Του Γιώργου Φιντικάκη
Κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά για την ΔΕΗ καθώς την Παρασκευή η επιχείρηση ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, όπου σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες εμφάνισε καθαρές ζημιές 253 εκατ. ευρώ.
Στην αγορά θεωρούν πολύ πιθανό κάποιο «λίφτινγκ» της τελευταίας στιγμής στα νούμερα, προκειμένου να αποσοβηθούν τυχόν νέοι κλυδωνισμοί της μετοχής και να καλλωπιστεί κάπως η κατάσταση, η οποία ωστόσο δεν θα μπορεί να κρύψει την ραγδαία τους επιδείνωση.
Την εικόνα θα επιχειρήσει εκτός απροόπτου να διασκεδάσει σήμερα ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, κατά την εκδήλωση για την υπογραφή δανειακής σύμβασης χρηματοδότησης του επενδυτικού πλάνου της επιχείρησης, παρουσία του προέδρου της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, D. Pankin.
Την σκυτάλη παίρνει την Πέμπτη, η τακτική Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, όπου θεωρείται βέβαιο ότι οι μέτοχοι θα «βομβαρδίσουν» τον κ. Παναγιωτάκη με ερωτήσεις για την πορεία του «καραβιού» και τις οικονομικές του επιδόσεις.
Στη δυσμενή εικόνα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει την αλλαγή στάσης από την Κομισιόν στο κεφάλαιο ΔΕΗ, καθώς οι πληροφορίες φέρουν πλέον τις Βρυξέλλες να την αντιμετωπίζουν ως ένα πολύ σοβαρό συστημικό κίνδυνο που απειλεί με «μπλακ άουτ» την ελληνική οικονομία.
Στη λογική αυτή, λέγεται ότι μεταβίβασαν πρόσφατα τον σχετικό «φάκελο» στην DF ECFIN, την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών υποθέσεων, του γνωστού μας Ντέκλαν Κοστέλο, κίνηση που δείχνει ότι η Κομισιόν κατατάσσει πλέον την ΔΕΗ σε μια άλλη, πιο αναβαθμισμένη «πίστα κινδύνων», πλάι στις υπόλοιπες μεγάλες νάρκες που παραδίδει η παρούσα στην επόμενη κυβέρνηση: Την απουσία επενδύσεων, το ασθενικό τραπεζικό σύστημα, το βουνό από κόκκινα δάνεια, το Ασφαλιστικό.
Όλα τα παραπάνω είναι σε γνώση της ΝΔ, η οποία και έχει ετοιμάσει εφόσον κερδίσει τις εκλογές, ένα σχέδιο άμεσου ανάγκης, για «εκκαθάριση της ΔΕΗ εν λειτουργία». Αυτό αποτελείται από ένα νέο επιχειρησιακό πλάνο με αρκετά χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, σε μείωση του προσωπικού και του μισθολογικού κόστους μέσω πρόωρων αποχωρήσεων και παραχωρήσεων μονάδων που θα συνοδευτούν από τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε αυτές, μαζί με αυστηρότερα κριτήρια για την συλλογή των ανείσπρακτων οφειλών.
Τα αν αρκούν για να βγάλουν την ΔΕΗ από το κώμα και να την ξαναστήσουν όρθια ή θα ξεπεραστούν από τις εξελίξεις της επιδείνωσης των οικονομικών της, η οποία είναι ραγδαία, μένει να φανεί. Στην αγορά εκτιμούν ότι όταν η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας δουλεύει κάθε ημέρα που περνά με ζημιά ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ, οι πελάτες της χρωστούν πάνω από το 50% του ετησίου τζίρου της, και οι τράπεζες για να την δανείσουν ζητούν αυτή να τους ενεχυριάσει περιουσιακά της στοιχεία, ίσως τελικά χρειασθεί να γίνουν πολλά περισσότερα.