Αύξηση κεφαλαίου 100 εκατ. ευρώ, εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους, πρόγραμμα εθελουσίας εργαζομένων και ψηφιακό μετασχηματισμό με αυτοματοποίηση κέντρων διαλογής, προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο εξυγίανσης των ΕΛΤΑ. Ταυτόχρονα, προκειμένου να συνεχίσουν αδιάλειπτα να παρέχουν καθολική ταχυδρομική υπηρεσία, δρομολογείται η απόδοση στα ΕΛΤΑ του πλήρους ανταλλάγματος από τη σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο για τα έτη 2013-2020.
Το σχέδιο παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.
Οι προτεινόμενες διατάξεις στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό της ΕΛΤΑ A.E. και της θυγατρικής της «ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ Α.Ε.», με βάση δύο πυλώνες:
- Πρώτον, την ενίσχυση της Εταιρικής Διακυβέρνησης, και
- Δεύτερον, την αποτελεσματική λειτουργία της εταιρείας, μέσω της αποσύνδεσής της από νομοθετικές διατάξεις που δεν συνάδουν με το παρεχόμενο έργο και τις σύγχρονες απαιτήσεις μιας ταχυδρομικής εταιρείας.
Κεντρικός σκοπός του σχεδίου είναι η εταιρεία να διασφαλίσει και να ενδυναμώσει τον κοινωνικό της ρόλο ως φορέας της καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας και ταυτόχρονα να βελτιώσει την αποδοτικότητά της, ώστε να αντεπεξέλθει στον κλιμακούμενο ανταγωνισμό της αγοράς ταχυδρομικών υπηρεσιών.
Οι βασικοί άξονες του σχεδίου
• ο εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους, με έμφαση στην υλοποίηση σχεδίου εθελουσίας εξόδου εργαζομένων,
• ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εταιρείας, με αναβάθμιση συστημάτων, αυτοματοποίηση κέντρων διαλογής και παροχή καλύτερων και περισσότερων ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες,
• η αναδιάρθρωση της οργανωτικής δομής της εταιρείας για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της καθολικής υπηρεσίας, σε συνδυασμό με αλλαγές στο μοντέλο εξυπηρέτησης της αλληλογραφίας,
• η ανάπτυξη νέας πολιτικής προμηθειών και η καλλιέργεια νέας εταιρικής κουλτούρας και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού.
Όπως τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακης Διακυβέρνησης, η λύση που επιλέχθηκε «επιφέρει το μέγιστο δυνατό όφελος στους πολίτες και στις επιχειρήσεις, με το ελάχιστο δυνατό κόστος για τους φορολογούμενους». Υιοθετεί επίσης τις αρχές μετασχηματισμού που ακολούθησαν την τελευταία δεκαετία όλες οι χώρες της Ευρώπης αναφορικά με τις ταχυδρομικές υπηρεσίες τους.
Για την υλοποίηση του σχεδίου, δρομολογείται Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας «Ελληνικά Ταχυδρομεία Α.Ε.» ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, στην οποία θα συμμετάσχει η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ).
Ταυτόχρονα, προς τον σκοπό της διασφάλισης της αδιάλειπτης παροχής καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας, δρομολογείται η απόδοση στην ΕΛΤΑ Α.Ε. του πλήρους ανταλλάγματος από τη σύμβαση μεταξύ αυτής και του Ελληνικού Δημοσίου για τα έτη 2013-2020, όπως αυτό υπολογίζεται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) σε ετήσια βάση.
Στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάσαμε δύο πρωτοβουλίες του @mindigitalgr:
— Kyriakos Pierrakakis (@Pierrakakis) November 30, 2020
- Το σχέδιο μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ σε συνεργασία με το @minfingr και τον @cstaikouras, και
- Τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού μαζί με τον υφυπουργό @gzarifopoulos. pic.twitter.com/MtWCS1Flji
Η Βίβλος του Ψηφιακού Μετασχηματισμού
O κ. Πιερρακάκης παρουσίασε μαζί με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρη Ζαριφόπουλο παρουσίασαν την Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, η οποία αποτυπώνει τους στόχους, τις κατευθυντήριες αρχές, τους στρατηγικούς άξονες παρέμβασης, τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των συστημάτων, το μοντέλο διακυβέρνησης, καθώς και οριζόντιες και κάθετες παρεμβάσεις που υλοποιούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας για την περίοδο 2020 – 2025.
Η καινοτομία της Βίβλου είναι ότι, πέρα από τη στρατηγική, εισάγει ένα λεπτομερές πλάνο δράσης που διαρθρώνεται σε πολλαπλά βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα έργα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από πολλαπλές πηγές (Ταμείο ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Κρατικός Προϋπολογισμός, ΣΔΙΤ) εντός της επόμενης τετραετίας.
Όπως τονίστηκε κατά την παρουσίαση, πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης το οποίο έχει διαμορφωθεί από κοινού με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και οργανισμούς, στους οποίους και απευθύνεται, καθώς και με την κοινωνία πολιτών, ώστε να καλύπτονται πλήρως όλοι οι άξονες πολιτικής και οι επιμέρους ανάγκες όλων των ενδιαφερόμενων μερών, ενώ καταγράφονται τα προς υλοποίηση έργα τα οποία συνδιαμορφώνονται και επικαιροποιούνται ετησίως σε συνεργασία με τους αρμόδιους δημόσιους φορείς.
Η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού συμβάλλει στην προώθηση της ψηφιακής ωριμότητας στην Ελλάδα, ώστε η χώρα να αποτελέσει πρότυπο ψηφιακής ανάπτυξης και πόλο έλξης επενδύσεων ιδιαίτερα στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας.
Παράλληλα, θα βελτιώσει την θέση της Ελλάδας σε δείκτες σχετικούς με την τεχνολογία και την καινοτομία, όπως ενδεικτικά οι δείκτες DESI (Digital Economy and Society Index) και Institute for Management Development-IMD World Digital Competitiveness που αξιολογούν την ψηφιακή ωριμότητα και ανταγωνιστικότητα των χωρών ανά τον κόσμο.