Στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου βρίσκεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ, με τα περισσότερα Mέσα να κάνουν λόγο για «αποτυχία στα σχέδια των ΗΠΑ και της Ε.Ε.», στο μικρό ποσοστό συμμετοχής και στις πολιτικές εξελίξεις που πυροδοτεί στο εσωτερικό της γείτονος
Η Wall Street Journal αναφέρεται «σε χτύπημα για τα σχέδια Ε.Ε και ΗΠΑ στα Βαλκάνια» εκτιμώντας παράλληλα ότι «ακόμα και αν ο Ζόραν Ζάεφ περάσει την συμφωνία με κάποιο τρόπο και στην Ελλάδα θα πρέπει να πράξουν ανάλογα. Όμως με δεδομένο ότι ο εταίρος του Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση απορρίπτει το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει την συμφωνία, μπορεί σύντομα να υπάρξουν εκλογές».
Η Νew York Times κάνουν λόγο για «Hχηρότατα αντιφατικό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», τονίζοντας ότι «η χαμηλή συμμετοχή δυσκολεύει την έγκριση της συμφωνίας με την Ελλάδα από το κοινοβούλιο. Η μειωμένη συμμετοχή δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση και στη Δύση, που είχε πιέσει πολύ για να υπάρξει μια στιβαρή λαϊκή εντολή, αν και το κυβερνών κόμμα έχει την πεποίθηση πως θα εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους στο κοινοβούλιο για την έγκριση της αλλαγής της ονομασίας της χώρας».
Η Washington Post σημειώνει ότι «Η Μακεδονία βρίσκεται σε πολιτική κρίση, καθώς η συμμετοχή στο δημοψήφισμα υπήρξε ανεπαρκής, ενώ εγείρεται πλέον η προοπτική να αποκλειστεί η μικρή βαλκανική για πολλά χρόνια από τους οργανισμούς της Δύσης».
Η ιστοσελίδα Politico έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο:«Ο Ζάεφ κέρδισε το αποτέλεσμα αλλά έχασε το στοίχημα καθώς σύννεφα μαζεύονται πάνω από τον ουρανό της χώρας».
Το BBC στέκεται «στην αποφασιστικότητα του Ζόραν Ζάεφ να προχωρήσει στην επικύρωση της συμφωνίας με δεδομένο ότι το δημοψήφισμα δεν είχε δεσμευτικό χαρακτήρα».
Η εφημερίδα Le Monde κάνει λόγο για μία έκβαση που επέτρεψε και στις δύο πλευρές να διεκδικήσουν την νίκη: στον Ζόραν Ζάεφ να πανηγυρίσει για «την επιτυχία της δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής Μακεδονίας», αφού «η τεράστια πλειοψηφία των πολιτών επέλεξε μία ευρωπαϊκή Μακεδονία, ενώ ο ηγέτης του VMRO-DPMNE δήλωνε ότι η αρνητική ψήφος σε συνδυασμό με την αποχή στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση».
H Deutsche Welle τονίζει το γεγονός ότι «το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ δεν ήταν δεσμευτικό για την κυβέρνηση Ζάεφ η οποία παρά την χαμηλή συμμετοχή είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην επικύρωση της συμφωνίας με κάθε τρόπο».
Η Welt επισημαίνει ότι «το δημοψήφισμα απέτυχε, όμως ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για επιτυχία», αναφερόμενη στην αντίδραση του Ζάεφ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση σχολιάζει «το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, μια αποτυχία που παρουσιάζεται ως επιτυχία».
Σημερινό άρθρο της Suddeutsche Zeitung τιτλοφορείται «Νικητές και χαμένοι μετά το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ», , στο οποίο επισημαίνεται ότι το δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας απέτυχε, καθώς η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 36%.
Το περιοδικό Time τονίζει ότι «η έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών παρά την χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα, θα βοηθήσει τον Ζάεφ να κάνει το επόμενο βήμα και να κερδίσει την κοινοβουλευτική υποστήριξη για τις απαιτούμενες συνταγματικές τροποποιήσεις. Παράλληλα το περιοδικό αναφέρεται και στην Ελλάδα εκτιμώντας ότι «το πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι θα πρέπει να ζητήσει την στήριξη ανεξάρτητων βουλευτών και άλλων κομμάτων για να περάσει την συμφωνία από την ελληνική βουλή με δεδομένο ότι ο Υπουργός Αμύνας Πάνος Καμμένος με τον οποίο συγκυβερνά αρνείται να ψηφίσει την συμφωνία».