Τυνησία: Οι αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα σε αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Shutterstock
Shutterstock

Τυνησία: Οι αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα σε αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Απαγορεύθηκε σε αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εισέλθει στην Τυνησία, η δε απαγόρευση εισόδου έγινε από τις αρχές της χώρας μετά τις επικρίσεις ευρωβουλευτών για τη συμφωνία για το μεταναστευτικό που υπέγραψε η ΕΕ με την Τύνιδα, όπως έγινε σήμερα γνωστό από ευρωπαϊκή πηγή.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν πέντε ευρωβουλευτές και αναμενόταν σήμερα στην Τύνιδα «προκειμένου να ενημερωθεί καλύτερα για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση» και να εξετάσει την κατάσταση μετά την υπογραφή στα μέσα Ιουλίου συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τυνησίας για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Ειδικότερα, η αντιπροσωπεία, υπό τον Γερμανό βουλευτή Μίχαελ Γκάλερ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), θα είχε συνάντηση με μέλη της κοινωνίας των πολιτών, συνδικαλιστές και εκπροσώπους της τυνησιακής αντιπολίτευσης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Δεν θα λάβουν άδεια να εισέλθουν»

Σε επιστολή τους προς την αντιπροσωπεία οι τυνησιακές αρχές ενημερώνουν τους ευρωβουλευτές της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ότι «δεν θα λάβουν άδεια να εισέλθουν» στο έδαφος της Τυνησίας.

«Προκαλεί έκπληξη και είναι ασυνήθιστο», αντέδρασε ο Γάλλος ευρωβουλευτής των Πράσινων Μουνίρ Σατουρί.

Αρνούμενος την είσοδο σε ευρωβουλευτές ο πρόεδρος της Τυνησίας, Καΐς Σαγέντ «πιστεύει ότι μπορεί να επιλέγει τους συνομιλητές του μεταξύ των Ευρωπαίων και ότι δεν έχει ανάγκη τους εκπροσώπους του λαού για να έχει πρόσβαση στα εκατοντάδες εκατομμύρια που του υποσχέθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν», κατήγγειλε ο ίδιος.

Η φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε συγκριμένα, χθες, Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, κατά την ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης στη συνεργασία της ΕΕ με την Τυνησία στο μεταναστευτικό.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετέβη στην Τύνιδα για την υπογραφή της συμφωνίας συνοδευόμενη από την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι και τον Ολλανδό ομόλογό της, Μαρκ Ρούτε. Οι τρεις ηγέτες είχαν επισκεφθεί την Τυνησία τον Ιούνιο, οπότε και πρότειναν την εν λόγω συμφωνία στην Τύνιδα.