Η Γαλλία φέρει μέρος της ευθύνης για την τρέχουσα κρίση στη Λιβύη, υποστήριξε τη Δευτέρα η υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Ελιζαμπέτα Τρέντα, σπεύδοντας ταυτόχρονα να αποκλείσει κάθε επέμβαση των ιταλικών ένοπλων δυνάμεων στη χώρα αυτή.
«Η Γαλλία έχει την ευθύνη», ανέφερε η υπουργός μέσω Facebook, αναφερόμενη στη στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας και άλλων χωρών στη Λιβύη το 2011 για την ανατροπή του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι.
«Προφανώς, είναι αναντίρρητο ότι σήμερα αυτή η χώρα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση διότι κάποιος, το 2011, έβαλε τα δικά του συμφέροντα πάνω από εκείνα των Λίβυων και της ίδιας της Ευρώπης», συνέχισε η Τρέντα. «Ο πρόεδρος (της εθνοσυνέλευσης, Ρομπέρτο) Φίκο έχει δίκιο: η Γαλλία, από αυτή τη σκοπιά, φέρει μια ευθύνη», επέμεινε.
Η κατάσταση στη Λιβύη είναι ένα «σοβαρό πρόβλημα που μας δημιούργησε η Γαλλία, χωρίς καμιά αμφιβολία», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Φίκο.
Η Τρέντα έκρινε πάντως ότι είναι απαραίτητο «να ενεργήσουμε όλοι μαζί, για το καλό του λιβυκού λαού και την ειρήνη».
Μερίδα του ιταλικού Τύπου, εν μέσω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών στην Τρίπολη που αποσταθεροποιούν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), η οποία αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, αναφέρθηκε τη Δευτέρα στο ενδεχόμενο επέμβασης των ιταλικών Ειδικών Δυνάμεων.
«Κάποιοι μιλούν περί στρατιωτικής επέμβασης για να αντιδράσουμε στις συγκρούσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν εξετάζω καν αυτήν την πιθανότητα», συμπλήρωσε η Τρέντα.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας νωρίτερα τη Δευτέρα επίσης «διέψευσε κατηγορηματικά» ότι γίνονται προετοιμασίες για αυτό.
«Είναι ευθύνη των Λίβυων η προστασία τους και η εξεύρεση μιας συμφωνίας», ανέφερε η υπουργός Άμυνας της Ιταλίας.
Φονικές μάχες συνέχιζαν τη Δευτέρα να μαίνονται στη νότια περιφέρεια της Τρίπολης και η εμπλοκή νέων παραστρατιωτικών οργανώσεων επέτεινε τη μεγάλη σύγχυση που βασιλεύει στην πρωτεύουσα της Λιβύης, μιας χώρας βυθισμένης στο χάος βαθύτερα από ποτέ.
Μετά την κατάρρευση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (MANUL) προσκάλεσε τα «διάφορα μέρη» σε μια «διευρυμένη συνάντηση» σήμερα Τρίτη για να γίνει «επείγων διάλογος για την κατάσταση ασφαλείας» στην Τρίπολη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ