Σε ήπιους τόνους και με πρόθεση "συμφιλίωσης" κινήθηκε η ομιλία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Ροουζ Γκάρντεν που ακολούθησε την υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος για την μεταρρύθμιση στην αστυνομία.
"Η αστυνομία μας είναι σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι καλά στελεχωμένη και καλά εκπαιδευμένη" είπε ο Τραμπ ο οποίος εξέφρασε την αντίθεση του στο κίνημα "Defund the Police" που προωθεί την κατάργηση των αστυνομικών τμημάτων. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε η κυβέρνηση του θα επενδύσει περισσότερο στην εκπαίδευση των αστυνομικών και θα λάβει μέτρα για τη διεύρυνση της πρόσβασης σε κεφάλαια για τις μικρές επιχειρήσεις στις κοινότητες των μειονοτήτων.
President @realDonaldTrump announces "historic action to deliver a future of safety and security for Americans of every race, religion, color, and creed." pic.twitter.com/PLChUgTj0V
— The White House (@WhiteHouse) June 16, 2020
"Είμαστε ένα έθνος που έχει ανθρώπους οι προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα και έχουν διαφορετικές αρχές ωστόσο όλοι θέλουμε αξιοπρέπεια και πρόοδο" τόνισε μεταξύ άλλων.
Το διάταγμα περιλαμβάνει ένα σύστημα πιστοποίησης για τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, μία βάση δεδομένων για τους αστυνομικούς που έχουν κατηγορηθεί για αδικοπραγία, μία διαταγή προς τις υπηρεσίες Υγείας να συνεργάζονται με τα αστυνομικά τμήματα για τις περιπτώσεις που αστυνομικά όργανα καλούνται να επέμβουν σε περιστατικά ψυχικής υγείας, αστέγων και εθισμού.
Με φόντο τα παραπάνω τα οποία έγιναν στον απόηχο των δολοφονιών δύο Αφροαμερικανών του Τζόρτζ Φλόιντ και του Ρεισαρντ Μπρουκς από αστυνομικούς, μια δημοσκόπηση της εταιρείας Rasmussen αναφέρει ότι το 62% των Αμερικανών βλέπει θετικά το κίνημα "Black Lives Matter".
Σύμφωνα με τη έρευνα το κίνημα είναι σχεδόν 20% μονάδες πιο δημοφιλές από τον Ντόναλντ Τραμπ, από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αλλά και τον Τζο Μπάιντεν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος παρότι οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν αρκετές μονάδες πίσω από τον αντίπαλο του Τζο Μπάιντεν, ποντάρει στην "σιωπηλή πλειοψηφία". Στα χνάρια του επίσης Ρεπουμπλικανού προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον ο οποίος στα τέλη της δεκαετίας του 60' χρησιμοποίησε για πρώτη φορά την παραπάνω φράση, το επιτελείο του Τραμπ με πρώτο τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ πιστεύει πως στο τέλος η αμερικανική κοινή γνώμη θα επιβραβεύσει την πολεμική του στάση έναντι της εξέγερσης.