Τα συντρίμμια του μπαλονιού θα τις επιδεινώσουν;
AP
AP

Τα συντρίμμια του μπαλονιού θα τις επιδεινώσουν;

Η κατάρριψη του κινέζικου μη επανδρωμένου εναέριου μηχανισμού από τις ΗΠΑ ήταν το επακόλουθο της μίνι διπλωματικής κρίσης που ξέσπασε στις σχέσεις των δύο δυνάμεων. Η προσπάθεια διείσδυσης της Κίνας στις ΗΠΑ αποτελεί βασικό πολιτικό ζήτημα τα τελευταία χρόνια, θέτοντας ουσιαστικά το πλαίσιο που κινείται ο Τζο Μπάιντεν, με ευρύτερες συνέπειες.

Η συγκυρία της σινοαμερικανικής διένεξης περί του μπαλονιού παραφούσκωσε το ζήτημα της πιθανής κατασκοπίας της Κίνας με την αποστολή ενός αερόστατου σε αμερικανικό έδαφος. Το Πεκίνο αρχικά ισχυρίστηκε πως επρόκειτο για ένα μετεωρολογικό αντικείμενο, οι ΗΠΑ δεν πείστηκαν και με εντολή Μπάιντεν καταρρίφθηκε. Η Κίνα αντεπιτέθηκε, μιλώντας για υπερβολική αμερικανική αντίδραση. Ωστόσο, το θέμα δεν σταματάει εκεί.

Λίγες ημέρες πριν, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, της συμμαχίας υπό την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ, είχε επισκεφθεί τη γειτονιά της Κίνας, αναβαθμίζοντας τις αμυντικές σχέσεις με δύο βασικούς ανταγωνιστές της. Η νατοϊκή παρουσία στη Νότια Κορέα και ειδικά τη Ιαπωνία, με την περίφημη ανακοίνωση για τη μεγάλη αύξηση των κονδυλίων για τις στρατιωτικές δαπάνες, φούντωσε τις συζητήσεις για ένα νέο ΝΑΤΟ, στην Ασία αυτή τη φορά και την Κίνα στον ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης. 

Το ζήτημα του «κατασκοπευτικού» μπαλονιού έφερε ακόμα πιο κοντά στη μνήμη τις μέρες που οι δύο υπερδυνάμεις έφταναν στο χείλος του πυρηνικού ολέθρου. Άλλωστε η δράση της Σοβιετικής Ένωσης στο ημισφαίριο των ΗΠΑ ήταν γεμάτο με αναφορές για κατασκοπεία. Το τελευταίο διάστημα η δυνατότητα της Κίνας να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες έτεινε να φτάσει στα επίπεδα του τότε φόβου για τη σοβιετική επιρροή. 

Το ζήτημα για παράδειγμα της απαγόρευσης της δημοφιλούς εφαρμογής του TikTok που ξεκίνησε την περίοδο Τραμπ και συγκέντρωσε τεράστια προσοχή παγκοσμίως συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ένα μήνα πριν περίπου, οι ΗΠΑ έλαβαν δραστικά μέτρα για να προστατευτούν κυβερνητικές ηλεκτρονικές συσκευές, από τυχόν παρακολουθήσεις από την Κίνα, απαγορεύοντας τη χρήση της εφαρμογής, σε υπηρεσίες των πολιτειών της Λουζιάνα και της Δυτικής Βιρτζίνια. Η ψύχωση για τη διείσδυση της Κίνας δεν σταματά εκεί. Στην αμερικανική Γερουσία έχουν φτάσει αναφορές για εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη κινεζικής κατασκευής που έχουν εντοπιστεί σε εναέριο χώρο πάνω από την Ουάσιγκτον.

Όμως είναι εύκολο να αναρωτηθεί κάποιος ποια είναι η σκοπιμότητα μίας κίνησης από την Κίνα που είναι τόσο προφανές, πως μπορεί να συνδεθεί με την κατασκοπία. Ενδεχομένως ένα τέτοιου τύπου μη επανδρωμένο εναέριο μέσο μπορεί να συλλέξει διαφορετικής φύσης στοιχεία, από ότι ένας δορυφόρος για παράδειγμα. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ μιλούν για άλλα τρία παρόμοιου τύπου «μπαλόνια» που είχαν εντοπισθεί να κατευθύνονται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες το προηγούμενο διάστημα. Ταυτόχρονα, οι αναφορές για ένα άλλο μπαλόνι στη Λατινική Αμερική, στην Κολομβία εν προκειμένω, δίνουν μία άλλη διάσταση στο ζήτημα.

Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε σχετικά ακαριαία. Έπειτα από την ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τόνι Μπλίνκεν στην Κίνα, της πρώτης που θα έκανε ένας υπουργός του Μπάιντεν, προχώρησε στην κατάρριψη του μπαλονιού, όπως είχε απειλήσει πως θα κάνει, προειδοποιώντας το Πεκίνο για να το αποσύρει. Η απάντηση Μπάιντεν με την κατάρριψη του μπαλονιού έθεσε το πλαίσιο της επόμενης φάσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η απομάκρυνση του επικεφαλής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Κίνας, Ζουάνγκ Γκουοτάι δείχνει κάποια σημάδια αποκλιμάκωσης. 

Ωστόσο, στην Ουάσιγκτον αναζητούν εναγωνίως ότι έχει απομείνει από το περιβόητο αερόστατο, ώστε να δουν ακριβώς τι περιείχε κι αν ευσταθούν οι θεωρίες τους. Η αναζήτηση τους στη θάλασσα θα πρέπει να είναι γρήγορη, πριν τα συντρίμμια χαθούν στις βαθιές θάλασσες, σύμφωνα με ειδικούς. Γι’ αυτό κι έχουν κινητοποιηθεί οι αμερικανικοί μηχανισμοί για να έχει πιθανότητες επιτυχίας η προσπάθεια εύρεσης του, που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.