Καθώς οι φιλοδοξίες του Τούρκου προέδρου φτάνουν μέχρι τη χάραξη πολιτικής στο ΝΑΤΟ και τον αποκλεισμό Σουηδίας και Τουρκίας, η Ουάσιγκτον άναψε το κόκκινο φως για την προοπτική νέων στρατιωτικών επιχειρήσεων στη γειτονική Συρία. Παρά τον ασφυκτικό έλεγχο που ασκεί στη χώρα, οι βολές της αντιπολίτευσης εναντίον του Τούρκου προέδρου έχουν αυξηθεί κι οι επόμενες εκλογές πλησιάζουν επικίνδυνα στην Τουρκία.
Έχοντας νωπές τις μνήμες από την περίοδο Τραμπ, όπου η Τουρκία είχε εξαπολύσει ένα μπαράζ στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία, ενδεχομένως ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρούσε πως θα είχε το ελεύθερο να πράξει αντιστοίχως και στη σημερινή συγκυρία. Ήδη είχε προετοιμάσει το έδαφος με τις επιθέσεις εναντίον της Σουηδίας κυρίως, αλλά και της Φινλανδίας για την προστασία των δικαιωμάτων των Κούρδων προσφύγων. Η Τουρκία φρόντιζε να ταυτίζει την αντάρτικη οργάνωση του PKK με τις κουρδικές κοινότητες στη Συρία.
Ωστόσο, αυτή τη φορά η προεδρία Μπάιντεν δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει τον Τούρκο πρόεδρο να προχωρήσει σε επανάληψη των προηγούμενων πράξεων του. Αντίθετα, από τον Τραμπ, που εμμέσως είχε διευκολύνει τις τουρκικές επιχειρήσεις, ανακοινώνοντας την απόσυρση μέρους αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, η Ουάσιγκτον αυτή τη φορά εξέφρασε άμεσα την αντίθεση της. Στις επιχειρήσεις των προηγούμενων χρόνων, οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου, ενώ η στρατολόγηση ανηλίκων από συμμάχους της Άγκυρας στη Συρία, είχε προκαλέσει την απειλή κυρώσεων από τα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ προς την Τουρκία.
Ωστόσο, ο Ερντογάν δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις απειλές του για νέες τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία. Καθώς οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις του εναντίον Κούρδων ανταρτών στο έδαφος του Ιράκ, το καθεστώς θεωρεί πως μπορεί να πράξει το αντίστοιχο και στη Συρία. Ειδικά, ενόψει και των εκλογών, ο Τούρκος πρόεδρος έχει στοχοποιήσει τους Κούρδους στο εσωτερικό της χώρας και θέλει να παρεμποδίσει το παράδειγμα που δίνουν οι αυτόνομες κουρδικές κοινότητες στη Συρία.
Επιπρόσθετα, το τουρκικό καθεστώς πιέζεται πολύ από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και την παρουσία εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία στο εσωτερικό του, οι οποίοι συγκεντρώνουν τα βέλη της αντιπολίτευσης, ενώ χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης στην Άγκυρα. Καθώς ο Ερντογάν έχει ανακοινώσει το σχέδιο μετεγκατάστασης ενός εκατομμυρίου προσφύγων από την Τουρκία στη βόρεια Συρία, θέλει να ενισχύσει τις επιχειρήσεις στο έδαφος για να προετοιμάσει το έδαφος για έστω μία συμβολική τέτοια κίνηση.