Την έγκρισή της για παράταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και τη Συρία, για ακόμα ένα χρόνο, έδωσε σήμερα η τουρκική βουλή, υιοθετώντας την πρόταση που είχε καταθέσει χτες, Δευτέρα, ο πρόεδρος Ερντογάν.
Συγκεκριμένα, το τουρκικό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για την παράταση ενός έτους της εξουσιοδότησής του στην κυβέρνηση να εκτελεί στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία, δηλαδή έως τις 30 Οκτωβρίου 2020.
Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσει η στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη, στη Συρία, την οποία σχεδιάζει η Άγκυρα.
Τον Οκτώβριο του 2014 η τουρκική Βουλή ενέκρινε την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στο εξωτερικό και την παρουσία ξένων στρατευμάτων στην Τουρκία. Η εντολή είχε διάρκεια ισχύος ενός έτους, και έκτοτε εγκρίνεται ετησίως η παράτασή της από το 2015.
«Θα συνεχίσουμε τη μάχη ανατολικά του Ευφράτη»
Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας της χώρας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η Τουρκία είναι το μόνο κράτος μέλος του NATO που πολεμά ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, υπογραμμίζοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις της θα συνεχίσουν την μάχη τους στα ανατολικά του Ευφράτη ποταμού.
Συγκεκριμένα, σε αναρτήσεις του στο twitter, το υπουργείο τονίζει ότι η Τουρκία «έχει υποφέρει περισσότερο από τις αιματηρές επιθέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης ISIS και την έχει πολεμήσει εντός και εκτός συνόρων», προσθέτοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν την μάχη τους.
The Turkish Armed Forces is the only Coalition and NATO army fighting the DAESH terrorist group hand-to-hand in the field in Operation Euphrates Shield. pic.twitter.com/NZtcVW2KNs
— T.C. Milli Savunma Bakanl?g? (@tcsavunma) October 8, 2019
The liberation of the Dabik region, which DAESH considered sacred, by the Turkish Armed Forces in Operation Euphrates Shield, dealt the greatest military and ideological blow to this terrorist organization.
— T.C. Milli Savunma Bakanl?g? (@tcsavunma) October 8, 2019
Αποφασισμένη να προχωρήσει την στρατιωτική επιχείρηση η Άγκυρα
Την ίδια ώρα, με δηλώσεις τους σήμερα, υψηλόβαθμοι τούρκοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, για τη δημιουργία της «ζώνης ασφαλείας».
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Χάμι Άκσοϊ, σε γραπτή του δήλωση υπογράμμισε πως το να λαμβάνει η χώρα του μέτρα που επιβάλλει η εθνική της ασφάλεια εναντίον σε κάθε μορφής τρομοκρατικής απειλήςαπό τη Συρία, συνιστά θεμελιώδες δικαίωμά της που απορρέει από το διεθνές δίκαιο.
«Η Τουρκία καθαρίζοντας τα ανατολικά του Ευφράτη από τους τρομοκράτες, είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει τη ζώνη ασφαλείας με σκοπό να προστατέψει την δική της ασφάλεια και να διασφαλίσει παράλληλα τη γαλήνη, την ειρήνη και τη σταθερότητα της Συρίας. Με τον τρόπο αυτό θα αρθεί και μια σοβαρή απειλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας και της ενότητας της Συρίας και θα εδραιωθεί μια ισχυρή βάση ώστε στο μέλλον να μην επανεμφανιστεί το ISIS ή κάποιο παρόμοιο πρόβλημα», ανέφερε.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, αφού επισήμανε πως 370 χιλιάδες πρόσφυγες από την Τουρκία έχουν επιστρέψει εθελούσια στις ασφαλείς περιοχές του Ευφράτη και του Αφρίν, υπογράμμισε ότι «τώρα έπεται η δημιουργία της ζώνης ασφαλείας στα ανατολικά του Ευφράτη. Η Τουρκία θα αντιμετωπίσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις που απειλούν τα νότια σύνορα της και θα διασφαλίσει την ευκαιρία στους Σύριους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία να επιστρέψουν στη χώρα τους».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που θα κινηθεί με απειλές. Όταν όμως τίθεται θέμα για την ασφάλειά της, όπως τονίζει πάντοτε και ο Πρόεδρος Ερντογάν, η Τουρκία καθορίζει τον δικό της δρόμο, λύνει η ίδια τα προβλήματά της και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός διαδρόμου τρομοκρατίας με την εγκαθίδρυση ενός τρομοκρατικού καθεστώτος δίπλα από τα σύνορά της. Όποιο και αν είναι το τίμημα».