Του Γιώργου Φιντικάκη
Τίτλοι τέλους και επισήμως στον διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, καθώς με την σημερινή λήξη της προθεσμίας, δεν κατατέθηκε -όπως ήταν αναμενόμενο- καμία προσφορά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ. Την Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ θα κηρύξει τον διαγωνισμό και επισήμως άγονο.
Τυπικά, με βάση τη συμφωνία Αθήνας-δανειστών, η άγονη κατάληξη του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών, ενεργοποιεί τη ρήτρα των εναλλακτικών διαρθρωτικών μέτρων, γεγονός που στην ουσία σημαίνει ότι ανοίγει τον δρόμο για τη διάθεση υδροηλεκτρικών.
Τα τελευταία, φαίνεται ότι ότι θα αποτελέσουν το σημείο-κλειδί του σχεδίου διάσωσης της ?ΕΗ, που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ταυτόχρονα με ένα αναθεωρημένο «μπίζνες πλαν» στη βάση των όσων είχε εισηγηθεί η McKinsey, προς την κατεύθυνση δηλαδή να συμμαζευτεί η επιχείρηση και να μειωθεί το λειτουργικό της κόστος.
Η πρόταση, στην οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση, και εφόσον φυσικά προηγηθεί διαπραγμάτευση και συμφωνία με την Κομισιόν, είναι η κατάργηση των υποχρεωτικών δημοπρασιών ΝΟΜΕ και η αντικατάστασή τους με ένα σχέδιο παραχώρησης τριών το πολύ «πακέτων», που θα περιλαμβάνουν λιγνιτικές, αλλά και υδροηλεκτρικές μονάδες, προκειμένου αυτά να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον.
Το γεγονός δεν είναι άσχετο με την απουσία προσφορών στον διαγωνισμό της ΔΕΗ για την πώληση των λιγνιτικών της Μεγαλόπολης και Μελίτης. Οι πάντες αναμένουν τα πιο ελκυστικά πακέτα παραχωρήσεων λιγνιτικών μαζί με υδροηλεκτρικές μονάδες.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα επιδιώξει σε συνεννόηση με την Κομισιόν, και ειδικότερα με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, την αναζήτηση μίας νέας λύσης ως προς τον τρόπο μείωσης του μεριδίου της δημόσιας εταιρείας.
Ταυτόχρονα βέβαια εκκρεμεί πάντα η συμμόρφωση της Αθήνας με την καταδικαστική σε βάρος της χώρας μας απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το μονοπώλιο της ΔEΗ στον λιγνίτη.
Σημειωτέον ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με τους εταίρους την πώληση των λιγνιτικών σταθμών (40%) και τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του μεριδίου της δημόσιας επιχείρησης κάτω από το 50% στο τέλος του χρόνου.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ΔΕΗ, έχει ακόμη δρόμο μέχρι να αποκρυσταλλωθεί. Το ποια υδροηλεκτρικά θα ενταχθούν στα πακέτα, με ποιους όρους και πότε αυτά θα προκηρυχθούν, δεν είναι κάτι που θα το μάθουμε μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο, προκειμένου αυτά να σχεδιαστούν σωστά.
Κάποιες ωστόσο από τις πτυχές του «σχεδίου σωτηρίας» της ?ΕΗ, που εκτός από αυτά τα μικτά «πακέτα» λιγνίτη και νερού, θα περιλαμβάνουν ένα συνολικό πλάνο αναδιάρθρωσης της επιχείρησης, θα γίνουν πιο σαφείς μέσα από τις επικείμενες προγραμματικές δηλώσεις του Κωστή Χατζηδάκη στη Βουλή.