Δένδιας: Η Ελλάδα απειλείται από την Τουρκία, να ανακαλέσει το casus belli

Δένδιας: Η Ελλάδα απειλείται από την Τουρκία, να ανακαλέσει το casus belli

Να ανακαλέσει άμεσα το casus belli και να αναγνωρίσει την ανυπαρξία του τουρκολιβυκού μνημονίου, κάλεσε την Τουρκία ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο οποίος τόνισε πως η Ελλάδα απειλείται από τη γείτονα χώρα επειδή θέλει να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο και την ίδια στιγμή απαιτεί την αποστρατικοποίηση νησιών όταν έχει παρατάξει απέναντι το μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου.

Στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον ομόλογό του της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, ο Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην έξαρση της επιθετικής ρητορικής που παρατηρείται από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης κάνοντας λόγω για «διαστρεβλώσεις της αλήθειας» και «επιτομή του παραλογισμού».

Όπως ανέφερε η επιθετική ρητορική της Τουρκίας «έχει πάρει διαστάσεις που δεν έχουμε ξαναδεί» και τόνισε πως «η τουρκική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια διαρκή διαστρέβλωση της αλήθειας και κάθε έννοιας του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας».

«Απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα εάν εφαρμόσει το αναφαίρετο δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της, όπως ρητά προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», επισήμανε και πρόσθεσε:

«Η Τουρκία έχει αντιπαρατάξει έναντι των νησιών μας τη μεγαλύτερη αποβατική δύναμη και το μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στη Μεσόγειο και συγχρόνως απαιτεί από εμάς να αποστρατιωτικοποίησουμε τα νησιά μας. Δηλαδή να παραιτηθούμε από το αναγνωρισμένο δικαίωμα της αυτοάμυνας, όπως αυτό προβλέπεται στον Χάρτη του ΟΗΕ».

Όπως ανέφερε μάλιστα, «η τουρκική κυβέρνηση τα κάνει όλα αυτά κοπτόμενη λεκτικά υπέρ του Διεθνούς Δικαίου».

«Έχω να διατυπώσω μια πολύ απλή πρόταση προς την τουρκική κυβέρνηση: να αποδείξει την πίστη της στο Διεθνές Δίκαιο στην πράξη, δηλαδή να αρχίσει να το εφαρμόζει. Και μια απλή και γρήγορα εφαρμογή του θα ήταν η άμεση ανάκληση του casus belli και η άμεση αναγνώριση της ανυπαρξίας του τουρκολυβικού "μνημονίου"», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ελλάδα - Σ. Αραβία προσηλωμένες στην προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου 

Ο κ. Δένδιας σημείωσε πως «τόσο η Ελλάδα όσο και η Σαουδική Αραβία είναι προσηλωμένες στην προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας». 

Και οι δύο χώρες τάσσονται υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας σε χώρες της περιοχής, όπως το Ιράκ, η Λιβύη και η Συρία. Και βεβαίως στηρίζουμε την αρχή της μη ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών, προσέθεσε. 

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς των δύο χωρών στην άμυνα, το εμπόριο, τις επενδύσεις, την ενέργεια, τον πολιτισμό.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για την πρόθεση της Σαουδικής Αραβίας να δημιουργήσει γραφείο οικονομικών υποθέσεων στην Αθήνα, γεγονός που χαρακτήρισε ένα ακόμα δείγμα της εμβάθυνσης των σχέσεων των δύο χωρών και της πρόθεσης να προωθηθούν οι Σαουδαραβικές Επενδύσεις στην Ελλάδα.

Την ανάγκη Ελλάδα και Σαουδική Αραβία να εκμεταλλευτούν και να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία που τους δίνεται για την ενίσχυση των σχέσεών τους υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

«Διαβεβαίωσα τον υπουργό Εξωτερικών ότι ενδιαφερόμαστε για την ενίσχυση των αμυντικών, πολιτιστικών, εμπορικών σχέσεων με την Ελλάδα», ανέφερε και επισήμανε πως οι δύο υπουργοί μίλησαν για τις οικονομικές, εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών «και πώς μπορούν να αναπτυχθούν και να ενισχυθούν σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις για να μπορέσουμε να φτάσουμε σ' αυτό που επιθυμούμε και να αντανακλώνται οι πολύ καλές σχέσεις».

Όπως επισήμανε, στη συνάντηση οι δύο πλευρές τόνισαν το ενδιαφέρον των δύο χωρών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην περιοχή και την ενίσχυση της σταθερότητας και τη σημασία της ειρήνης.