Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα έρθει αντιμέτωπος με την πιο δύσκολη στιγμή στην πολιτική του καριέρα, όταν το έθνος κληθεί να ψηφίσει στις εκλογές της 14ης Μαΐου.
Με την αντιπολίτευση να αισθάνεται πως έχει την ευκαιρία να τερματίσει τις δύο δεκαετίες στην εξουσία και να ανατρέψει τις πολιτικές του, ο Ερντογάν βρίσκεται σε δυσμενή θέση.
Οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, που έχουν οριστεί για τις 14 Μαΐου με πιθανή επαναληπτική ψηφοφορία στις 28 Μαΐου, θα αποφασίσουν όχι μόνο ποιος θα ηγηθεί της Τουρκίας αλλά και πώς θα κυβερνηθεί, πού θα κατευθυνθεί η οικονομία της και ποια θα είναι η μορφή της εξωτερικής της πολιτικής.
Ο πιο μακροχρόνιος ηγέτης της σύγχρονης Τουρκίας, ο Ερντογάν έχει υπερασπιστεί τη θρησκευτική ευσέβεια και τα χαμηλά επιτόκια στο εσωτερικό της χώρας του, ενώ παράλληλα διεκδικεί την τουρκική επιρροή στην περιοχή και χαλαρώνει τους δεσμούς του μέλους του ΝΑΤΟ με τη Δύση.
Οι εκλογές διεξάγονται τρεις μήνες μετά τους σεισμούς στη νοτιοανατολική Τουρκία που σκότωσαν περισσότερους από 50.000 ανθρώπους.
Κύριος αντίπαλος του Ερντογάν είναι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο ηγέτης του κοσμικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ο οποίος έχει την υποστήριξη μιας συμμαχίας έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Τι διακυβεύεται για τη Τουρκία
Ο πιο ισχυρός ηγέτης από τότε που ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ίδρυσε τη σύγχρονη τουρκική δημοκρατία πριν από έναν αιώνα, ο Ερντογάν και το ισλαμιστικό κόμμα του ΑΚ έχουν απομακρύνει την Τουρκία από το κοσμικό σχέδιο του Ατατούρκ.
Ο Ερντογάν έχει επίσης συγκεντρώσει την εξουσία γύρω από μια εκτελεστική προεδρία, με έδρα ένα παλάτι 1.000 δωματίων στην άκρη της Άγκυρας, η οποία καθορίζει την πολιτική για την οικονομία, την ασφάλεια, τις εσωτερικές και διεθνείς υποθέσεις της Τουρκίας.
Οι επικριτές του Ερντογάν λένε ότι η κυβέρνησή του έχει φιμώσει τη διαφωνία, έχει διαβρώσει τα δικαιώματα και έχει θέσει το δικαστικό σύστημα υπό την εξουσία της, μια κατηγορία που αρνούνται οι αξιωματούχοι που λένε ότι έχει προστατεύσει τους πολίτες απέναντι σε μοναδικές απειλές για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης μιας απόπειρας πραξικοπήματος το 2016.
Οι οικονομολόγοι λένε ότι οι εκκλήσεις του Ερντογάν για χαμηλά επιτόκια έστειλαν τον πληθωρισμό στα ύψη σε υψηλό 24 ετών, στο 85% πέρυσι, και τη λίρα να κατρακυλά στο ένα δέκατο της αξίας της έναντι του δολαρίου την τελευταία δεκαετία.