Την ώρα που ο Τραμπ «πελαγοδρομεί»... ο Πούτιν δοκιμάζει πυραύλους

Την ώρα που ο Τραμπ «πελαγοδρομεί»... ο Πούτιν δοκιμάζει πυραύλους

Του Γιάννη Μαντζίκου

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ρωτούσε έναν επτάχρονο για το αν υπάρχει άγιος Βασίλης, ο Πούτιν δοκίμαζε όπλα και μάλιστα υπερηχητικά...

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν παρακολούθησε την επιτυχή δοκιμή νέου ρωσικού υπερηχητικού πυραυλικού συστήματος με την ονομασία Avangard, ικανού να οπλιστεί με πυρηνικές ή συμβατικές κεφαλές. Η Ρωσία σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους είχε πραγματοποιήσει ήδη δυο πρώτες δοκιμές το 2016, με επιτυχία, ενώ το 2017 η δοκιμή απέτυχε καθώς ο πύραυλος εξερράγη δευτερόλεπτα πριν πλήξει τον στόχο του. Ο Πούτιν μάλιστα δήλωσε ότι το νέο όπλο είναι ικανό να πλήξει στόχους με ταχύτητα 20 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητά του ήχου και κτυπά τον στόχο του σαν «μπάλα φωτιάς».

Εξάλλου κατά την ομιλία του στην Δούμα τον περασμένο Μάρτιο, είχε ανακοινώσει την ανάπτυξη και δοκιμή νέων στρατηγικών όπλων, συμπεριλαμβανομένου του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat, του υπερηχητικού πυρηνικού πυραυλικού συστήματος Kinzhal και ενός υποβρυχίου drone ικανού να μεταφέρει και συμβατικά και πυρηνικά όπλα. Φαίνεται λοιπόν, πως «δεν ιδρώνει το αυτί» του Πούτιν παρά το πρόσφατο τελεσίγραφο του Μάικ Πόμπεο, Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ ο οποίος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν εντός 60 ημερών τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη συνθήκη INF για τη χρήση των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς, «εάν η Μόσχα δεν συμμορφωθεί».

Εξίσου σημαντικό είναι ότι μετά την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου τον περασμένο Μάρτιο, ο πτέραρχος Τζον Χάιτεν σε κατάθεση του στην Επιτροπή Άμυνας της Γερουσίας αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δυνατότητα να δημιουργήσουν ασπίδα απέναντι σε υπερηχητικά όπλα, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την προώθηση από την Ρωσία και την Κίνα της τεχνολογίας που αυξάνει τις δυνατότητες τους σε ό,τι αφορά τα υπερηχητικά όπλα. Και ενώ αυξάνονταν οι προειδοποιήσεις στον Τραμπ από τους στρατιωτικούς, είναι αξιοσημείωτο ότι μέχρι τις αρχές του 2018, δεν είχε προτείνει στην Αμερικανική Γερουσία τον διορισμό του αρμοδίου Υφυπουργού για θέματα «Στρατηγικών Όπλων», μια από τις πλέον νευραλγικές θέσεις στο Υπουργείο Αμύνης.

Με φόντο τα παραπάνω, μπορεί να είναι γνωστό ότι ο Ρώσος πρόεδρος χρησιμοποιεί τα στρατιωτικά και αμυντικά θέματα για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, δεν μπορεί να παραβλεφθεί όμως ότι αυτά συμβαίνουν ενώ ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει βυθίσει στην αβεβαιότητα την εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας. Πριν λίγες μέρες, ανακοίνωσε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για τη Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν να επιβάλουν τη λύση που θέλουν επί του εδάφους.  Την ίδια ώρα, το Αμερικανικό Πεντάγωνο συγκλονίζεται από την παραίτηση του έμπειρου Υπουργού Άμυνας, Τζιμ Μάτις, ο οποίος θεωρούνταν εκ των πλέον σκληρών απέναντι στην Ρωσική επιθετικότητα. Ενδεικτικό δε της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι η έγκυρη ιστοσελίδα Defense News έγραφε ότι ο επόμενος μετά τον Μάτις θα είναι ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός Τζόζεφ Ντανφορθ. Η θητεία του ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2019, όμως είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα παραμείνει στην θέση του με δεδομένο ότι το Πεντάγωνο αυτήν την στιγμή κυριολεκτικά «βράζει»...