Τουρκία: Απορρίπτει τα αιτήματα των Κούρδων για αυτονομία

Τουρκία: Απορρίπτει τα αιτήματα των Κούρδων για αυτονομία

Τη στιγμή που στην Τουρκία αναμένεται τις επόμενες ημέρες η ιστορική ανακοίνωση του αφοπλισμού και της διάλυσης του ΡΚΚ, σύμφωνα με την έκκληση του έγκλειστου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στη γειτονική Συρία οι Κούρδοι φαίνεται να ακολουθούν διαφορετικό δρόμο.

Οι Κούρδοι της Συρίας, που ελέγχουν το ένα τέταρτο της χώρας και το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαϊκού της πλούτου, απορρίπτουν την πλήρη ενσωμάτωση σε μια ενιαία κρατική δομή και αξιώνουν μεγαλύτερη αυτονομία μέσω αποκεντρωμένου πολιτικού συστήματος.

Οι θέσεις αυτές καταγράφηκαν το περασμένο Σάββατο στη διάσκεψη της Καμισλί (γνωστής και ως Ροζάβα), όπου συμμετείχαν 400 εκπρόσωποι κουρδικών οργανώσεων της Αυτόνομης Διοίκησης Βόρειας και Ανατολικής Συρίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η παρουσία Αμερικανών αξιωματούχων στη σύνοδο, από την οποία εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν που μιλά για τη διαμόρφωση ενός κοινού πολιτικού οράματος και την ανάγκη μιας "δίκαιης λύσης" στο Κουρδικό της Συρίας.

Ωστόσο, οι εξελίξεις αυτές βρίσκονται σε ευθεία σύγκρουση με τις θέσεις της Άγκυρας. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, από το Κατάρ όπου συναντήθηκε με τον Εμίρη και τον πρωθυπουργό Αλ Θάνι, τόνισε ότι το PKK πρέπει να παραδώσει άμεσα τα όπλα και να σταματήσει να λειτουργεί ως εμπόδιο στην επιστροφή της περιοχής στη σταθερότητα. «Να παραδώσει τα όπλα το PKK», δήλωσε χαρακτηριστικά, στέλνοντας σαφές μήνυμα.

Όμως η κίνηση αυτή των Κούρδων της Συρίας προσκρούει στις βουλές της Τουρκίας. Την Κυριακή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, μιλώντας στο Κατάρ, όπου είχε συνάντηση με τον Εμίρη του Κατάρ και τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Αλ Θάνι, τόνισε ότι η Άγκυρα περιμένει από το PKK να παραδώσει τα όπλα και να πάψει να αποτελεί εμπόδιο για την επιστροφή της περιοχής στην κανονικότητα.

«Όπως το Ισλαμικό κράτος έφυγε από το σύστημα στη Συρία, έτσι και το PKK θα φύγει από το σύστημα. Είτε θα φύγει από μόνο του ειρηνικά είτε θα φύγει με άλλο τρόπο», απείλησε έμμεσα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Έντονη ήταν επίσης και η αντίδραση της Συριακής κυβέρνησης του Αχμέτ Αλ Σάρα για την στάση των Κούρδων: «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια επιβολής διχοτόμησης ή καντονοποίησης υπό όρους ομοσπονδιακού ή αυτόνομου συστήματος χωρίς εθνική συναίνεση. Η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας είναι για εμάς κόκκινη γραμμή», ανακοίνωσε το γραφείο του προέδρου Αλ Σάρα.

Δεν είναι μυστικό ότι πίσω από τους Κούρδους της Συρίας υπάρχει το Ισραήλ, που τους στηρίζει. Επίσης είναι γνωστό ότι, τόσο η Τουρκία, όσο και το Κατάρ στηρίζουν το νέο καθεστώς της Συρίας. Σε μια στιγμή που Τουρκία και Κατάρ συζητούν με τη Χαμάς για μια εκεχειρία στη Γάζα, η στάση της Τουρκίας είναι κρίσιμη για την πορεία των εξελίξεων τόσο στην Τουρκία, όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: Deutsche Welle