Η εύρεση κομματιών από τα συντρίμμια του κινεζικού μη επανδρωμένου «μπαλονιού» αναμένεται να ρίξει φως στο μυστήριο που έχει αναστατώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο νέος τρόπος συλλογής στοιχείων από το Πεκίνο, που κάνει την εμφάνιση του σε πολλές περιοχές του κόσμου, έχει συνέπειες στις σινοαμερικανικές σχέσεις.
Ο αγώνας δρόμου για να βρεθούν τα απομεινάρια του κινέζικου εναέριου μέσου έχει ξεκινήσει από το Σάββατο, όταν κι ο Τζο Μπάιντεν πήρε την απόφαση να προχωρήσουν οι αμερικανικές δυνάμεις σε κατάρριψή του. Η ενέργεια άλλωστε έγινε με στόχο να πέσει το μπαλόνι σε αμερικανικά χωρικά ύδατα, ώστε να είναι δυνατή η ανάσυρσή του. Η Ουάσινγκτον θέλει να έχει αποδείξεις ακριβώς για τα εξαρτήματα που απαρτίζονταν το κινέζικο αερόστατο.
Το FBI προς το παρόν έχει εντοπίσει ένα μικρό μέρος μόνο του αερόστατου, από ότι έχει απομείνει μετά την κατάρριψή του. Μέχρι στιγμής, δεν έχει καταστεί δυνατόν να συλλεχθούν αρκετές πληροφορίες ώστε να εκτιμηθούν οι δυνατότητες του κινέζικου μηχανισμού, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της υπηρεσίας.
Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ωστόσο δήλωσε πως οι ΗΠΑ αναζητούν τρόπους για να πάρουν μέτρα σχετικά με συνδεδεμένες οντότητες με το κινέζικό αεροσκάφος που εισέβαλε στον εναέριο χώρο τους. Στην Ουάσινγκτον πιστεύουν ότι οι κατασκευαστές του «κατασκοπευτικού μπαλονιού», έχουν άμεση σχέση με τον κινέζικο στρατό.
Κατά συνέπεια, οι ΗΠΑ απορρίπτουν τους λόγους μετεωρολογικής έρευνας που επικαλείται το Πεκίνο και διατείνονται πως αποτελεί μία στρατιωτική επιχείρηση στην ουσία. Τώρα οι ΗΠΑ αναζητούν το ταχύτερο δυνατόν την άκρη του νήματος που μπορεί να συνδέσει το κατασκοπευτικό μπαλόνι με τους στόχους της Κίνας, πριν η θάλασσα εξαφανίσει τα πειστήρια.
Ένα επανδρωμένο αερόστατο εναέριο μέσο μπορεί είναι σε θέση να εντοπίσει διαφορετικά πράγματα από ότι τα μέχρι σήμερα μέσα που είχε στη διάθεση του το Πεκίνο. Τα διάφορα «μπαλόνια» που εντοπίζονται σε διάφορα μέρη του κόσμου, από την Ιαπωνία έως την Κόστα Ρίκα, δείχνουν πως ενδεχομένως να είναι μέρος ένα προγράμματος του Πεκίνου με παγκόσμιες διαστάσεις.
Η πορεία του στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει θορυβήσει τον Λευκό Οίκο, ειδικά λόγω του μέρους όπου βρέθηκε. Στην πολιτεία της Μοντάνα υπάρχει μία σημαντική αεροπορική βάση, όπου έχουν τοποθετηθεί 150 αμερικανικοί διηπειρωτικοί πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές. Είναι μάλλον αμφίβολο να μην γνώριζαν στο Πεκίνο πως το μη επανδρωμένο μηχανικό αερόστατο θα εντοπιζόταν από τις αμερικανικές αρχές. Γι’ αυτό και εντείνονται οι εκτιμήσεις, πως αποτελούσε ένα μήνυμα από την Κίνα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μία εβδομάδα πριν οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ανακοινώσει ένα σχέδιο που θα παρείχε πρόσβαση στον αμερικανικό στρατό, πρόσβαση σε τέσσερις νέες βάσεις στις Φιλιππίνες, μία περιοχή που το Πεκίνο θεωρεί ξεκάθαρα δική του σφαίρα επιρροής. Οι αμερικανικές προθέσεις εξόργισαν το κινεζικό καθεστώς.
Πολλώ δε μάλλον, καθώς η συμφωνία μεταξύ Μανίλα και Ουάσινγκτον που έδινε πρόσφορο έδαφος για να μπορούν αμερικανικές δυνάμεις να δράσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, σχετικά με την Ταϊβάν. Ως γνωστόν, το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν ως δική του επαρχία, παρά το καθεστώς de facto αυτονομίας.
Η Κίνα ενδεχομένως να θεώρησε πως αυτό της δίνει το δικαίωμα να έχει κι εκείνη πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες για τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τουλάχιστον να δείξει στον Λευκό Οίκο πως είναι σε θέση να τον πληρώσει με το ίδιο νόμισμα. Προς το παρόν πάντως, τόσο ο Τζο Μπάιντεν όσο και ο Σι Τζινπινγκ έχουν κάνει βήματα αποκλιμάκωσης της έντασης. Όλα όμως μπορεί να αλλάξουν εάν βρεθεί το κομβικό μέρος των συντριμμιών και αναλυθεί από τι απαρτιζόταν το κινεζικό «μπαλόνι» και κατ’ επέκταση οι πραγματικοί σκοποί του.