Χιλιάδες διαδήλωσαν το βράδυ της Τρίτης μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της αλβανικής κυβέρνησης στα Τίρανα απαιτώντας την παραίτηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Έντι Ράμα, που είναι στο πρωθυπουργικό θώκο από το 2013, τον οποίο κατηγορούν για «διαφθορά».
Η συγκέντρωση των ακτιβιστών, ειδικά του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), του οποίου ο αρχηγός Σαλί Μπερίσα βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες ενώ ο αρχηγός της κυβέρνησης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.
Λίγο πριν το τέλος, οι διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και καπνογόνα προς την κατεύθυνση του κυβερνητικού κτιρίου, που φυλάσσεται από μεγάλο αστυνομικό κλοιό, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί ή σημαντικές ζημιές.
Το Δημοκρατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί τον Ράμα για νεποτισμό και διαφθορά, τα οποία, όπως λέει, ωθούν πολλούς νέους να μεταναστεύσουν για μια καλύτερη ζωή στη δυτική Ευρώπη.
«Μέσα από αυτή τη συνάντηση θέλουμε να δείξουμε στον Έντι Ράμα ότι η αντιπολίτευση είναι ενωμένη» με στόχο να τον «ανατρέψουμε», δήλωσε ο βουλευτής Φλαμούρ Νόκα, και Γενικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος.
Αυτή η διαδήλωση οργανώθηκε την ημέρα της 33ης επετείου από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1991. Οι διαδηλωτές κυμάτισαν τις σημαίες της Αλβανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πλακάτ που έγραφαν «Ράμα, φύγε» και «Αντιπολίτευση σε δράση, σήμερα ή ποτέ».
Ο αρχηγός του PD, Σαλί Μπερίσα, απευθύνθηκε στους διαδηλωτές μέσω απευθείας σύνδεσης από το σπίτι του. «Σήμερα ξεκινήσαμε τον αγώνα μας χωρίς υποχώρηση για να ανατρέψουμε τη δικτατορία του Έντι Ράμα που είναι πραγματικός κίνδυνος», είπε, κατηγορώντας τον αρχηγό της κυβέρνησης για «διαφθορά» και «πολιτική επίθεση» κατά της οικογένειάς του.
Ο πρώην πρωθυπουργός και ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας, ο Μπερίσα, 79 ετών, τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό στις 30 Δεκεμβρίου επειδή αρνήθηκε να εμφανιστεί στο δικαστήριο κατηγορούμενος για διαφθορά. Περίπου δέκα μέρες νωρίτερα είχε αρθεί η βουλευτική ασυλία.
Ο Μπερίσα είναι ύποπτος από την εισαγγελία για «παθητική διαφθορά» σε έρευνα για την ιδιωτικοποίηση αθλητικού συγκροτήματος το 2008 προς όφελος του γαμπρού του, όταν ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης. Απέρριψε αυτές τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τις «καθαρά πολιτικές» και κατηγόρησε τον Έντι Ράμα ως «υποκινητή» τους.
Πηγή: Reuters, swissinfo, AFP, ΕΡΤ.