Η τουρκική προσπάθεια να πάρει το ρωσικό «ναι» για τη Συρία
AP
AP
Συνομιλία Πούτιν-Ερντογάν

Η τουρκική προσπάθεια να πάρει το ρωσικό «ναι» για τη Συρία

Όλο και πιο κοντά έρχονται οι δύο επικεφαλής Ρωσίας και Τουρκίας, όσο περνάει ο καιρός έπειτα από την εισβολή της Ουκρανίας. Όπως φάνηκε από την τελευταία τους επαφή, ο Ρώσος και ο Τούρκος πρόεδρος εστίασαν στην ενίσχυση των οικονομικών δεσμών τους, θέτοντας επί τάπητος το αγκάθι της Σύριας, όπου ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αναγάγει σε προτεραιότητα τη νέα εισβολή.

Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για τη συνομιλία του Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν δείχνει σαφώς τη στόχευση της Άγκυρας. Η Τουρκία θέλει να αναδείξει το μεσολαβητικό ρόλο που της έχει αναθέσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με αποκορύφωμα την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και να αποσπάσει το πολυπόθητο «ναι» για τη διεξαγωγή χερσαίων επιχειρήσεων στη Συρία.

Ήδη ο Ταγίπ Ερντογάν εκμεταλλεύθηκε την επίθεση μίας γυναίκας στην Κωνσταντινούπολη, για να κατηγορήσει τους Κούρδους και να εξαπολύσει βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων τους στη Συρία. Παρά την άρνηση της Μόσχας στην εκκίνηση νέων στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων στη Συρία, ο Ερντογάν παραμένει αποφασισμένος να επιμείνει. Πλέον ο Τούρκος πρόεδρος επικαλείται τη συμφωνία του 2019 στο Σότσι, ώστε να πείσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν για να εγκρίνει ή έστω να ανεχθεί μία νέα εισβολή.

Στο Κρεμλίνο είναι ικανοποιημένοι με την τουρκική στάση ευμενούς ουδετερότητας στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου, παρά τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, η Άγκυρα βρίσκεται πιο κοντά στη Μόσχα, παρά στην Ουάσιγκτον. Βέβαια, η Μόσχα διατηρεί τις επιδιώξεις της απέναντι στην Άγκυρα. Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε την πρόθεση δημιουργίας κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εξάρει πολλάκις την Τουρκία ως την ασφαλέστερη οδό για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου Άκουγιου, όπου η Τουρκία έχει δεχθεί σχεδόν όλους τους όρους της Μόσχας, φαίνεται να λειτουργεί ως το πρότυπο όπου πατάει η μεταξύ τους συνεργασία.

Επιπλέον, έπειτα από το 9ο πακέτο κυρώσεων που προχωράει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία προσπαθεί να βρει κάθε δίοδο για να παρακάμψει το πλέγμα που έχει συγκροτηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τουρκία αποτελεί ένα καίριο κομμάτι της νέας στρατηγικής της Ρωσίας, για να αντισταθμίσει την υποβάθμιση της οικονομικής επιρροής της. Η «τεχνογνωσία» του τουρκικού καθεστώτος στην παράκαμψη κυρώσεων διευκολύνει τις προσπάθειες ενίσχυσης του ρωσοτουρκικού άξονα. Άλλωστε, οι ψίθυροι πως η Τουρκία διευκολύνει τη Ρωσία στο εμπόριο αυτή την περίοδο έχουν πολλαπλασιαστεί.

Ωστόσο, η Άγκυρα γνωρίζει πως η αντίδραση των δυτικών σε περίπτωση που αποδειχθούν οι φήμες θα είναι σφοδρή. Γι' αυτό άλλωστε, ο Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να αναφέρει πως ζήτησε από τον Πούτιν τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ώστε να μπορεί να ισχυριστεί πως οι επαφές του με τη Μόσχα εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρύτερης διαμεσολάβησης του.