Τον στόχο της πραγματοποίησης 100 εκατομμυρίων εμβολιασμών τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του έθεσε ο εκλεγέντας πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη στην οποία παρουσίασε το σχέδιό του για την καταπολέμηση της πανδημίας και τους ανθρώπους που επέλεξε γι' αυτό το έργο.
Όπως αναφέρει το BBC, σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη στο Ντέλαγουερ, ο Μπάιντεν παρουσίασε το σχέδιό του για την καταπολέμηση της πανδημίας τις πρώτες 100 ημέρες του στην προεδρία, περίοδο στην οποία παραδοσιακά οι νεοεκλεγέντες πρόεδροι των ΗΠΑ δίνουν το στίγμα τους με νέες πολιτικές και ιδέες.
«Οι πρώτες μου 100 ημέρες δεν πρόκειται να φέρουν το τέλος του ιού Covid-19», είπε ο Μπάιντεν. «Δεν μπορώ να υποσχεθώ κάτι τέτοιο. Δεν μπήκαμε όμως γρήγορα σε αυτό το χάος και δεν πρόκειται να βγούμε γρήγορα από αυτό», πρόσθεσε.
Υποσχέθηκε, ωστόσο, την πραγματοποίηση τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων εμβολιασμών στον αμερικανικό πληθυσμό στη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Το σχέδιο του Μπάιντεν περιλαμβάνει ακόμα την υποχρεωτική χρήση μάσκας, αλλά και την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.
Ο Μπάιντεν παρουσίασε επίσης την ομάδα που συνέστησε για την έλεγχο της πανδημίας. Ο Γενικός Εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, Χαβιέ Μπεσέρα, θα είναι είναι ο νέος υπουργός υγείας, ενώ η Ροσέλ Βαλένσκι, επικεφαλής λοιμοξιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, θα ηγηθεί του Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Νοσημάτων (CDC). Ο δρ Άντονι Φάουτσι θα είναι ο ανώτατος σύμβουλος σε θέματα Covid.
Ο εμβολιασμός 100 εκατομμυρίων Αμερικανών σε μόλις τρεις μήνες δεν θα είναι εύκολος, σημειώνει το BBC. Η τεράστια έκταση των ΗΠΑ και τα προβλήματα διανομής ενός νέου εμβολίου θέτουν προκλήσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Ο δρ Φάουτσι θεωρεί το σχέδιο «τολμηρό αλλά εφικτό», αλλά προειδοποιεί ότι «ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος».
Συγκριτικά, σημειώνει το BBC, το 51,8% των Αμερικανών ηλικίας άνω των έξι ετών, δηλαδή 158 εκατομμύρια άνθρωποι, έναν το εμβόλιο της γρίπης ανάμεσα στο Ιούλιο του 2019 και τον Μάιο του 2020.
Σημειώνεται ότι η Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) των ΗΠΑ αναμένεται να δώσει ακόμα και την Πέμπτη επείγουσα έγκριση για τη χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, ενώ η διοίκηση Τραμπ ελπίζει να έχει πετύχει τον εμβολιασμό 24 εκατομμυρίων ανθρώπων ως τα μέσα Ιανουαρίου.