Η ένοπλη εισβολή στο στρατιωτικό νοσοκομείο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν είναι ενδεικτική του χάους που επικρατεί μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων και την επικράτηση των Ταλιμπάν. Η διαχείριση της ανθρωπιστικής καταστροφής στη χώρα συμβαίνει ταυτόχρονα με την αντιπαράθεση μεταξύ των εξτρεμιστικών ένοπλων ομάδων, που έχουν βρει νέο, πρόσφορο έδαφος.
Η απαγόρευση χρήσης ξένου συναλλάγματος στο Αφγανιστάν είναι το πιο πρόσφατο μέτρο που πήραν οι Ταλιμπάν, ώστε να αντιμετωπίσουν την οικονομική ασφυξία από τη διεθνή κοινότητα. Οι τραγικές συνθήκες που βιώνει ο πληθυσμός έχουν ως συνέπεια να δυσκολεύει η διακυβέρνηση της χώρας από το ισλαμιστικό κίνημα. Οι ένοπλες επιθέσεις βέβαια είναι ένα βασικό ζήτημα για όλους.
Ακόμα και αν δεν έχει αναλάβει κάποιος την ευθύνη για τις ένοπλες επιθέσεις στο μεγαλύτερο στρατιωτικό νοσοκομείο του Αφγανιστάν στην Καμπούλ, οι Ταλιμπάν έδειξαν άμεσα το Ισλαμικό Κράτος (ISIS-K). Η τζιχαντιστική οργάνωση άλλωστε είχε αναδυθεί ως βασικός ανταγωνιστής των Ταλιμπάν από τη στιγμή της αμερικανικής αποχώρησης, καταφέρνοντας ένα πλήγμα στις ΗΠΑ με ένα στέλεχος τους που αυτοκτόνησε, παίρνοντας μαζί τους τις ζωές αμερικανικών στρατιωτών. Το τελευταίο διάστημα, ο ISIS-K έχει προχωρήσει σε αρκετές επιθέσεις εναντίον τόσο των Ταλιμπάν, όσο κι άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων.
Από τη μία, το ISIS-K είναι ένας χρήσιμος εχθρός των Ταλιμπάν, καθώς οι τζιχαντιστές τους κατηγορούν πως δεν είναι αρκετά πιστοί και δεν εφαρμόζουν τον ισλαμικό νόμο, όπως θα έπρεπε. Το ISIS-K υπενθυμίζει πως υπάρχουν περισσότερο ακραίοι ισλαμιστές στη χώρα από το σκοταδιστικό κίνημα των Ταλιμπάν. Η εξολόθρευση του ISIS-K θα στείλει ένα μήνυμα στη διεθνή κοινότητα πως οι Ταλιμπάν διαθέτουν την αποφασιστικότητα να καταστείλουν τη δράση ακραίων οργανώσεων από το Αφγανιστάν και να βελτιώσουν τις πιθανότητες να γίνουν δεκτοί πάλι διεθνώς. Η αντιμετώπιση του ISIS-K υπήρξε ο ελάχιστος παρονομαστής της συνεργασίας τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ούτως ή άλλως, είναι απίθανο να διακόψουν τις σχέσεις με άλλες οργανώσεις, όπως η αλ-Κάιντα.
Από την άλλη ωστόσο, η ύπαρξη μίας τόσο διαδεδομένης οργάνωσης όπως το Ισλαμικό Κράτος (ISIS-K) με σαφές στίγμα, έστω αν είναι αυτό είναι ο ακραίος ισλαμικό τζιχάντ- λειτουργεί ως πόλος έλξης για αρκετούς στο Αφγανιστάν. Όσο αποκρουστικό κι αν ακούγεται μία επίθεση σε νοσοκομείο, ο συμβολισμός του είναι ξεκάθαρος: η ακραία σύγκρουση με τον εχθρό. Και καθώς η δύναμη είναι το βασικό νόμισμα των σχέσεων στο Αφγανιστάν, κάποιοι πολέμαρχοι ενδεχομένως να πειστούν πως οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να διατηρήσουν την τάξη, και να στραφούν προς τον ISIS-K. Γι’ αυτό άλλωστε οι Ταλιμπάν βρίσκονται σε δίλημμα, κατά πόσο βολικός εχθρός τελικά είναι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS-K).