Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να επιβάλει «μέγιστες» κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πλήρους εμπάργκο πετρελαίου, ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος μέσω τηλεδιάσκεψης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, το οποίο βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη.
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει προληπτικά τις κυρώσεις, όχι απλώς να απαντά σε μελλοντικές απειλές», είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει πως εάν αυτές οι κυρώσεις είχαν τεθεί εξαρχής, η Ρωσία δεν θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία, ισχυρίστηκε, ενώ ζήτησε πλήρη απαγόρευση των ρωσικών τραπεζών και πλήρη διακοπή του εμπορίου.
«Ο επιτιθέμενος θα γνώριζε τις άμεσες συνέπειες των πράξεών του», είπε, ενώ τόνισε «η Ιστορία είναι σε σημείο καμπής…Υπάρχει πράγματι η στιγμή κατά την οποία αποφασίζεται εάν η ωμή βία θα κυβερνήσει τον κόσμο», δήλωσε ο Ζελένσκι απευθυνόμενος στο φόρουμ.
«Πρέπει να δημιουργήσουμε προηγούμενο για κυρώσεις», είπε και διερωτήθηκε για το εάν «οι συλλογικές απαντήσεις από ιδρύματα όπως τα Ηνωμένα Έθνη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου είναι αρκετές για να ανταποκριθούμε στις σημερινές απειλές», τόνισε σύμφωνα με το CNN.
Εν συντομία ο Ζελένσκι πρότεινε:
- πλήρες εμπάργκο πετρελαίου
- ότι όλες οι ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από τα παγκόσμια συστήματα χωρίς εξαιρέσεις
- διακοπή των σχέσεων με τη βιομηχανία πληροφορικής της Ρωσίας
- κανένα εμπόριο με τη Ρωσία
Επίσης, σύμφωνα, με τον Guardian, είπε πως κάθε εταιρεία που εγκαταλείπει τη Ρωσία είναι ευπρόσδεκτη να μετακομίσει στην αγορά της Ουκρανίας, λέγοντας ότι οι εταιρείες θα ωφεληθούν υποστηρίζοντας πραγματικά την ελευθερία.
Σχετικά με τη τεράστια πρόκληση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι είπε:
«Σας προσκαλώ να συμμετάσχετε σε αυτή την ανοικοδόμηση» ανέφερε, λέγοντας ότι η ανοικοδόμηση θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί εν μέρει με την εύρεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων κρυμμένων στο εξωτερικό, τη δέσμευση τους και τη διάθεσή τους σε ένα ειδικό ταμείο για να βοηθήσει όσους πληγώθηκαν από τον πόλεμο.
Ο Ζελένσκι ανέφερε τον Τζορτζ Μάρσαλ, ο οποίος έδωσε το όνομά του στο σχέδιο ανοικοδόμησης της Ευρώπης μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο, ο οποίος είπε ότι δεν αντιτίθεται σε καμία χώρα, αλλά αντιτίθεται στην «πείνα, τη φτώχεια, την απόγνωση, το χάος».