διατύπωση του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για την τουρκική παραβατικότητα ευελπιστεί η Ελλάδα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει κάνει σαφές ότι θα θέσει το ζήτημα των κυρώσεων μετά και την έξοδο του Oruc Reis και την πλεύση του πλησίον ελληνικών νησιών.
Κρίσιμη θα είναι η στάση που θα τηρήσει ο γάλλος πρόεδρος Εμ.Μακρόν, ενώ αναφορικά με το Βερολίνο, είναι πολύ πιθανή μια ακόμη πρωτοβουλία από πλευράς Μέρκελ. Στο κεφάλαιο πάντως των κυρώσεων, δεν διαφαίνεται κλίμα ότι υπάρχει περίπτωση να ληφθεί σχετική απόφαση. Επικαλούμενο πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, το Reuters ανέφερε νωρίτερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απίθανο να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας στην σημερινή σύνοδο.
Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, “μπορεί η Γερμανία να είναι ξεκάθαρα ενάντια στις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει αυτομάτως να επιβάλουμε κυρώσεις για κάθε πρόκληση”. Το Βερολίνο ζητά αποκλιμάκωση και διάλογο, θέση για την οποία προϊδέασε και χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.
Αναλυτές εκτιμούν ότι το Βερολίνο πρέπει μέσα στις επόμενες ημέρες είτε να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία, που αυτή την φορά όμως θα συνοδεύεται από παροχή εγγυήσεων εκ μέρους Άγκυρας, είτε να ηγηθεί, όπως πρέπει, της ΕΕ, προς την κατεύθυνση τιμωρίας της Άγκυρας.
Κατά την σύνοδο αναμένεται να φανεί και η γαλλική στάση, καθώς η τουρκική επιθετικότητα διακυβεύει τα συμφέροντα του Παρισιού. Και το συμφέρον των Γάλλων ήταν και παραμένει να ανασχέσουν την τουρκική όρεξη για παρεμβάσεις στην Μεσόγειο.
Ο ελληνικός διπλωματικός μαραθώνιος ξεκινά πριν από την Σύνοδο Κορυφής και συγκεκριμένα από την συνεδρίαση το μεσημέρι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στο οποίο μετέχουν αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες. Το ζήτημα της Τουρκίας θα τεθεί από ελληνικής πλευράς τόσο στην συνεδρίαση του ΕΛΚ, όσο και Σύνοδο Κορυφής, παρ’ ότι αυτό προγραμματίζεται να συζητηθεί κατά την δεύτερη ημέρα της Συνόδου.
Η υπόλοιπη Ατζέντα
Brexit και «τελεσίγραφα»
Η εικόνα που επικρατεί σε αυτό το μέτωπο δεν προκαλεί αισιοδοξία. Πολύ περισσότερο καθώς σήμερα λήγει και η διορία την οποία έχει θέσει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, για την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά στις μελλοντικές σχέσεις των μέχρι πρόσφατα εταίρων. Θεωρητικά και επειδή κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί, αυτό θα έπρεπε να σημάνει την αυτόματη διακοπή των διαπραγματεύσεων και την εντατική προετοιμασία των δύο πλευρών προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της ανώμαλης προσγείωσης – δηλαδή, του «σκληρού» Brexit.
Φυσικά, όπως διαρρέουν εδώ και ημέρες Βρυξέλλες και Λονδίνο, αυτό δεν θα συμβεί. Έστω και άτυπα, άλλωστε, όλοι αναμένουν ότι το «παζάρι» θα συνεχιστεί, πιθανότατα και μέχρι το παρά πέντε της 31ης Δεκεμβρίου 2020, οπότε και εκπνέει η περίοδος που προβλέπει η συμφωνία αποχώρησης για την επίτευξη ενός αμοιβαία αποδεκτού συμβιβασμού. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τη φαινομενική αδιαλλαξία και τους προκλητικούς χειρισμούς του Λονδίνου, είναι πολλοί οι ειδικοί που προβλέπουν ότι όλα γίνονται είτε για λόγους εντυπώσεων είτε για να αποκτήσει η κάθε πλευρά περισσότερα διαπραγματευτικά ατού και ότι, τελικά, συμφωνία θα υπάρξει.
Αφρική και κλιματική αλλαγή
Δεν είναι, όμως, μόνο το Brexit που υπάρχει ανάγκη να συζητήσουν οι ηγέτες των «27». Είναι, επίσης, ένα άλλο σημαντικό γεωπολιτικό θέμα: Οι σχέσεις της ΕΕ με την Αφρική, μια ήπειρο η οποία, εκτός από φυσικός γείτονας της Ευρώπης, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα σε μια σειρά μέτωπα: Την ασφάλεια, την οικονομία, την ενέργεια και, φυσικά, το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Έτσι, είναι αναγκαίο να υπάρξει μια κοινή γραμμή, ειδικά καθώς επίκειται η σύνοδος ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης, πιθανότατα εντός Οκτωβρίου.
Μείζονα σημασία έχει και η υπόθεση της κλιματικής αλλαγής, της οριστικοποίησης των στόχων που θα θέσει η ΕΕ και της διαδικασίας υλοποίησής τους. Υπενθυμίζεται πως η Κομισιόν αναθεώρησε πρόσφατα τις προτάσεις της, κάνοντας λόγο για μείωση των εκπομπών διοξειδίου και άλλων αερίων κατά 55% μέχρι το 2030 και για τη μετάβαση της ΕΕ σε καθεστώς «κλιματικής ουδετερότητας» (μηδενικές εκπομπές) ως το 2050.
Εμβόλια και Ταμείο Ανάκαμψης
Στο τέλος της συνόδου, στο τραπέζι θα βρεθεί αυτό που καίει περισσότερο τους 500 εκατομμύρια περίπου κατοίκους των «27»: Η εξέλιξη της πανδημίας Covid-19, ο συντονισμός των δράσεων ανάμεσα στις κυβερνήσεις, η πορεία των επιστημονικών ερευνών για τα κατάλληλα φάρμακα και εμβόλια που θα είναι σε θέση να την καταστείλουν και να την προλάβουν και, βεβαίως, οι ενέργειες που απομένουν μέχρι να πάρει σάρκα και οστά το Ταμείο Ανάκαμψης.
Όσον αφορά στις δράσεις, κεντρική θέση θα έχει η εξάλειψη των μεγάλων διαφορών που υπάρχουν όσον αφορά στους περιορισμούς στις κινήσεις φυσικών προσώπων που επιβάλλουν τα κράτη-μέλη, εξακολουθώντας να ακολουθούν πρωτίστως εθνικά κριτήρια. Στο επίπεδο των εμβολίων, την ενημέρωση έχει αναλάβει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά και την πρόσφατη (προσωρινή πιθανότατα) διακοπή των δοκιμών του εμβολίου της Johnson & Johnson, με την οποία επίσης έχει συνάψει συμφωνία η ΕΕ για την προμήθεια πολλών εκατομμυρίων δόσεων, αλλά και μετά το χθεσινό αισιόδοξο μήνυμα από την Moderna.