Η ανακοίνωση της κήρυξης έκτακτης ανάγκης με αφορμή τον κορονοϊό στην Ιαπωνία ήταν μια δύσκολη απόφαση για τον πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε, τον άνθρωπο που έχει αλλάξει προς το καλύτερο την χώρα της Άπω Ανατολής.
Παρότι η χώρα δεν έχει βιώσει τόσο μεγάλη εξάπλωση του κορονοϊού όπως έχει καταγραφεί σε άλλα παγκόσμια hot spots, η πρόσφατη, σταθερή αύξηση των κρουσμάτων στο Τόκιο, την Οσάκα και άλλες περιοχές οδήγησε σε αυξανόμενα αιτήματα προς τον Άμπε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η κατάσταση αυτή δίνει την εξουσία τους κυβερνήτες των περιφερειών να ζητούν από τους κατοίκους να παραμείνουν σπίτι τους και στις επιχειρήσεις να κλείσουν.
Τα κρούσματα κορονοϊού στο Τόκιο υπερδιπλασιάστηκαν σε περίπου 1.200 την περασμένη εβδομάδα. Πανεθνικά, τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 4.000 με 93 θανάτους έως χθες.
"Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η οικονομία της Ιαπωνίας αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη κρίση μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο" είπε ο Άμπε κατά την συνέντευξη τύπου και πρόσθεσε "Λαμβάνοντας υπόψη την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία μας και οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη να προστατεύσουμε αυτούς και παράλληλα την οικονομία της Ιαπωνίας".
Είναι η πρώτη μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζει ο επί οκταετία πρωθυπουργός της Ιαπωνίας. Για να την αντιμετωπίσει, εκτός της κήρυξης έκτακτης ανάγκης, το υπουργικό του συμβούλιο ενέκρινε επίσης ένα πακέτο μέτρων στήριξης αξίας 108,2 τρισεκ. γεν (993 δισεκ. δολαρίων) – ίσης με το 20% του ιαπωνικού ΑΕΠ.
Ο Άμπε είπε επίσης ότι οι άμεσες δημοσιονομικές δαπάνες θα ανέλθουν σε 39,5 τρισεκ. γεν, ή 7% της οικονομίας, υπερδιπλάσιο του ποσού που δαπάνησε η Ιαπωνία ύστερα από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.
Προ δύο εβδομάδων, ο Χαρουχικο Κουροντα ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας και επιλογή του Άμπε, ο οποίος θεωρείται από τους πλέον επιτυχημένους τραπεζίτες στον πλανήτη, ανακοίνωσε την αύξηση αγοράς τίτλων υψηλού κινδύνου. Παράλληλα, αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητους τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους για τα επιτόκια.
Η απορία λοιπόν των ειδικών είναι αν τα λεγόμενα "Αμπενόμικς" από το όνομα του Άμπε, τα οικονομικά που άρχισε να εφαρμόζει από τον Δεκέμβριο του 2012 για να αναθερμάνει και να μεταρρυθμίσει την ιαπωνική οικονομία, κάνουν πάλι τα "μαγικά" τους. Σημειωτέον, τα εν λόγω οικονομικά περιλαμβάνουν νομισματικά μέτρα στήριξης, δημοσιονομική ευελιξία και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ένα τρίπτυχο στο οποίο είχε επανειλημμένως αναφερθεί και ο πρώην διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Τα Αμπενόμικς σύμφωνα με πολλούς αναλυτές αποτελούν πρότυπο συνεργασίας μιας κυβέρνησης με την κεντρική τράπεζα της χώρας για στηριχθεί μια ασθενική οικονομία.
Ο Άμπε λοιπόν καταφεύγει ξανά σε μια δοκιμασμένη συνταγή...