Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε απευθυνόμενος στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες ότι δεν υπάρχει ελεύθερη Ευρώπη χωρίς ελεύθερη Ουκρανία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος περιοδεύει στην Ευρώπη για να ζητήσει από τους συμμάχους του περισσότερα όπλα για την αντιμετώπιση της Ρωσίας, καθώς και για να προωθήσει την προσπάθεια του Κιέβου να ενταχθεί στην ΕΕ.
«Η Ευρώπη δεν πρέπει να έχει γκρίζες ζώνες, ολόκληρη η ήπειρός μας πρέπει να είναι ανοιχτή στο ευρωπαϊκό πεπρωμένο», δήλωσε ο Ζελένσκι στους 27 εθνικούς ηγέτες της ΕΕ που συγκεντρώθηκαν για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ενόψει της συμπλήρωσης ενός έτους από την εισβολή της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. «Η ενότητα της Ευρώπης είναι θεμελιώδης για την ασφάλεια», πρόσθεσε.
«Δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ελεύθερη την Ευρώπη χωρίς ελεύθερη Ουκρανία», τόνισε και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη είναι ελεύθερη, η Ευρώπη θα είναι ελεύθερη και η Ευρώπη είναι ενωμένη».
Οι Ευρωβουλευτές χειροκρότησαν όρθιοι τον Ζελένσκι
Νωρίτερα, οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χειροκρότησαν όρθιοι τον Ζελένσκι πριν την ομιλία του, ζητωκραυγάζοντας, ενώ κάποιοι είχαν κρεμάσει από τα σακάκια τους κορδέλες στο μπλε και κίτρινο χρώμα της ουκρανικής σημαίας.
Η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα τάχθηκε υπέρ του να δοθούν στην Ουκρανία περισσότερα όπλα.
«Γνωρίζουμε τις θυσίες που κάνει ο λαός σας για την Ευρώπη και πρέπει να την τιμήσουμε όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις», ανέφερε, προσθέτοντας ότι στη βοήθεια πρέπει να περιλαμβάνονται «τα μαχητικά αεροσκάφη που χρειάζεστε για να προστατεύσετε την ελευθερία, την οποία πολλοί θεωρούν δεδομένη».
Η μεγαλύτερη «αντιευρωπαϊκή δύναμη» του σύγχρονου κόσμου
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε την ΕΕ για τη βοήθεια που προσφέρει στην Ουκρανία και τόνισε ότι η χώρα του μαζί με την Ευρώπη υπερασπίζονται τους εαυτούς τους «ενάντια στη μεγαλύτερη αντιευρωπαϊκή δύναμη του σύγχρονου κόσμου».
Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι θεωρεί πως η χώρα του θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφού βγει νικήτρια από τον πόλεμο με τη Ρωσία.
Η Ουκρανία απέκτησε καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ τον περασμένο Ιούνιο, αλλά η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια.
Οι δεσμεύσεις της ΕΕ και η πάταξη της διαφθοράς
Αν και ο Ζελένσκι είναι απίθανο να φύγει με δεσμεύσεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων του, η επίσκεψή του στις Βρυξέλλες αποτελεί ευκαιρία να προωθήσει τις προσδοκίες του Κιέβου απευθυνόμενος στους 27 εθνικούς ηγέτες της ΕΕ, για πρώτη φορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν επανέλαβε το αίτημα της Ουκρανίας για τα μαχητικά αεροσκάφη.
Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι πιέζουν επίσης για ενταξιακές συνομιλίες εντός μηνών.
Όμως, παρόλο που κάποιες χώρες μέλη της ΕΕ επιθυμούν να δώσουν στην Ουκρανία την τόνωση του ηθικού που θα έφερνε η έναρξη συνομιλιών για την ένταξη, άλλες είναι πολύ πιο επιφυλακτικές. Έχουν τονίσει ότι τα επίδοξα μέλη πρέπει να πληρούν σειρά κριτηρίων -όπως η πάταξη της διαφθοράς- προτού αρχίσουν διαπραγματεύσεις.
Διαβάστε ακόμα: