Υπεραμύνεται η Αυστρία της απόφασής της να αποσυρθεί από το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση

Υπεραμύνεται η Αυστρία της απόφασής της να αποσυρθεί από το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση

Επισύροντας εκ νέου τη δριμεία κριτική της αντιπολίτευσης, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς και ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, υπεραμύνθηκαν στην σημερινή Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής της απόφασης του κυβερνητικού συνασπισμού τους για την απόσυρση της Αυστρίας από το Σύμφωνο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Μετανάστευση.

Ως κύρια αιτία της απόφασης ο Σεμπάστιαν Κουρτς ανέφερε την ανησυχία ως προς μία επιμιξία της αναζήτησης προστασίας και της μετανάστευσης για εργασία, χωρίς, όπως διατεινόταν, η απόφαση να σημαίνει ότι η χώρα απομακρύνεται από την πολυμέρεια, όταν ως κυρίαρχο κράτος αποφασίζει σε μία πολυμερή λήψη απόφασης με ένα "ναι" ή ένα "όχι" ή μία "αποχή".

Ο ίδιος κατήγγειλε τους επικριτές της κυβερνητικής απόφασης για "κουλτούρα της αναστάτωσης", ενώ, αναγνωρίζοντας το γεγονός πως το Σύμφωνο δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, επισήμανε ωστόσο ότι είναι νόμιμο το να επιλέγει κανείς την εκδοχή να αναλαμβάνει υποχρεώσεις μόνον τότε όταν πραγματικά είναι σοβαρά αυτής της άποψης.

Από την πλευρά του, ο αντικαγκελάριος Στράχε "ευχαρίστησε" τον καγκελάριο για την τοποθέτησή του, τονίζοντας πως "εκπροσωπούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα του αυστριακού πληθυσμού" και πως με αυτή την "συνειδητή απόφαση" εκπληρώνεται η εντολή των ψηφοφόρων, ενώ, κατά την άποψή του, αποφασιστικό είναι, ότι "η μετανάστευση δεν είναι και δεν πρέπει να γίνει ανθρώπινο δικαίωμα".

Για πλήρη εγκατάλειψη του παραδοσιακού διαμεσολαβητικού ρόλου της Αυστρίας και της εξωτερικής πολιτικής της, κατήγγειλε την κυβέρνηση ο Αντρέας Σίντερ, ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, το οποίο μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο ηγούνταν των αυστριακών κυβερνήσεων την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, "ο καγκελάριος Κουρτς υποτάχθηκε στις επιθυμίες του Κόμματος των Ελευθέρων, κάτι που μπορεί μεν να είναι καλό για την ειρήνη μέσα στον συνασπισμό, είναι όμως κακό για το κύρος της Αυστρίας".

Για "καταστροφή της φήμης της Αυστρίας στο διπλωματικό πεδίο" κατήγγειλε την κυβέρνηση η αρχηγός του δευτέρου κόμματος της αντιπολίτευσης, του νεοφιλελεύθερων τάσεων ΝΕΟΣ, Μπεάτε Μάινλ-Ράιζινγκερ, χαρακτηρίζοντας τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ως "τυχοδιωκτικούς και χαοτικούς" που καθιστούν κοινωνικά ανεκτά τα ψεύδη (ακρο) δεξιών ΜΜΕ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του τρίτου κόμματος της αντιπολίτευσης της "Λίστας Πιλτς", που από χθες μετονομάστηκε σε "Τώρα", Μπρούνο Ρόσμαν, άσκησε δριμεία κριτική στο γεγονός, όπως σημείωσε, ότι η Αυστρία βρίσκεται πλέον στην ίδια ομάδα με διαβόητες φιγούρες όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ή ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, οι οποίοι, όπως σημείωσε, "υποδαυλίζοντας φόβο και πανικό, προωθούν μία πολιτική του διχασμού".

Κριτική στην απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης για αποχώρηση της Αυστρίας από το Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για την Μετανάστευση, είχε ασκήσει πρόσφατα σε δηλώσεις του ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Ο ίδιος ευελπιστεί ότι "η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αποτρέψει την επαπειλούμενη απώλεια του κύρους και της αξιοπιστίας σε διεθνές επίπεδο", τόνιζε ο Αυστριακός πρόεδρος, σημειώνοντας πως χαιρετίζει "το παγκόσμιο Σύμφωνο για μία ασφαλή, συντεταγμένη και ρυθμισμένη μετανάστευση".

Είχε επίσης επισημάνει πως το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση δεν αναπτύσσει δεσμευτική επιρροή στις επί μέρους χώρες, αλλά εμπεριέχει πολλές λογικές προτάσεις για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν με λογική, ανθρωπισμό και έλεγχο, οι προκλήσεις της παγκόσμιας μετανάστευσης.

Ταυτόχρονα παρέπεμπε στη συνεργασία της Αυστρίας σε διεθνείς οργανισμούς και στο γεγονός ότι η Βιέννη είναι μία από τις έδρες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, επισημαίνοντας πως σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφοπλισμού και δημιουργίας ενός αποπυρηνικοποιημένου κόσμου η Αυστριακή Δημοκρατία έχει κατακτήσει το κύρος ενός ενεργού και έμπιστου εταίρου στην Διεθνή Κοινότητα, κύρος, το οποίο δεν επιτρέπεται τώρα να διακινδυνεύσει.

Σε πρόσφατη έντονη διαμαρτυρία τους, 56 γνωστοί Αυστριακοί συγγραφείς, -- ανάμεσα στους οποίους και η βραβευμένη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, Ελφρίντε Γέλινεκ -- δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες καταδίκαζαν ως "ντροπή" και ως "βήμα προς διεθνή απομόνωση της χώρας", την απόφαση της κυβέρνησης στη Βιέννη για την απόσυρση της Αυστρίας από το Σύμφωνο του ΟΗΕ για την Μετανάστευση.

Η απόσυρση από το Σύμφωνο, συνιστά επιπλέον ένα "ντροπιαστικό μήνυμα για έλλειψη αλληλεγγύης, ενόψει πολιτικών και κλιματικών κρίσεων με παγκόσμιες επιπτώσεις, στις οποίες η απάντηση μπορεί να είναι μόνον μία συντονισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο, δράση", τόνιζαν οι υπογράφοντες τη διαμαρτυρία.

Κριτική στην απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης, εκφράζοντας την "μεγάλη λύπη" του για αυτή την ενέργεια, είχε εκφράσει, εξάλλου, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ