«Το όνομα της "Μακεδονίας" δεν αλλάζει, απλώς συμπληρώνεται μόνο» τόνισε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σε ερώτηση που του έκανε στο κοινοβούλιο ο βουλευτής της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Κρίστο Γιοβανόφσκι.
Ειδικότερα, ο βουλευτής πρότεινε στους ηγέτες των δύο κομμάτων να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αποφασίσουν από κοινού το μέλλον της χώρας, με τον Ζ. Ζάεφ να του επισημαίνει ότι ποτέ δεν του πέρασε από το μυαλό να ασκήσει πίεση σε θεσμούς ή δικαστήρια.
«Όσον αφορά το ζήτημα του ονόματος και της συμφωνίας με την Ελλάδα, αποφασίσαμε να ζητήσουμε εξουσιοδότηση και να ρωτήσουμε το λαό μας» ανέφερε ακόμα ο κ. Ζάεφ, προσθέτοντας πως «οι πολίτες που ήθελαν να αποφασίσουν, ήρθαν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα και εκείνοι που δεν ήθελαν να αποφασίσουν, έμειναν σπίτι. Η "Μακεδονία" πρέπει να λάβει μια περαιτέρω απόφαση» είπε πρωθυπουργός της πΓΔΜ.
Σενάρια αναβολής της ψηφοφορίας στη Βουλή
Νέα διάσταση αποκτούν οι εξελίξεις στα Σκόπια όσον αφορά τη συζήτηση στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις συνταγματικές αλλαγές που αυτή επιβάλλει στην πΓΔΜ. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η προγραμματισμένη για σήμερα ψηφοφορία επί της αρχής να αναβληθεί για μερικές ημέρες -ενώ παράλληλα, διαφαίνεται το ενδεχόμενο η κυβέρνηση της χώρας να προβάλλει νέες απαιτήσεις προς την Αθήνα και αίτημα για «βελτιωτικές αλλαγές» στα συμφωνηθέντα.
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία ειδήσεων MIA και META, ο Ζόραν Ζάεφ αποδέχθηκε πρόταση την οποία κατέθεσε ο βουλευτής του VMRO-DPMNE για να υπάρξει διάλογος με τον ηγέτη του κόμματός του, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, προκειμένου να καταληχθεί μια «εθνική γραμμή» όσον αφορά στην ονομασία. Είχε προηγηθεί αίτημα του ίδιου του Μίτσκοσκι να μιλήσει στην ολομέλεια, το οποίο δεν έγινε αποδεκτό από τον πρόεδρο του σώματος, μιας και ο ηγέτης του VMRO δεν είναι εκλεγμένος βουλευτής.
«Αποδέχομαι την πρότασή σας για διάλογο με τον κ. Μίτσκοσκι. Πιστεύω πως μόνο μέσα από συνομιλίες μπορούμε να φτάσουμε σε μια λύση (...) για το μέλλον της Μακεδονίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, αφήνοντας ανοιχτό έτσι το σενάριο παράτασης της διαδικασίας και παρουσίασης νέων αιτημάτων και προς την ελληνική κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα. Παράλληλα, ο Ζάεφ ισχυρίστηκε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν αλλάζει το όνομα της χώρας του, απλά γίνεται σε αυτό μία προσθήκη.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στη Βουλή, ο βουλευτής της Συμμαχίας των Αλβανών, Σουρίγια Ρασίτι, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του ναι μεν στηρίζει την ένταξη της πΓΜΔ στο ΝΑΤΟ, όμως ποτέ δεν θα εγκαταλείψει το αίτημα των ίσων δικαιωμάτων για τους Αλβανούς πολίτες της.