Τους Έλληνες βουλευτές να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών κάλεσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τελικά «το ελληνικό κοινοβούλιο θα βρει επίσης τη δύναμη να λάβει την απόφαση».
«Μέσα στις επόμενες ημέρες, μαζί με την φίλη μας, την Ελλάδα, θα απορρίψουμε την απομόνωση και τις παρανοήσεις και θα επικυρώσουμε την ιστορική συμφωνία», δήλωσε σήμερα ο Ζόραν Ζάεφ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Έχω ένα μήνυμα για το ελληνικό κοινοβούλιο. Η δική μας βουλή βρήκε τη δύναμη, και δεν ήταν εύκολο. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα βρει επίσης τη δύναμη να λάβει την απόφαση».
«Είμαι πεπεισμένος ότι οι Έλληνες βουλευτές θα αναγνωρίσουν τον σπουδαίο ρόλο τους σε αυτή την ιστορική στιγμή. Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα επικυρώσει τη Συμφωνία και θα είναι η πρώτη χώρα που θα υπογράψει το πρωτόκολλο για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ», είπε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ
Σύμφωνα με τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης ο κ. Ζάεφ σημείωσε ακόμα πως «προετοιμάσαμε το έδαφος και φυτέψαμε τον σπόρο. Όμως όλοι ξέρουν ότι αυτό είναι μόνο ένα βήμα προς τη συγκομιδή και τα αποτελέσματα».
Σύμφωνα με τη france24 ο Ζόραν Ζάιεφ κάλεσε την Ελλάδα να τερματίσει τη διαμάχη των δεκαετιών μεταξύ των δυο χωρών επικυρώνοντας τη συμφωνία που μετονομάζει τη χώρα του σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Συμφωνία θα φέρει ευημερία για ολόκληρη την περιοχή αλλά και για την οικονομία των δύο χωρών. Ανέφερε επίσης πως την ερχόμενη εβδομάδα θα ενημερώσει η κυβέρνηση του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω ρηματικής διακοίνωσης για το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας, ενώ τα κείμενα της Συμφωνίας και του εφαρμοστικού νόμου του Συντάγματος θα δημοσιευθούν στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της χώρας του.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι εξετάζει σοβαρά το αίτημα του ηγέτη της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν επιθυμεί να παραμείνει στην κοινωνία κανένα ίχνος άρνησης ή εκβιασμού».
Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, 81 από τους 120 βουλευτές του κοινοβουλίου της πΓΔΜ υποστήριξαν την αλλαγή ονόματος, εξασφαλίζοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων για να την προωθήσουν.
Η δηλώσεις αυτές έγιναν μετά την επικύρωση από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ των απαιτούμενων συνταγματικών τροποποιήσεων, που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τη νότια γείτονα.