Τα απαραίτητα κεφάλαια για την αγορά 300.000 οβίδων, συγκέντρωσε η Τσεχία, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της Τσεχίας, Πετρ Φιάλαγια, για την προμήθεια στην Ουκρανία πυρομαχικών που παράγονται εκτός Ευρώπης.
Ο αρχηγός του κράτους Πετρ Πάβελ είχε πει την Πέμπτη (07/03), ότι η Ουκρανία θα παραλάβει εντός των προσεχών εβδομάδων 800.000 οβίδες πυροβολικού, για τις οποίες 18 χώρες-δωρητές δεσμεύθηκαν να παράσχουν την απαραίτητη χρηματοδότηση.
«Καταφέραμε να συγκεντρώσουμε αρκετά χρήματα προκειμένου να αγοράσουμε την πρώτη παρτίδα των 300.000 οβίδων πυροβολικού», δήλωσε την Παρασκευή (08/03) ο πρωθυπουργός διορθώνοντας τις δηλώσεις του Πάβελ χωρίς να δώσει εξηγήσεις.
«Ωστόσο, σκοπός μας είναι να παράσχουμε πολύ περισσότερες! Συνεχίζουμε να αναζητούμε εταίρους προκειμένου να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία στη θαρραλέα μάχη της κατά του Ρώσου εισβολέα», πρόσθεσε.
Τον περασμένο μήνα, ο Πάβελ είχε πει στη διάσκεψη για την ασφάλεια στο Μόναχο πως η Τσεχία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, μπορεί να συγκεντρώσει μια σημαντική ποσότητα όπλων για την Ουκρανία από χώρες εκτός Ευρώπης.
Είχε πει τότε πως, σε συνεργασία με τον Καναδά και τη Δανία, οι Τσέχοι είχαν βρει 500.000 οβίδες 155 χιλιοστών και 300.000 οβίδες 122 χιλιοστών.
Η πρωτοβουλία αυτή θα μπορούσε να καλύψει τα κενά της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, που δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στη ζήτηση οβίδων από το Κίεβο.
Η εφημερίδα Financial Times είχε αναφέρει προηγουμένως, πως για να προχωρήσει στην αγορά των πυρομαχικών η Πράγα χρειαζόταν να συγκεντρώσει 1,5 δισεκ. δολάρια (περίπου 1,38 δισ. ευρώ).
Εδώ και μήνες οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωπες με έλλειψη πυρομαχικών καθώς προσπαθούν να απωθήσουν τα ρωσικά στρατεύματα, τα οποία εισέβαλαν στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.
Οι οικονομικοί υποστηρικτές του Κιέβου έστειλαν εκατομμύρια οβίδες στην Ουκρανία, όμως τα αποθέματα εξαντλούνται.
Ορισμένοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας εμφανίζονται επίσης επιφυλακτικοί μέχρι τώρα να προχωρήσουν σε αμυντικές δαπάνες για μια χώρα που δεν είναι μέλος της ΕΕ.
Εξάλλου, ένα πρόγραμμα βοήθειας των ΗΠΑ ύψους 60 δισ. δολαρίων μπλοκάρεται λόγω διαφωνιών στο Κογκρέσο.
Μεταξύ των χωρών που συμβάλλουν στο σχέδιο της Τσεχίας είναι το Βέλγιο, η Βρετανία, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία.
Η Ολλανδία δεσμεύθηκε να καταβάλει 100 εκατ. ευρώ (109 εκατ. δολάρια), ενώ η Γερμανία πρότεινε ένα «τριψήφιο ποσό» εκατομμυρίων ευρώ.
ιΤο 2023, η ΕΕ υποσχέθηκε να παραδώσει στο Κίεβο μέχρι τον Μάρτιο του 2024 ένα εκατομμύριο πυρομαχικά, αλλά η υπόσχεσή της δεν έχει τηρηθεί.