«ΝΑΙ» στην ενεργειακή ανεξαρτησία είπε και η Βουλγαρία στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στα μονοπώλια φυσικού αέριου. Όπως διαμήνυσε η βουλγαρική κυβέρνηση, η κρατική εταιρεία προμήθειας αερίου Bulgargaz απέστειλε όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις για τη δέσμευση 0,5 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ανά έτος για μια περίοδο 10 ετών.
Ήδη και με τη συμφωνία που έχει υπογραφεί από τις αρχές του έτους για τη συμμετοχή του διαχειριστή του βουλγαρικού δικτύου Bulgartransgaz στο τερματικό της Αλεξανδρούπολης με ποσοστό 20%, η γειτονική μας χώρα εξασφαλίζει ένα όνειρο ετών, την πρόσβαση σε LNG χωρίς μεσάζοντες και περιορισμούς. Το υγροποιημένο αέριο (LNG) το οποίο θα αεριοποιείται πάνω στην πλωτή μονάδα του τερματικού σταθμού της Αλεξανδρούπολης θα μεταφέρεται στη Βουλγαρία μέσω του διασυνδετήριου ελληνοβουλγαρικού αγωγού μεταφοράς IGB ο οποίος ήδη κατασκευάζεται και μάλιστα με τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών.
Η εξασφάλιση ότι όλα τα κράτη μέλη έχουν πρόσβαση στις αγορές LNG αποτελεί βασικό στόχο της στρατηγικής της Ε.Ε. για την ενεργειακή ένωση. Το LNG μπορεί να δώσει πραγματική ώθηση στην ποικιλομορφία της προσφοράς φυσικού αερίου στην Ε.Ε. και κατά συνέπεια να βελτιώσει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια. Σήμερα, οι χώρες της δυτικής και νότιας Ευρώπης που έχουν πρόσβαση στους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής LNG είναι πολύ πιο ανθεκτικές σε πιθανές διακοπές τροφοδοσίας από εκείνες που εξαρτώνται από έναν μόνο προμηθευτή φυσικού αερίου και ένα σύστημα μεταφοράς.
Ο τερματικός σταθμός LNG Αλεξανδρούπολης αποτελείται από την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG (FSRU) με αποθηκευτική ικανότητα LNG έως και 170.000 κυβ. μέτρα και μέγιστη δυναμικότητα αεριοποίησης 22,7 εκ. κ.μ. ημερησίως, η οποία θα αγκυροβοληθεί στον θαλάσσιο χώρο 10 χλμ ανοιχτά της παράκτιας περιοχής της Αλεξανδρούπολης, καθώς και από ένα σύστημα αγωγών συνολικού μήκους 28 χλμ (υποθαλάσσιος αγωγός 24 χλμ και χερσαίος αγωγός 4 χλμ).
Αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη το market test για τη δέσμευση δυναμικότητας στο τερματικό. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 20η Μαρτίου.
Το FSRU Αλεξανδρούπολης θα συμβάλει στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας και των Βαλκανίων λόγω της στρατηγικής του θέσης. Τα παραπάνω πλεονεκτήματα καθιστούν το έργο αναπόσπαστο κομμάτι της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής και τη βασικότερη υποδομή για την ανάπτυξη του Ενεργειακού Κόμβου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η λειτουργία του mega project της Αλεξανδρούπολης προγραμματίζεται για το 2022.