Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα διευκρινίσεις από τους υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας και της Ιταλίας για τα σχέδιο προϋπολογισμού για το 2020, επικαλούμενη πιθανούς «κινδύνους απόκλισης» από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ενώ παρόμοιες επιστολές έλαβαν και μια σειρά άλλων χωρών της Ευρωζώνης.
Παρίσι και Ρώμη έλαβαν σχετικές επιστολές του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί και του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις που απευθύνονται στο γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ και τον ιταλό ομόλογό του Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι αντίστοιχα.
Η Κομισιόν διά του Αντιπροέδρου της Βάλντις Ντομπρόβσκις και του αρμοδίου Επιτρόπου για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, απηύθυνε τις σχετικές επιστολές στον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ και τον Ιταλό ομόλογό του ομπέρτο Γκουαλτιέρι, ενώ οι απαντήσεις τους θα πρέπει να έχουν δοθεί μέχρι αύριο, Τετάρτη.
Η επιστολή που απευθύνεται στην Ιταλία κρίθηκε ως απαραίτητη, δεδομένης της πρόθεσης από πλευράς Ρώμης να αυξηθούν οι δαπάνες προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, ωστόσο δεν θεωρείται ως ιδιαίτερα πιθανό να επαναληφθεί το περσινό αδιέξοδο, όταν οι Βρυξέλλες εξανάγκασαν την τότε κυβέρνηση συνασπισμού των ευρωσκεπτικιστών να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό της προκειμένου να αποφύγει τις κυρώσεις μετά από μια παρατεταμένη διαμάχη που έπληξε τις αγορές.
Συγκεκριμένα στην επιστολή προς την Ρώμη αναφέρεται ότι κατόπιν μιας προκαταρκτικής αξιολόγησης του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2020 καταδεικνύεται ότι δεν ανταποκρίνεται στις δημοσιονομικές συστάσεις της ΕΕ για τη μείωση των δαπανών. «Το σχέδιο της Ιταλίας δεν συμμορφώνεται με το κοινοτικό δείκτη για τη μείωση του χρέους εντός του 2020».
Σύμφωνα με το Reuters, οι Βρυξέλλες επιθυμούν επίσης ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ να εξηγήσει το γιατί σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που έχει καταρτίσει το διαρθρωτικό ισοζύγιο της χώρας, το οποίο αποκλείει τα έκτακτα έσοδα και τις δαπάνες, θα επιδεινωθεί κατά 0,1% της παραγωγής αντί να βελτιωθεί κατά 0,6% όπως έχει ζητήσει η Ε.Ε.
Παράλληλα, η Κομισιόν διερωτάται γιατί οι καθαρές πρωτογενείς δαπάνες, οι οποίες διαγράφουν τις πληρωμές τόκων, εγγράφονται στον προϋπολογισμό αυξανόμενες κατά 1,9% επί της της παραγωγής μέσα στο επόμενο έτος, αντί να μειωθούν σύμφωνα με τις συστάσεις της ΕΕ.
Ταυτόχρονα, όμως οι Βρυξέλλες «κλείνουν το μάτι» στην φιλο-ευρωπαϊκή ιταλική κυβέρνηση καθώς όπως αναφέρεται στην επιστολή η Κομισιόν εξετάζει τον εάν θα μπορούσε να παράσχει στην Ιταλία περιθώρια για παρεκκλίσεις εξαιτίας «ασυνήθιστων γεγονότων».
Εάν παρασχεθούν τελικά τα περιθώρια παρεκκλίσεων, όπως είναι ευρέως αναμενόμενο μετά από το αίτημα της Ρώμης, η ευελιξία θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ιταλία να αποκλίνει από τους δημοσιονομικούς στόχους χωρίς να παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.
Η επιστολή σε Παρίσι
Οι Βρυξέλλες απέστειλαν παρόμοιες προειδοποιήσεις και στον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Bruno Le Maire, λέγοντας ότι με βάση το υφιστάμενο σχέδιο προϋπολογισμού το Παρίσι θα παραβίαζε τους κανόνες της ΕΕ για τα δημόσια χρέη.
Συγκεκριμένα στο προσχέδιο του γαλλικού προϋπολογισμού δεν προβλέπεται καμία διαρθρωτική βελτίωση κατά το επόμενο έτος, σε πλήρη αντίθεση με τις επιταγές της ΕΕ για βελτίωση ύψους της τάξης του 0,6% επί του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Η Επιτροπή, η οποία είναι επιφορτισμένη με την αξιολόγηση των προϋπολογισμών των χωρών της Ευρωζώνης, απέστειλε παρόμοιες προειδοποιήσεις στην Ισπανία, την Πορτογαλία και το Βέλγιο, των οποίων οι κυβερνητικές υπηρεσίες δεν ήταν σε θέση να υποβάλουν πλήρη προϋπολογισμό ως την 15η Οκτωβρίου, καταληκτική ημερομηνία που ορίζεται βάσει των κανόνων της ΕΕ.
Προειδοποιητική επιστολή έλαβε εξάλλου και η Φινλανδία εξαιτίας των αυξανόμενων δημόσιων δαπανών της. Το Ελσίνκι απάντησε κάνοντας λόγο για προσωρινά μέτρα τα οποία ήταν αναγκαία για την τόνωση της απασχόλησης και τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών μακροπρόθεσμα.