Διαλλακτικό προφίλ επιστρατεύει ενόψει της Συνόδου Κορυφής ο Ταγίπ Ερντογάν ενώ οι απειλές συνεχίζονται. Σε δύο αναρτήσεις του κάνει λόγο για διάλογο και διπλωματία, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται κάθε σταγόνα ύδατος και γης μέχρι το τέλος. "Η Τουρκία δεν εκφοβίζεται με απειλές ή κυρωσεις", ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ι. Καλίν.
Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του ο Τ. Ερντογάν αναφέρει ότι: «Η Τουρκία είναι μία χώρα με ιστορία δύο χιλιάδων ετών. Χωρίς να κουβαλάμε συμπλέγματα, προχωράμε όλες τις διαδικασίες με ώριμο και πολιτισμένο τρόπο και αδιαφορούμε για τις συνεχείς προκλήσεις. Ακούγοντας κάθε ειλικρινές αίτημα, σκοπεύουμε να δώσουμε στη διπλωματία όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο και να λύσουμε τα προβλήματα με διάλογο, από τον οποίο μπορούν να κερδίσουν όλοι. Με αυτή την οπτική, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε κάθε σταγόνα ύδατος και γης της χώρας μας μέχρι το τέλος».
Türkiye Cumhuriyeti Devleti 2 bin yıllık geçmişi olan köklü ve kadim bir devlettir. Hiçbir komplekse kapılmadan, içinden geçtiğimiz tüm süreçleri vakur ve olgun şekilde yürütmekte, ısrarlı provakasyonlara asla aldırış etmemekteyiz.
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) September 19, 2020
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν, υπογράμμισε πως η Τουρκία «δεν εκφοβίζεται με απειλές ή κυρώσεις».
«Η γλώσσα των κυρώσεων, των εκβιασμών και των απειλών δεν έχει αποτέλεσμα απέναντι στην Τουρκία. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα πρέπει να το κατανοήσουν», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος αξιωματούχος.
Αναφερόμενος δε προσωπικά στον Γάλλο πρόεδρο σημείωσε πως η ανάρτησή του στα τουρκικά ήταν «ένα ωραίο βήμα», ωστόσο πρόσθεσε ότι «η ερμηνεία είναι πιο σημαντική από τα λόγια». «Θα πρέπει να δούμε το νόημα (των όσων είπε) και σε ποιο στρατηγικό πλαίσιο εντάσσονται. Κατά τη γνώμη μου, ο κ. Μακρόν δεν διαβάζει σωστά τη διεθνή πολιτική», συμπλήρωσε με νόημα.
Υπενθυμίζεται πως χτες ο Εμανουέλ Μακρόν έστειλε μήνυμα με αποδέκτη την Αγκυρα και με κατεύθυνση την επανέναρξη του διαλόγου για τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου.
Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι, σε μια κίνηση προφανούς συμβολισμού, ο Γάλλος πρόεδρος έγραψε το ίδιο μήνυμα, εκτός από την γαλλική, και στην τουρκική γλώσσα, αναφέροντας πως η Αγκυρα φαίνεται πως έχει λάβει το μήνυμα για επανεκκίνηση συνομιλιών.
Ajaccio'da, Türkiye'ye net bir mesaj gönderdik: iyi niyetli, naiflik olmaksızın sorumlu bir diyaloğu yeniden açalım. Bu çağrı bundan böyle Avrupa Parlamentosu’nun da çağrısı. Görünüşe göre de işitilmiş. İlerleyelim.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) September 19, 2020
«Στο Αξαζιό (σ.σ. την πρόσφατη Σύνοδο των MED7 στην Κορσική), στείλαμε ένα καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία: ας ανοίξουμε και πάλι έναν υπεύθυνο διάλογο, καλόπιστα και χωρίς αφέλεια», αναφέρει ο Μακρόν στην ανάρτησή του, προσθέτοντας:
«Το ίδιο μήνυμα εστάλη και από το Ευρωκοινοβούλιο. Φαίνεται να έχει εισακουστεί. Ας προχωρήσουμε».
Υπενθυμίζεται πως λίγες μέρες πριν οι ηγέτες της MED7 είχαν προειδοποιήσει τον Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ είχαν εκφράσει και την πλήρη στήριξη προς την Ελλάδα και Κύπρο.
Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος με ανάρτησή του στο twitter είχε στείλει μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Γαλλία «βλέπει» τη Μεσόγειο ως θάλασσα που θα επικρατεί μόνο ειρήνη και σταθερότητα. «Pax Mediterranea» ήταν το λακωνικό μήνυμα του Γάλλου προέδρου στο twitter, παραφράζοντας το περίφημο Pax Romana (Ρωμαϊκή ειρήνη), που επικρατούσε την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.