Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον άλλοι 47 τραυματίστηκαν, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, όταν εξερράγη αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά κοντά σε ένα αστυνομικό τμήμα στο δυτικό Αφγανιστάν χθες Παρασκευή το βράδυ, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.
Ο απολογισμός της έκρηξης στη Χεράτ είναι οκτώ νεκροί και 47 τραυματίες και «μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και επτά άμαχοι-- δύο άνδρες, δύο γυναίκες και τρία παιδιά», δήλωσε ο Τζαϊλάνι Φάρχαντ εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Χεράτ. Τουλάχιστον 20 γυναίκες και οκτώ παιδιά τραυματίστηκαν, καθώς και οκτώ μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Φάρχαντ, δεκάδες σπίτια και καταστήματα υπέστησαν ζημιές από την έκρηξη. Ο Ραφίκ Σερζάι, εκπρόσωπος του νοσοκομείου της Χεράτ, επιβεβαίωσε τον απολογισμό. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείο Εσωτερικών Ταρίκ Αριάν δήλωσε ότι υπάρχουν «54 τραυματίες, εκ των οποίων επτά αστυνομικοί».
Αν και η Χεράτ, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, παραμένει υπό τον έλεγχο της αφγανικής κυβέρνησης, στην υπόλοιπη ομώνυμη επαρχία μαίνονται μάχες μεταξύ του στρατού και των Ταλιμπάν.
Προς το παρόν κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την χθεσινή επίθεση. «Η έκρηξη στη Χεράτ δεν έχει καμία σχέση με τους μαχητές μας», δήλωσε ο Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.
Στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας που ξεκίνησε πέρυσι, οι Ταλιμπάν δεσμεύθηκαν να μην διαπράττουν μεγάλες επιθέσεις σε αστικά κέντρα. Όμως τους τελευταίους μήνες σημειώνεται σε μεγάλες πόλεις ένα κύμα στοχευμένων επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων, δικαστών, γιατρών, πολιτικών και θρησκευτικών αξιωματούχων καθώς και υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι αφγανικές αρχές και οι ΗΠΑ αποδίδουν τους φόνους αυτούς στους Ταλιμπάν.
Ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι κατηγόρησε χθες τους Ταλιμπάν για την επίθεση στη Χεράτ, εκτιμώντας ότι «συνεχίζουν τον πόλεμό τους και την παράνομη βία εναντίον του λαού μας». Παράλληλα ο Γάνι εκτίμησε ότι οι αντάρτες «απέδειξαν εκ νέου ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να καταλήξουν σε ειρηνική διευθέτηση των τρεχουσών κρίσεων».
Παράλληλα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε χθες Παρασκευή «με τον πιο έντονο τρόπο τον ανησυχητικό αριθμό επιθέσεων που έχουν σκοπίμως στόχο αμάχους στο Αφγανιστάν». Τα μέλη του Συμβουλίου ενθάρρυναν «τους συμμετέχοντες στις ενδοαφγανικές διαπραγματεύσεις να αναλάβουν μέτρα ενίσχυσης της εμπιστοσύνης, περιλαμβανομένης της μείωσης της βίας».
Παρά τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Καμπούλ και των Ταλιμπάν που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο στη Ντόχα, η βία στο Αφγανιστάν συνεχώς αυξάνεται.
Βάσει της συμφωνίας που σύναψαν ΗΠΑ και Ταλιμπάν τον Φεβρουάριο του 2020, η Ουάσινγκτον έχει δεχθεί να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν ως την 1η Μαΐου. Η αποχώρηση αυτή προκαλεί ανησυχία στην Καμπούλ, όμως ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη αν θα σεβαστεί τη συμφωνία αυτή που σύναψε η κυβέρνηση του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ.
Πρόσφατα η Ουάσινγκτον υπέβαλε ένα προσχέδιο ειρήνευσης στις αφγανικές αρχές και τους Ταλιμπάν, το οποίο προβλέπει τη σύσταση μιας «νέας κυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι πλευρές», σύμφωνα με επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν την οποία αποκάλυψαν αφγανικά μέσα ενημέρωσης. Και η Ρωσία έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας «μιας μεταβατικής κυβέρνησης» στην οποία θα συμμετέχουν και οι Ταλιμπάν.
Η επίθεση στη Χεράτ σημειώθηκε λιγότερο από μια εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή στη Μόσχα συνομιλιών στις οποίες θα συμμετάσχουν οι αφγανικές αρχές και οι αντάρτες παρουσία πολλών ξένων αντιπροσωπειών. Από την πλευρά της η Τουρκία ανακοίνωσε χθες ότι προτίθεται να φιλοξενήσει ενδοαφγανικές ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη τον Απρίλιο.