Πάνω από 130 νεκροί από κατάρρευση γέφυρας - Εννέα συλλήψεις
AP
AP
Ινδία

Πάνω από 130 νεκροί από κατάρρευση γέφυρας - Εννέα συλλήψεις

Στους 134 ανήλθε ο αριθμός των θυμάτων, μεταξύ των οποίων και παιδιά, από την κατάρρευση κρεμαστής πεζογέφυρας χθες στην Ινδία στην πολιτεία Γκουτζαράτ, σε ένα από τα πιο πολύνεκρα δυστυχήματα στη χώρα την τελευταία δεκαετία.

Βίντεο που τραβήχτηκε ακριβώς πριν από την κατάρρευση της γέφυρας δείχνει μια ομάδα νεαρών ανδρών να παίρνουν φωτογραφίες, ενώ άλλοι προσπαθούσαν να την κουνήσουν από τη μία πλευρά στην άλλη, προτού αυτή καταρρεύσει στον ποταμό που βρίσκεται από κάτω της όταν τα καλώδια που την κρατούσαν υποχώρησαν.

Η αστυνομία στο κρατίδιο Γκουτζαράτ, όπου σημειώθηκε η τραγωδία, ανακοίνωσε ότι έχει συλλάβει εννέα ανθρώπους μετά την έναρξη ποινικής έρευνας κατά μη κατονομαζόμενων προσώπων, υπεύθυνων για την ανακαίνιση, τη συντήρηση και τη διαχείριση της γέφυρας.

Ο Ασόκ Γιαντάβ, ανώτερο στέλεχος της αστυνομίας, επεσήμανε ότι αργότερα σήμερα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των συλληφθέντων.

Τοπικοί αξιωματούχοι επεσήμαναν από την πλευρά τους ότι ο διαχειριστής της γέφυρας, η εταιρεία Oreva που κατασκευάζει ρολόγια και ηλεκτρικές συσκευές, δεν είχε ενημερώσει τις αρχές για την επαναλειτουργία της γέφυρας την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα από εργασίες συντήρησης, ενώ πρόσθεσαν ότι δεν είχε εκδοθεί πιστοποιητικό ασφαλείας.

Η κρεμαστή γέφυρα, μήκους 233 μέτρων, που κατασκευάστηκε το 1880 στον ποταμό Ματσού που διαπερνά την πόλη Μόρμπι, ήταν γεμάτη την Κυριακή το βράδυ από ανθρώπους που συμμετείχαν σε εκδηλώσεις για να συμμετάσχουν σε θρησκευτικές γιορτές. Όταν κατέρρευσε οι άνθρωποι που βρίσκονταν πάνω της έπεσαν σε βάθος περίπου 10 μέτρων στον ποταμό.

Περίπου 400 άνθρωποι είχαν αγοράσει εισιτήρια για να ανέβουν στη γέφυρα με αφορμή τη γιορτή Ντιβάλι. Εκτιμάται ότι περίπου 35 από τα θύματα ήταν κάτω των 14 ετών, σύμφωνα με τον κατάλογο νεκρών που περιήλθε στην κατοχή του Reuters. Περίπου 170 άνθρωποι είχαν διασωθεί ως σήμερα το πρωί.

«Άνθρωποι κρέμονταν από τη γέφυρα μετά το δυστύχημα, αλλά γλίστρησαν και έπεσαν στον ποταμό όταν κατέρρευσε», δήλωσε ο Ράζου, ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Ο Ν Κ Μουσχάρ, κυβερνητικός αξιωματούχος, δήλωσε ότι οι νεκροί έφτασαν τους 134. Άλλος αξιωματούχος επεσήμανε ότι τα θολά νερά του ποταμού δυσχεραίνουν το έργο των διασωστών και πρόσθεσε ότι ενδέχεται να υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια της γέφυρας.

Η εταιρεία Oreva, με έδρα στο Γκουτζαράτ, είναι αρμόδια για τη συντήρηση της γέφυρας για 15 χρόνια, δήλωσε ο Σαντίπσινχ Ζάλα, επικεφαλής των αρχών της Μόρμπι. «Δεν μας ενημέρωσαν ότι ανοίγουν ξανά τη γέφυρα για το κοινό», πρόσθεσε. «Δεν είχαμε εκδώσει πιστοποιητικό καταλληλότητας».

Βουλευτής από την περιοχή κατηγόρησε την εταιρεία ότι πούλησε εισιτήρια για την είσοδο στη γέφυρα χωρίς περιορισμούς, καταγγέλλοντας ότι αυτή κατέρρευσε λόγω του συνασπισμού.

Προηγουμένως οι τοπικές αρχές ήταν αρμόδιες για τη συντήρηση και τη διαχείριση της γέφυρας και επέτρεπαν σε έως 20 ανθρώπους να βρίσκονται πάνω στη γέφυρα κάθε φορά, πρόσθεσε ο βουλευτής.

 

Δύτες και στρατιώτες

Η κρεμαστή γέφυρα, μήκους 233 μέτρων, κατασκευάστηκε το 1880, με υλικά που μεταφέρθηκαν στην Γκουτζαράτ από την Αγγλία, κατά ινδικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό δίκτυο NDTV, άνοιξε ξανά για το κοινό την περασμένη Τετάρτη, έπειτα από επτά μήνες εργασιών συντήρησης, χωρίς να έχει εκδοθεί πιστοποιητικό ασφαλείας από τις αρχές.

Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχουν δύτες, πλεούμενα και δεκάδες άνδρες του στρατού.

Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, που βρίσκεται στην Γκουτζαράτ —από όπου κατάγεται και όπου αναδείχθηκε πολιτικά— απαίτησε «κατεπείγουσα κινητοποίηση ομάδων διάσωσης» και να προσφερθεί βοήθεια σε όλα τα θύματα, ανέφεραν μέσω Twitter οι υπηρεσίες του.

Τα δυστυχήματα σε πεπαλαιωμένες και ανεπαρκώς συντηρημένες υποδομές είναι συχνές στην Ινδία, ειδικά σε γέφυρες.

Το 2016, η κατάρρευση υπερυψωμένης πεζογέφυρας πάνω από κατάμεστο δρόμο στην πόλη Κολκάτα (ανατολικά) στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 26 ανθρώπους.

Το 2011, τουλάχιστον 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε η γέφυρα πάνω στην οποία βρίσκονταν, και τότε κατά τη διάρκεια θρησκευτικής γιορτής, στη βορειοανατολική Ινδία, περίπου 30 χιλιόμετρα από την πόλη Νταρτζίλινγκ.

Προτού συμπληρωθεί μια εβδομάδα, άλλοι περίπου 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κατάρρευση πεζογέφυρας που συνέδεε τις δύο όχθες ποταμού στην πολιτεία Αρουνάτσαλ Πραντές (βορειοανατολικά).

Το 2006, τουλάχιστον 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε γέφυρα, κατασκευασμένη 150 χρόνια νωρίτερα, πάνω σε επιβατικό τρένο-εξπρές σε σταθμό στην πολιτεία Μπιχάρ (ανατολικά).

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ