Μετά τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, η ρωσική εταιρεία εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας απώλεσε από σήμερα τη δυνατότητα να πουλάει το προϊόν της σε πελάτες στις χώρες της Βαλτικής. Συγκεκριμένα σήμερα σταμάτησαν να αγοράζουν ηλεκτρικό ρεύμα από τη Ρωσία η Λιθουανία και η Εσθονία, ενώ η Λετονία έχει σταματήσει από αρχές Μαΐου.
Την Παρασκευή, το Χρηματιστήριο Ενέργειας Nord Pool ενημέρωσε τη ρωσική InterRAO ότι απαγορεύεται στο εξής να πουλάει ηλεκτρικό ρεύμα στις τρεις χώρες της Βαλτικής. Εδώ και χρόνια, η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία προσπαθούσαν να απεξαρτηθούν ενεργειακά από τη Μόσχα, αυξάνοντας τη δική τους παραγωγή και κατασκευάζοντας υποδομές σύνδεσης με τη Σκανδιναβία και άλλες γειτονικές χώρες.
Οι εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία προς τη Λετονία και τη Λιθουανία, που ανέρχονταν στο παρελθόν στις 1.300 μεγαβατώρες ετησίως, έπεσαν πέρσι στις 300 και πλέον σταμάτησαν τελείως.
«Αρνούμαστε να εισάγουμε ενεργειακούς πόρους, καθώς αρνούμαστε να χρηματοδοτούμε τον επιτιθέμενο», πρόσθεσε ο Λιθουανός υπουργός.
Πέρσι, το 17% της εισαγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας της Λιθουανίας προήλθε από τη Ρωσία.
Σε ποιες χώρες έχει κόψει η Ρωσία το φυσικό αέριο
Η Gazprom ανακοίνωσε το Σάββατο ότι σταμάτησε τις εξαγωγές φυσικού αερίου στη Φινλανδία, επιβεβαιώνοντας αυτά που είχε ανακοινώσει η φινλαδική εταιρεία διαχείρισης του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου Gasgrid Finland.
Υπενθυμίζει ότι με διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom θα διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου σε χώρες που δεν πληρώνουν σε ρούβλια, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η Φινλανδία δεν είναι η πρώτη χώρα στην οποία η Μόσχα κλείνει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου, καθώς τον Απρίλιο είχε ανακοινώσει ότι διακόπτει τη ροή αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, καθώς αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν το ρωσικό αίτημα για πληρωμή σε ρούβλια.
Η φινλανδική κρατική εταιρία αερίου Gasum δήλωσε την Παρασκευή πως η Gazprom είχε προειδοποιήσει πως η ροή θα διακοπτόταν από τις 07:00 σήμερα το πρωί.
Η Gasum επιβεβαίωσε από την πλευρά της σήμερα πως η ροή έχει διακοπεί. «Αρχής γενομένης από σήμερα, κατά τη διάρκεια της επικείμενης θερινής περιόδου, η Gasum θα παρέχει φυσικό αέριο στους πελάτες της από άλλες πηγές μέσω του αγωγού Balticconnector», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Ο Balticconnector συνδέει τη Φινλανδία με το δίκτυο αερίου της γειτονικής Εσθονίας. Η πλειονότητα του αερίου που χρησιμοποιείται στη Φινλανδία προέρχεται από τη Ρωσία, όμως το αέριο αποτελεί μόνο περίπου το 5% της ετήσιας ενεργειακής κατανάλωσής της.
Πολλά ευρωπαϊκά συμβόλαια προμήθειας ενέργειας είναι σε ευρώ ή δολάρια και η Μόσχα σταμάτησε την παροχή αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία τον περασμένο μήνα μετά την άρνησή τους να συμμορφωθούν με τους νέους όρους πληρωμής.
Η ζήτηση από τη Ρωσία θεωρείται ως προσπάθεια να στηρίξει το ρωσικό νόμισμα και να ωφελήσει την οικονομία της ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης. Με τις Βρυξέλλες να χαρακτηρίζουν τις ενέργειες αυτές της Μόσχας ως «εκβιασμό».
Σλοβακία: Πλήρωσε σε ευρώ - Άνοιξε λογαριασμό σε ρούβλια
Την ίδια στιγμή, η κρατική σλοβακική εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου ανακοίνωσε ότι πλήρωσε σε ευρώ για το ρωσικό φυσικό αέριο και ότι έχει ανοίξει λογαριασμό στην Gazprombank, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό της Ρίτσαρντ Προκιπτσάκ, τον οποίο επικαλείται το Reuters.
«Πληρώσαμε σε ευρώ την οφειλή μας προς την Gazprom», δήλωσε ο Προκιπτσάκ σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Σλοβακίας RTVS, εξηγώντας ότι η πληρωμή έγινε στις 17 Μαΐου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με οδηγία της εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες μέλη της ΕΕ μπορούν να συνεχίσουν τις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.
«Πραγματοποιήθηκε σε ευρώ διότι και ο ίδιος ο λογαριασμός εκδόθηκε σε ευρώ από την Gazprom. Στη συνέχεια τα χρήματα εστάλησαν στον λογαριασμό της Gazprom και έχω λάβει επιβεβαίωση ότι έχουν παραληφθεί», επεσήμανε ο ίδιος.
«Τώρα γίνεται η μετατροπή του συναλλάγματος η οποία θα ολοκληρωθεί με την καταβολή ρουβλιών στη Gazprom και μετά από αυτό θα συνεχιστεί η παροχή φυσικού αερίου», συνέχισε.
«Η μετατροπή του συναλλάγματος είναι εκτός του ελέγχου της SPP», τόνισε ο Προκιπτσάκ.
Από πού προμηθεύεται η ΕΕ φυσικό αέριο
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε το 35,1% (168.290 κυβικά μέτρα) του φυσικού αερίου που καταναλώνει από τη Ρωσία, το 32,7% από το Κατάρ και το 31,3% από τις ΗΠΑ.