Η βύθιση του ρωσικού καταδρομικού πλοίου έδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο πόσο εύθραυστη είναι η ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Ουκρανία μετά την εισβολή. Η μεγάλη απώλεια, στη θάλασσα κιόλας, όπου ήταν ξεκάθαρη η κυριαρχία της Ρωσίας, εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για τη δυνατότητα του Κρεμλίνου, να ανταποκριθεί στα πολλά διαφορετικά επίπεδα, που ξεδιπλώνονται, μετά τη διαφαινόμενη είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα η αιτία της καταστροφή του ρωσικού πυραυλοφόρου πλοίου, η ουκρανική αντίσταση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Κρεμλίνου δυσκολεύουν κατά πολύ τη Μόσχα. Αν μάλιστα αποδειχθεί ότι η βύθιση προήλθε από αντιπλοϊκό πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την ουκρανική πλευρά, θα είναι ακόμα ένα πλήγμα στο ηθικό των ρωσικών δυνάμεων.
Μπορεί να εξαχθεί πια το συμπέρασμα, πως το Κρεμλίνο δεν είχε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο ενός εκτεταμένου ανταρτοπόλεμου στην Ουκρανία. Ακόμα δηλαδή και κατά τη διάρκεια της πολλαπλής εισβολής που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου δεν προβλέφθηκε το ενδεχόμενο του να αντέξει το Κίεβο στη ρωσική επίθεση. Οι ρωσικές δυνάμεις δεν φρόντισαν να αποκλείσουν καν κάποιους διαδρόμους που θα επέτρεπαν στην ουκρανική πλευρά να δέχεται εξοπλισμό, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω των χωρών της ανατολικής Ευρώπης. Θεωρητικά δηλαδή όσο δεν έπεφτε ή παραδινόταν το Κίεβο, η τροφοδοσία με οπλισμό θα συνεχιζόταν αέναα.
Φαίνεται δηλαδή πως στη Μόσχα αναμένονταν μία κατάρρευση της ουκρανικής κυβέρνησης με την επίδειξη της ρωσικής στρατιωτικής υπεροπλίας. Τώρα ωστόσο, που οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται στο Ντονμπάς και την ανατολική Ουκρανία, αποδεικνύεται πως ο εξοπλισμός των Ουκρανών από τη Δύση έχει ουσιαστικά αποτελέσματα, καθώς ουκρανικές δυνάμεις μπορούν να πλήξουν άμεσα τα ρωσικά στρατεύματα. Ενδεικτικές είναι οι απειλές της Μόσχας για τα αντίποινα, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σταματήσουν την αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.
Η προοπτική να ενταχθεί η Φινλανδία και έπειτα κι η Σουηδία κάνει ακόμα δυσκολότερη την κατάσταση για το Κρεμλίνο. Η ενδεχόμενη ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη Βαλτική εάν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ οι δύο σκανδιναβικές χώρες δείχνουν την ταραχή στο ρωσικό στρατόπεδο. Βέβαια, η μεγάλη ανησυχία στη Δύση επικεντρώνεται στην απελπισία του Πούτιν, που μπορεί να οδηγήσει στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων από το Κρεμλίνο. Αυτοί οι φόβοι που εκφράζονται και διαμέσου του τύπου, είναι πολύ πιο άμεσοι από κάθε άλλο ενδεχόμενο, όσο κι αν δεν υπάρχει τέτοιο ιστορικό προηγούμενο από τη Μόσχα.