Την πρόθεσή του να αναβιώσει την ιστορία, ακολουθώντας τα χνάρια του Αλπ Αρσλάν, επικεφαλής των Σελτζούκων που νίκησαν τους βυζαντινούς στη μάχη του Ματζικέρτ και έθεσε τις βάσεις για την κυριαρχία τους στην Ανατολία, εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε ομιλία του.
Το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό ο αυτοεξόριστος στη Σουηδία Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.
#Turkey's President #Erdogan said today he wants to revive history & follow the footsteps of Turkish Sultan Alp Aslan who defeated the #Byzantine Empire in the Battle of Manzikert in 1071.
— Abdullah Bozkurt (@abdbozkurt) August 20, 2020
Erdogan will camp out in the same place as Sultan before moving to the battle field. pic.twitter.com/BRfVuhRVJG
Φ. Ντονμέζ: Η Ελλάδα κρύβεται πίσω από την ΕΕ
«Επειδή η Ελλάδα τελευταίως δεν μπόρεσε να δείξει την παρουσία της στο πεδίο, προσπαθεί να δικαιολογήσει τον εαυτό της κρυμμένη πίσω από ορισμένες εξωτερικές δυνάμεις όπως είναι η Ε.Ε.», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ και σημείωσε πως επιχειρεί να παρουσιάσει το Καστελόριζο ως ηπειρωτικό έδαφος με δική του υφαλοκρηπίδα.
«Δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα και τις περιουσίες κανενός. Παρακαλώ, κανείς να μην εποφθαλμιά τις δικές μας ζώνες αρμοδιότητας», δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων anatolu, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις ανακοινώσεις στις οποίες αναμένεται να προβεί αύριο ο Τούρκος Πρόεδρος, δηλώνοντας ότι κι αυτός περιμένει να ακούσει, όπως όλοι.
«Επειδή η Ελλάδα τελευταίως δεν μπόρεσε να δείξει την παρουσία της στο πεδίο, προσπαθεί να δικαιολογήσει τον εαυτό της κρυμμένη πίσω από ορισμένες εξωτερικές δυνάμεις όπως είναι η Ε.Ε., αλλά το δηλώνω ανοικτά και ξεκάθαρα ότι έχουμε δίκαιο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο των Ηνωμένων Εθνών», ανάφερε και μιλώντας για τον όρο της υφαλοκρηπίδας στο διεθνές δίκαιο, ο κ. Ντονμέζ δήλωσε ότι οι χώρες που έχουν απέναντι ακτές, μπορούν να συναντηθούν και να προβούν σε κοινές συμφωνίες διαμοιρασμού.
Υπενθυμίζοντας ότι μια τέτοια συμφωνία έγινε με την Λιβύη, πρόσθεσε ότι έχουν κάνει "συμφωνία" με το ψευδοκράτος όσον αφορά τον "βορρά" της Κύπρου. «Ανακηρύξαμε τη δική μας υφαλοκρηπίδα στα Ηνωμένα Έθνη το 2012 και την περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται το Ορούτς Ρέις στα δυτικά του νησιού. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε ασταμάτητα τις δραστηριότητες μας», είπε.
Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή για διάλογο, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι εάν η Ελλάδα το επιθυμεί, «μπορεί να έλθει και να διαπραγματευτούμε αυτά τα θέματα». Η Ελλάδα προσπαθεί να παρουσιάσει το Καστελόριζο ως ηπειρωτικό έδαφος με δική του υφαλοκρηπίδα, ενώ είναι 580 χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα και μόνο δύο χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Τουρκίας, υποστήριξε.