Πρώτη σύλληψη δημοσιογράφου βάσει του νέου νόμου για τα fake news
shutterstock
shutterstock

Πρώτη σύλληψη δημοσιογράφου βάσει του νέου νόμου για τα fake news

Δικαστήριο διέταξε τη σύλληψη ενός δημοσιογράφου στη νοτιοανατολική Τουρκία με την κατηγορία της διάδοσης «παραπληροφόρησης», δήλωσε ο δικηγόρος του την Πέμπτη, σηματοδοτώντας την πρώτη προφυλάκιση βάσει νέου νόμου που οι επικριτές λένε ότι αποτελεί απειλή για την ελευθερία του λόγου.

Η σύλληψη έρχεται δύο μήνες αφότου το κοινοβούλιο ψήφισε τη νομοθεσία που το κυβερνών κόμμα του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι στόχο έχει να προστατεύει την κοινή γνώμη. Οι επικριτές λένε ότι ο νόμος θα μπορούσε να τύχει κατάχρησης από τις αρχές για να καταπνίξουν τη διαφωνία.

Ο Sinan Aygul, ένας δημοσιογράφος στην επαρχία Bitlis με την πλειοψηφία των Κούρδων, συνελήφθη νωρίς την Τετάρτη αφού έγραψε στο Twitter ότι ένα 14χρονο κορίτσι φέρεται να έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά από άνδρες, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών και στρατιωτών. Αργότερα ανακάλεσε την ιστορία.

Σε μια σειρά από tweets, ο Aygul είπε ότι ο τοπικός κυβερνήτης του είπε ότι η ιστορία ήταν αναληθής αφού είχε αναρτήσει για το υποτιθέμενο περιστατικό.

Ο Aygul, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων Bitlis, ζήτησε συγγνώμη για τη δημοσίευση της ιστορίας χωρίς να την επιβεβαιώσει με τις αρχές.

Αργότερα την Τετάρτη, ένα τοπικό δικαστήριο διέταξε τη σύλληψη του Aygul εν αναμονή της δίκης, κρίνοντας ότι οι ενέργειές του θα μπορούσαν να προκαλέσουν φόβο και πανικό στο κοινό και να διαταράξουν την ειρήνη στη χώρα δεδομένου του μεγέθους του ακροατηρίου του, σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο.

Στην κατάθεσή του στο δικαστήριο, ο Aygul είπε ότι διόρθωσε το λάθος του αφού μίλησε με τις αρχές, διέγραψε το αρχικό tweet και δεν είχε σκοπό να διαπράξει έγκλημα.

Ο δικηγόρος του Aygul, Diyar Okar, είπε ότι η κράτηση ήταν παράνομη.

«Η εφαρμογή της νομοθεσίας..., η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από όσο γνωρίζουμε, ερμηνευόμενη με αυτόν τον τρόπο από τη δικαιοσύνη μας κάνει να ανησυχούμε ότι παρόμοιες έρευνες και συλλήψεις θα αυξηθούν στο μέλλον», είπε στο Reuters. .

Ο νόμος επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών για όποιον διαδίδει ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες. Το Κόμμα AKP του Ερντογάν και οι εθνικιστές σύμμαχοί του MHP λένε ότι στοχεύει στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

Ο νέος νόμος προκάλεσε ανησυχίες για περαιτέρω καταστολή των μέσων ενημέρωσης, αφού μια έρευνα του Reuters έδειξε πώς η πίεση από τις αρχές και η αυτολογοκρισία έχουν μεταμορφώσει τα κύρια τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια