Απαισιόδοξο είναι το μήνυμα που στέλνει για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης η Goldman Sachs, καθώς σε νέα έκθεσή της προειδοποιεί ότι τα εύκολα της ανάκαμψης τελείωσαν και ότι μέχρι το τέλος του 2021, ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ θα υποχωρήσει σε… συμβατικά επίπεδα.
Η ανάκαμψη που σημειώνουν οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου μέσα στο 2022 είναι ταχύτατη αλλά και άνιση, υπογραμμίζει η Goldman και προβλέπει ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ γ’ τριμήνου 2021 θα δείξουν ότι 9 από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες, μεταξύ των οποίων ΗΠΑ και Κίνα, έχουν ήδη… ξεπεράσει την πανδημία, υπό την έννοια ότι το ΑΕΠ τους έχει ξεπεράσει το επίπεδο που βρισκόταν στο τέλος του 2019.
Η παγκόσμια οικονομία έχει ανακάμψει γρήγορα από τα βάθη της ύφεσης όμως κάτω από την επιφάνεια ο βαθμός ανάκαμψης διαφέρει σημαντικά ανά χώρα και ανά κλάδο. «Το εύκολο μέρος αυτής της άνισης παγκόσμιας ανάπτυξης δείχνει να τελειώνει. Έως τα τέλη του 2022, αναμένουμε περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 3% σε παγκόσμιο επίπεδο και στο 1,5% στις ΗΠΑ, καθώς η ώθηση από τη δημοσιονομική πολιτική θα γίνει αρνητική, η νομισματική πολιτική θα εξομαλυνθεί και τα επιπρόσθετα κέρδη από το άνοιγμα της οικονομίας θα απαιτούν σημαντική ιατρική πρόοδο και προσαρμογή της συμπεριφοράς των πολιτών.
Στο γράφημα που ακολουθεί δείχνει ότι σύμφωνα με την πρόβλεψη της Goldman Sachs, σε 9 από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες το ΑΕΠ γ’ τριμήνου 2021 ξεπερνά ήδη το επίπεδο του δ’ τριμήνου 2019. Η Τουρκία είναι από τις χώρες που ξεχωρίζουν καθώς σημειώθηκε τεράστια πιστωτική επέκταση με κρατική στήριξη, με το τουρκικό ΑΕΠ γ’ τριμήνου 2021 να εκτιμάται ότι θα είναι 10,2% υψηλότερο από το δ’ τρίμηνο 2019. Παρόμοιες επιδόσεις σημείωσαν και χώρες της Ασίας με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα στον τομέα της τεχνολογίας, όπως η Ταϊβάν και η Κίνα, των οποίων το ΑΕΠ είναι σήμερα 8,4% και 8,2% αντίστοιχα, υψηλότερο από το 2019.
Οι χώρες που καθυστερούν να επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα είναι αυτές που εξαρτώνται πολύ από τον κλάδο των υπηρεσιών και του τουρισμού, όπως η Ισπανία που βρίσκεται 5,8% χαμηλότερα από το 2019, η Ταϊλάνδη που είναι επίσης 5,8% χαμηλότερα και η Μ. Βρετανία (-2,2%).