Υπό έρευνα θέτει το CNN την ταυτότητα ενός Σύρου κρατούμενου, το βίντεο με την απελευθέρωση του οποίου από μια μυστική φυλακή της Δαμασκού στο ρεπορτάζ που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο, έκανε το γύρο του κόσμου.
Εκπρόσωπος του δικτύου ξεκαθάρισε πως το ρεπορτάζ δεν ήταν στημένο, παραδέχτηκε, ωστόσο, πως είναι πιθανό το εν λόγω άτομο να τους έδωσε μια «ψεύτικη ταυτότητα». Για το λόγο αυτό, όπως είπε, συνεχίζουν την έρευνα.
Η ιστορία ξεκίνησε μετά τον ισχυρισμό μιας συριακής οργάνωσης ελέγχου γεγονότων ότι ο άνδρας που εμφανίστηκε ως κρατούμενος συμμετείχε σε βασανιστήρια και δολοφονίες αμάχων, ενώ είχαν προηγηθεί και σειρά επικριτικών σχολίων από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που κατήγγειλαν το ρεπορτάζ ως στημένο.
Πρόκειται για το ρεπορτάζ που παρουσίασε η επικεφαλής διεθνής ανταποκρίτρια του δικτύου, Κλαρίσα Γουόρντ, η οποία, μαζί με ένα συνεργείο, επισκέφθηκε τη φυλακή στις 11 Δεκεμβρίου, στον απόηχο της κατάρρευσης του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ. Κατά τη διάρκεια εκείνου του στιγμιότυπου, που μεταδόθηκε μια ημέρα αργότερα, η Γουόρντ βρισκόταν εκεί αναζητώντας τον αγνοούμενο Αμερικανό δημοσιογράφο Όστιν Τάις, ο οποίος απήχθη ενώ έκανε ρεπορτάζ στη Συρία το 2012.
Το συνεργείο του CNN εισήλθε στις εγκαταστάσεις ακολουθούμενο από έναν ένοπλο φρουρό. Μια πηγή του CNN δήλωσε στην Daily Beast ότι ο φρουρός ήταν Σύρος αντάρτης. Μόλις το συνεργείο και ο φρουρός μπήκαν μέσα, παρατήρησαν ένα κλειδωμένο κελί, όπου μέσα βρισκόταν ένας άντρας κρυμμένος κάτω από μια κουβέρτα και τον απελευθέρωσαν μπροστά στην κάμερα.
«Είσαι εντάξει, είσαι εντάξει», είπε η Γουόρντ στον άνδρα, ο οποίος φαινόταν να μην γνωρίζει ότι η δικτατορία του Άσαντ είχε ανατραπεί. Ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι ο Adel Gharbal από τη Χομς και είπε ότι κρατείτο στο κελί για τρεις μήνες.
Την Κυριακή, ωστόσο, μια συριακή ομάδα ελέγχου των γεγονότων ισχυρίστηκε ότι η ιστορία χρειάζεται περαιτέρω έλεγχο, ειδικά σε σχέση με την πραγματική ταυτότητα του κρατούμενου.
Η Verify-Sy, η οποία αποτελεί μέρος του Διεθνούς Δικτύου Ελέγχου Γεγονότων του Poynter, παρατήρησε ότι ο φερόμενος ως κρατούμενος δεν κουνήθηκε ούτε ανοιγόκλεισε τα μάτια του όταν πιθανώς κοίταξε τον ουρανό για πρώτη φορά μετά από μήνες.
«Παρά τη φερόμενη σκληρή μεταχείριση των κρατουμένων στις μυστικές φυλακές, ο Gharbal εμφανίστηκε καθαρός, περιποιημένος και σωματικά υγιής, χωρίς ορατά τραύματα ή σημάδια βασανιστηρίων - μια αταίριαστη εικόνα για κάποιον που φέρεται να κρατείται σε απομόνωση στο σκοτάδι επί 90 ημέρες», ανέφερε το Verify-Sy.
Μετά από μια πρώτη έρευνα, από την οποία δεν μπόρεσαν να τον ταυτοποιήσουν, κάτοικοι της Χομς με τους οποίους ήρθαν σε επαφή, τους είπαν πως ήταν ανθυπολοχαγός στην υπηρεσία πληροφοριών της συριακής πολεμικής αεροπορίας, η οποία υπηρετούσε τον πρώην πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
Σύμφωνα με το Verify-Sy το πραγματικό όνομά του είναι Salama Mohammad Salama, επίσης γνωστός ως Abu Hamza και συμμετείχε σε «κλοπές, εκβιασμούς και εξαναγκασμό των κατοίκων να γίνουν πληροφοριοδότες», για το καθεστώς.
🇸🇾🇺🇸🚨‼️ FAKEST FAKE: “Clarissa Ward and her CNN team find a prisoner still in Assad’s Air Force Intel HQ in Damascus.”
— Lord Bebo (@MyLordBebo) December 12, 2024
📋 This is what they want you to believe:
- 5 days after the compound was freed CNN walks in
- Everything is long cleaned out and all doors are opened, except… pic.twitter.com/rWpb2tyiX5
Η δήλωση του CNN
Σε δήλωσή του, το CNN ανέφερε ότι το βίντεο δεν ήταν στημένο και απεικόνιζε με ακρίβεια τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν όταν το συνεργείο του επισκέφθηκε τη φυλακή.
«Κανείς άλλος εκτός από την ομάδα του CNN δεν γνώριζε τα σχέδιά μας να επισκεφθούμε το κτίριο της φυλακής που παρουσιάζεται στο ρεπορτάζ μας εκείνη την ημέρα», δήλωσε εκπρόσωπος του CNN στην Daily Beast.
«Τα γεγονότα συνέβησαν όπως εμφανίζονται. Η απόφαση να απελευθερωθεί ο κρατούμενος που παρουσιάζεται στο ρεπορτάζ μας ελήφθη από τον φύλακα - έναν Σύρο αντάρτη. Αναφέραμε τη σκηνή όπως εκτυλίχθηκε, συμπεριλαμβανομένων όσων μας είπε ο φυλακισμένος, με σαφή αναφορά».
Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι ο άνδρας μπορεί να τους έδωσε ψεύτικη ταυτότητα: «Στη συνέχεια ερευνήσαμε το ιστορικό του και γνωρίζουμε ότι μπορεί να έχει δώσει ψευδή ταυτότητα. Συνεχίζουμε το ρεπορτάζ μας σχετικά με αυτό και την ευρύτερη ιστορία», ανέφερε χαρακτηριστικά.