Πρόταση για την εξαγορά του Twitter έναντι 54,2 δολαρίων ανά μετοχή κατέθεσε ο Έλον Μασκ σύμφωνα με το Reuters. Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου προσφέρει 54,2 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά για το σύνολο της εταιρείας ενώ όπως γνωστοποίησε επιθυμεί να βγει από τα ταμπλό της Wall Street και να γίνει ιδιωτική.
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο Έλον Μάσκ είχε αποκτήσει το 9,2% του Twitter, ενώ είχε αρνηθεί την είσοδό του στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.
Το εν λόγω τίμημα αναφέρεται στην τιμή κλεισίματος της μετοχής στη συνεδρίαση της 1ης Απριλίου. Από την πρώτη στιγμή που η είδηση έγινε γνωστή η μετοχή εκτινάχθηκε κατά 13% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Αυτή την ώρα η μετοχή συναλλάσσεται στα 51,52 δολάρια ενώ η χθεσινή τιμή κλεισίματος ήταν στα 45,85 δολάρια.
Όπως μεταδίδει το CNBC, το διοικητικό συμβούλιο του Twitter θα συνεδριάσει για να συζητήσει την πρόταση εξαγοράς του Έλον Μασκ.
Το CNBC δημοσιεύει μάλιστα και την επιστολή της προσφοράς του Έλον Μασκ:
Επένδυσα στο Twitter καθώς πιστεύω στις δυνατότητές του να είναι η πλατφόρμα για την ελευθερία του λόγου σε όλο τον κόσμο και πιστεύω ότι η ελευθερία του λόγου είναι μια κοινωνική επιταγή για μια λειτουργική δημοκρατία.
Ωστόσο, από τότε που έκανα την επένδυσή μου, τώρα συνειδητοποιώ ότι η εταιρεία ούτε θα ευδοκιμήσει ούτε θα εξυπηρετήσει αυτήν την κοινωνική επιταγή στην τρέχουσα μορφή της. Το Twitter πρέπει να μετατραπεί σε ιδιωτική εταιρεία.
Ως αποτέλεσμα, προσφέρομαι να αγοράσω το 100% του Twitter για 54,20 $ ανά μετοχή σε μετρητά, ένα premium 54% την ημέρα πριν ξεκινήσω να επενδύω στο Twitter και ένα premium 38% την ημέρα πριν από τη δημόσια ανακοίνωση της επένδυσής μου. Η προσφορά μου είναι η καλύτερη και τελική μου προσφορά και εάν δε γίνει αποδεκτή, θα πρέπει να επανεξετάσω τη θέση μου ως μέτοχος.
Το Twitter έχει εξαιρετικές δυνατότητες. θα το ξεκλειδώσω.
Έλον Μασκ
Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Απριλίου ο Έλον Μασκ απέκτησε σημαντικό μερίδιο στο Τwitter. Ο Έλον Μασκ σήμερα κατέχει 73.486.938 μετοχές με την αξία του μεριδίου να ξεπερνά τα 2,7 δισ. δολάρια. O γνωστός μεγιστάνας έχει πάνω από 80 εκατομμύρια οπαδούς στο Twitter από όταν έγινε μέλος το 2009 και έχει χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα για να κάνει πολλές ανακοινώσεις.
Πάντως, πρόσφατα ο Έλον Μασκ επέκρινε το Twitter και τις πολιτικές του, λέγοντας ότι η εταιρεία υπονομεύει τη δημοκρατία αποτυγχάνοντας να τηρήσει τις αρχές της ελευθερίας του λόγου. Μάλιστα, στα τέλη Μαρτίου, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας είχε δηλώσει ότι σκέφτεται να δημιουργήσει μια νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.
«Δεδομένου ότι το Twitter χρησιμεύει ως ο de facto δημόσιος χώρος, η μη τήρηση των αρχών της ελευθερίας του λόγου υπονομεύει θεμελιωδώς τη δημοκρατία», έγραψε ο Μασκ στο Twitter την Παρασκευή (25/3). Στη συνέχεια ρώτησε αν χρειάζεται μια νέα πλατφόρμα.
H αγωγή πρώην μετόχων
Πρώην μέτοχοι της εταιρείας Twitter κατέθεσαν αγωγή κατά του Έλον Μασκ υποστηρίζοντας ότι υπέστησαν οικονομικές απώλειες από την πρόσφατη αύξηση της τιμής των μετοχών, ισχυριζόμενοι ότι ο Μασκ περίμενε μεγάλο χρονικό διάστημα για να δημοσιοποιήσει την αγορά από τον ίδιο ποσοστού 9,2% των μετοχών της εταιρείας. Σε σχετικά έγγραφα δικαστικής προσφυγής που κατέθεσαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, οι μέτοχοι ισχυρίστηκαν ότι ο Μασκ, που είναι επικεφαλής της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων Tesla προχώρησε «σε ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις και παραλείψεις» αποτυγχάνοντας να ανακοινώσει ότι έχει επενδύσει στο Twitter μέχρι τις 24 Μαρτίου, όπως προβλέπει η σχετική ομοσπονδιακή νομοθεσία.
Η τιμή των μετοχών του Twitter αυξήθηκε κατά 27% στις 4 Απριλίου στα 49,97 δολάρια (46,11 ευρώ) από 39,31 δολάρια (36,28 ευρώ) μετά την αποκάλυψη του Μασκ ότι έχει προχωρήσει στην αγορά των μετοχών, την οποία οι μέτοχοι είδαν ως ψήφο εμπιστοσύνης από τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου προς το Twitter, που έχει την έδρα του στο Σαν Φρανσίσκο.
Οι πρώην μέτοχοι, καθοδηγούμενοι από τον Μαρκ Ρασέλα, δήλωσαν ότι η καθυστέρηση της αποκάλυψης για την αγορά των μετοχών επέτρεψε στον Μασκ να αγοράσει περισσότερες μετοχές του Twitter σε χαμηλότερες τιμές, ενώ τον κατηγορούν ότι καταχράστηκε την εμπιστοσύνη τους, καθώς πώλησαν τις μετοχές τους σε «τεχνητά χαμηλές» τιμές. Η αγωγή επιδιώκει την καταβολή αποζημιώσεων, αλλά και την επιβολή άλλων μέτρων που δεν διευκρινίστηκαν.
Ο νόμος για τις αγοραπωλησίες μετοχών που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ απαιτεί από τους επενδυτές να δημοσιοποιήσουν εντός δέκα ημερών, τον χρόνο της αγοράς ποσοστού 5% των μετοχών μιας εταιρίας, ενώ για την περίπτωση του Μασκ, η προθεσμία αυτή έληξε στις 24 Μαρτίου.
Το Twitter ανακοίνωσε στις 5 Απριλίου ότι ο Μασκ θα γίνει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας, αλλά ο Μασκ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μην προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα.
Μέσω της μη συμμετοχής του στο διοικητικό συμβούλιο, ο Μασκ, που είναι από τους πιο παραγωγικούς χρήστες της αναφερόμενης σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να συνεχίζει να αγοράζει μετοχές, χωρίς να δεσμεύεται από τη συμφωνία που έχει κάνει με την εταιρία για τον περιορισμό της μετοχικής συμμετοχής του στο 14,9%. Ο Ρασέλα δήλωσε ότι πώλησε 35 μετοχές του Twitter για συνολικό ποσό 1.373 δολαρίων (1.267 ευρώ) μεταξύ της 25ης και της 29ης Μαρτίου.
Η οικονομική αξία της περιουσίας του Μασκ ανέρχεται στα 265,1 δισεκατομμύρια δολάρια (244,64 δισεκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.