Χάνει την απόλυτη πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση ο Εμανουέλ Μακρόν καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που δίνουν γαλλικά ΜΜΕ η παράταξη του Γάλλου προέδρου δεν θα εκλέξει 289 βουλευτές. Σύμφωνα με το AFP η παράταξη Ensemble θα συγκεντρώσει από 200 έως 260 έδρες. Ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός FR2 δίνει στον Εμάνουελ Μακρόν 224 έδρες στον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών ενώ ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός LSI μεταδίδει ότι η Ensemble λαμβάνει από 210 ως 250 έδρες.
Σύμφωνα με το FR2 η αριστερή πολιτική παράταξη Nupes του Ζαν-Λικ Μελανσόν λαμβάνει 149 έδρες, η παράταξη της ακροδεξιάς Μαριν Λεπέν 89 ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι 78 έδρες. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα κανένα κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση.
O LSI αναφέρει ότι η αριστερή πολιτική παράταξη του Ζαν-Λικ Μελανσόν λαμβάνει από 150 ως 180 έδρες, η παράταξη της ακροδεξιάς Μαριν Λεπέν από 80 ως 100 ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι από 60 ως 70 έδρες. Η έκπληξη των εκλογών είναι οι έδρες που κερδίζει η ακροδεξιά με την Μαριν Λεπέν, φθάνοντας σε πρωτόγνωρο αριθμό εδρών. Οι πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για πολιτικό σεισμό αλλά και για τις μεγάλες δυσκολίες που θα έχει εφεξής ο πρόεδρος Μακρόν.
La majorité présidentielle obtient une faible majorité, devançant la Nupes, le RN et le LR. Il s'agit d'un revers historique pour Emmanuel Macron, très loin de la majorité absolue à l'Assemblée nationale. #legislatives2022 pic.twitter.com/MCzNZ636ME
— Le Figaro (@Le_Figaro) June 19, 2022
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώνεται ότι κανένα κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτή η τέταρτη εκλογική διαδικασία μέσα σε δύο μήνες σημαδεύτηκε από την αποχή που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 53,5-54%, αυξημένη κατά μία μονάδα σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο. Δεν θα σπάσει πάντως το ρεκόρ του δεύτερου γύρου των εκλογών του 2017 που ήταν 57,36%.
Η ακριβής κατανομή των 577 εδρών αναμένεται να γίνει γνωστή αργότερα.
Για την ενωμένη αριστερά, τα αποτελέσματα αυτά σημαίνουν ότι θα γίνει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση, έναν ρόλο που κατείχε μέχρι τώρα η δεξιά.
Για τη Λεπέν, η επιτυχία είναι αδιαμφισβήτητη: πενταπλασιάζει τον αριθμό των βουλευτών της και ξεπερνάει όπως φαίνεται κατά πολύ το όριο των 15 βουλευτών ώστε να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, για δεύτερη φορά στην ιστορία του κόμματός της, μετά το 1986.
Όσον αφορά την παραδοσιακή δεξιά, τους Ρεπουμπλικάνους, εκλέγουν 60-70 βουλευτές και αναμένεται ότι θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο ρυθμιστή στην επόμενη Εθνοσυνέλευση.
🇫🇷🗳️ Meanwhile, the conservative #LesRépublicains and allies look to have made good on projections and are estimated to win 78 seats
— FRANCE 24 English (@France24_en) June 19, 2022
This puts putting them in a possible kingmaker role in the next legislature
Here's an overview of the current Ipsos-Sopra Steria projections ⤵️ pic.twitter.com/SyddOYNhSg
Δεν εκλέγονται η υπουργός Υγείας, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών
Η υπουργός Υγείας Μπριζίτ Μπουργκινιόν εκτιμάται ότι θα χάσει την έδρα της στο κοινοβούλιο, μετέδωσε το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 2 TV, επικαλούμενο εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων.
Κατά παράδοση, οι υπουργοί που δεν καταφέρνουν να εκλεγούν, καλούνται να παραιτηθούν από την κυβέρνηση.
Επίσης, ο Ρισάρ Φεράν, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και στενός σύμμαχος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, παραδέχτηκε ότι ηττήθηκε στις βουλευτικές εκλογές απέναντι στην υποψήφια της αριστερής συμμαχίας Nupes.
«Μόλις έμαθα τα αποτελέσματα που δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι του 6ου διαμερίσματος του Φινιστέρ επέλεξαν να εκλέξουν την αντίπαλό μου», τη Μελανί Τομέν, είπε στους δημοσιογράφους ο Φεράν.
Ο Κριστόφ Καστανέρ, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, ανακοίνωσε επίσης ότι δεν εκλέγεται.
Το πρώτο συμπέρασμα
Η έλλειψη απόλυτης πλειοψηφίας θα αναγκάσει τον Μακρόν σε δύσκολες συνεργασίες με άλλα κόμματα, σύμφωνα με το πρώτο συμπέρασμα του Γαλλικού Πρακτορείου για το τι θα επακολουθήσει στη γαλλική πολιτική σκηνή.
Θα μπορούσαν πλέον να υπάρξουν εβδομάδες πολιτικού αδιεξόδου, καθώς ο πρόεδρος επιδιώκει να προσεγγίσει νέα κόμματα. Η πιο πιθανή επιλογή θα ήταν μια συμμαχία με τους Ρεπουμπλικάνους (LR), το παραδοσιακό κόμμα της γαλλικής δεξιάς που είναι σε καλό δρόμο να κερδίσει 40-80 έδρες.
Το εφιαλτικό σενάριο για τον πρόεδρο -η αριστερά να κερδίσει την πλειοψηφία και ο Μελανσόν επικεφαλής της κυβέρνησης- φαίνεται να έχει αποκλειστεί. Έχουν περάσει 20 χρόνια από την τελευταία φορά που η Γαλλία είχε πρόεδρο και πρωθυπουργό από διαφορετικά κόμματα, όταν ο δεξιός Ζακ Σιράκ έπρεπε να συνεργαστεί με ένα κοινοβούλιο υπό την κυριαρχία των σοσιαλιστών υπό τον πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν.
Η εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος είχε επισκιαστεί από την αυξανόμενη ανησυχία για την αύξηση των τιμών, ενώ η νέα πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν απέτυχε να έχει αντίκτυπο σε μερικές φορές άτονη εκστρατεία. Τα ρεπορτάζ της γαλλικής τηλεόρασης ανέφεραν ότι η Μπορν είχε πάει στα Ηλύσια για να μιλήσει με τον Μακρόν πριν ακόμη δημοσιευτούν οι προβλέψεις. Οι θέσεις των υποψηφίων στις εκλογές υπουργών της νυν κυβέρνησς ήταν επίσης στο όριο καθώς προβλέπεται ότι θα πρέπει να παραιτηθούν εάν δεν καταφέρουν να κερδίσουν έδρες.
Στο νησί της Καραϊβικής της Γαλλίας, Γουαδελούπη, όπου η ψηφοφορία διεξάγεται μια μέρα νωρίτερα -η Τζουστίν Μπενίν ηττήθηκε από τον υποψήφιο της NUPES Κρίστιαν Μπαπτίστε το Σάββατο, μια απώλεια που θέτει σε κίνδυνο τον ρόλο της στην κυβέρνηση ως υπουργός Εξωτερικών για τις υπεράκτιες περιοχές.
Στην ηπειρωτική χώρα, ο υπουργός Ευρώπης της Γαλλίας Κλεμάν Μπον και η υπουργός Περιβάλλοντος Αμελί ντε Μοντσαλέν αντιμετωπίζουν δύσκολες προκλήσεις στις εκλογικές τους περιφέρειες, με αμφότερους να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση εάν ηττηθούν.