Τη στήριξή της στην προσπάθεια του Ιράν να διασφαλίσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά του, μέσω διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων, εξέφρασε η Κίνα, με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας την Τετάρτη (23/04).
Όπως αναφέρει το Reuters, o Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι τόνισε ότι το Πεκίνο αντιτίθεται στην επιβολή «παράνομων» μονομερών κυρώσεων για την επίλυση του ζητήματος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
Την ίδια ώρα, επανέλαβε τη στήριξη της Κίνας στο Ιράν για τη διεξαγωγή συνομιλιών με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Ιρανό ομόλογό του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, δήλωσε επίσης ότι η κατάχρηση στην οποία έχουν προβεί οι ΗΠΑ με τους δασμούς έχει χάσει τη λαϊκή στήριξη και έχει απομονώσει τη χώρα από τη διεθνή κοινότητα. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για ενότητα της διεθνούς κοινότητας ώστε να διαφυλαχθεί η πολυμερής συνεργασία.
Τέλος, ο Ουάνγκ Γι δήλωσε πως η Κίνα είναι πρόθυμη να εμβαθύνει τη συνεργασία της με το Ιράν σε διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.
Νωρίτερα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί ξεκίνησε την Τετάρτη (23/04) επίσκεψη στην Κίνα για διαβουλεύσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του πριν από έναν τρίτο κύκλο διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ που προβλέπεται να διεξαχθεί το Σάββατο, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου του δήλωσε ότι οι νέες αμερικανικές κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα του Ιράν δείχνουν έλλειψη καλής θέλησης από την πλευρά της Ουάσινγκτον.
«Είναι απαραίτητο να ενημερώσουμε τους φίλους μας στην Κίνα για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και να τους συμβουλευτούμε», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών στην κρατική ιρανική τηλεόραση.
Υπενθυμίζεται ότι, η Κίνα είναι μία από τις χώρες που είχαν υπογράψει τη διεθνή συμφωνία που είχε συναφθεί με το Ιράν το 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, η οποία ωστόσο έπαψε να ισχύει μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από αυτήν κατά την πρώτη θητεία του στον Λευκό Οίκο το 2018 και να επιβληθούν εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν.
«Η Κίνα διαδραμάτισε σημαντικό και εποικοδομητικό ρόλο στο πυρηνικό ζήτημα στο παρελθόν και ο ίδιος ρόλος είναι σίγουρα απαραίτητος στο μέλλον», πρόσθεσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.
Η συμφωνία του 2015 προέβλεπε την άρση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν με αντάλλαγμα να τεθεί ένα πλαίσιο στο πυρηνικό του πρόγραμμα από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.
Σύμφωνα με τον οργανισμό, το Ιράν σεβόταν τις δεσμεύσεις του ως την απόσυρση των ΗΠΑ το 2018 και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ιράν και ένας από τους βασικούς αγοραστές του πετρελαίου του στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις.
Περίπου το 92% του ιρανικού πετρελαίου προορίζεται για τον ασιατικό γίγαντα, συχνά με μεγάλες εκπτώσεις, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Το 2021 η Κίνα υπέγραψε με το Ιράν εκτεταμένη στρατηγική συμφωνία διάρκειας 25 ετών. Αυτή η μεγάλη σύμπραξη καλύπτει ποικίλους τομείς, όπως αυτοί της ενέργειας, της ασφάλειας, των υποδομών και των επικοινωνιών.