Τη συμμετοχή της Κίνας, της Ινδίας αλλά και χωρών από Λατινική Αμερική και Αφρική, στο ειρηνευτικό σχέδιο που προτείνει το Κίεβο για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, δήλωσε πως επιθυμεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Κίεβο με αφορμή την πρώτη επέτειο της εισβολής της Μόσχας, ο Ζελένσκι πρότεινε τη διοργάνωση συνόδου κορυφής με τη συμμετοχή των ηγετών της Λατινικής Αμερικής και δήλωσε ότι το Κίεβο θα πρέπει να λάβει μέτρα για την οικοδόμηση σχέσεων με τις αφρικανικές χώρες.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι είναι ανοιχτός στο να εξετάσει μέρη του σχεδίου εκεχειρίας 12 σημείων της Κίνας για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στη χώρα του.
Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο κείμενο, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι στο έγγραφο αυτό, «μου φαίνεται ότι υπάρχει σεβασμός της εδαφικής μας ακεραιότητας, πράγματα που αφορούν την ασφάλεια. Πρέπει να συνεργαστούμε με την Κίνα σε αυτό το θέμα. Νομίζω ότι η Κίνα αποκάλυψε τις σκέψεις της. Η Κίνα άρχισε να μιλάει για την Ουκρανία και αυτό δεν είναι κακό».
Τόνισε μάλιστα ότι πιστεύει ότι η Κίνα δεν προσφέρει ένα συγκεκριμένο σχέδιο, αλλά κάποιες «σκέψεις», ενώ κάλεσε το Πεκίνο να μην παράσχει στη Μόσχα όπλα.
«Θέλω πάρα πολύ να πιστεύω ότι η Κίνα δεν θα παραδώσει όπλα στη Ρωσία και για μένα αυτό είναι πολύ σημαντικό», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό είναι το σημείο νούμερο ένα».
Ο Ουκρανός ηγέτης δήλωσε επίσης ότι είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι η Κίνα - σύμμαχος της Ρωσίας - εξετάζει το ενδεχόμενο να μεσολαβήσει για την ειρήνη, αλλά ότι οποιοδήποτε σχέδιο που δεν περιλαμβάνει πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων θα ήταν απαράδεκτο για το Κίεβο.
Ακόμη, εκτίμησε ότι η νίκη ενάντια στην Ρωσία είναι δυνατή αυτό το έτος, εάν οι δυτικοί της εταίροι τηρήσουν τον λόγο τους για στρατιωτική βοήθεια.
«Εάν οι εταίροι τηρήσουν τον λόγο τους και σεβαστούν τις προθεσμίες, μας περιμένει μια αναπόφευκτη νίκη (...) Την θέλω πραγματικά φέτος», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου κατά την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής.
Επιπλέον, παρότρυνε τον πρόεδρο του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ να αυξήσει την ταχύτητα των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία.
Η Ουκρανία θα αντισταθεί και θα νικήσει
Προηγουμένως, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε ότι «η Ουκρανία θα αντισταθεί, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα, και η Ουκρανία θα νικήσει. Ο Πούτιν θα χάσει πολύ νωρίτερα από ό,τι νομίζει».
Παράλληλα, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα του, υπογράμμισε ότι οποιεσδήποτε νέες ειρηνευτικές προτάσεις θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τα αιτήματα που διατυπώνονται σε ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ειρηνευτικό πλάνο μόνο με απόσυρση των Ρώσων στη συνοριακή γραμμή του 1991
Παράλληλα, ο Μιχάιλο Ποντόλιακ δήλωσε ότι οποιοδήποτε σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου πρέπει να περιλαμβάνει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας του 1991.
Ο πολιτικός σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε τις παρατηρήσεις του αφού η Κίνα παρουσίασε ένα σχέδιο 12 σημείων για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
Αναφερόταν στα σύνορα της Ουκρανίας κατά τη στιγμή της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.
«Οποιοδήποτε "ειρηνευτικό σχέδιο" μόνο με κατάπαυση του πυρός και, ως αποτέλεσμα, μια νέα γραμμή οριοθέτησης και συνεχή κατοχή ουκρανικών εδαφών δεν αφορά την ειρήνη, αλλά το πάγωμα του πολέμου, μια ουκρανική ήττα, (και) τα επόμενα στάδια της γενοκτονίας της Ρωσίας», έγραψε στο Twitter. «Η θέση της Ουκρανίας είναι γνωστή - η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα του 1991».
Any "peace plan" with ceasefire only and, as a result, a new delimitation line and continued occupation of 🇺🇦 territory isn’t about peace, but about freezing the war, 🇺🇦 defeat, next stages of 🇷🇺 genocide.
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) February 24, 2023
🇺🇦 position is known - the withdrawal of 🇷🇺 troops to the borders of 1991
Διαβάστε ακόμα:
Νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας - Αυξάνει τους δασμούς σε ρωσικά προϊόντα