Αρχίζουν οι εξετάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Ελλάδας των Ελλήνων εξωτερικού

Αρχίζουν οι εξετάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Ελλάδας των Ελλήνων εξωτερικού

Σήμερα Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, αρχίζουν οι εξετάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Ελλάδας των Ελλήνων εξωτερικού.

Πρόκειται για το πρόγραμμα και τα εξεταστικά κέντρα για τις εξετάσεις μαθημάτων γενικής παιδείας, ομάδων προσανατολισμού, ειδικών και μουσικών μαθημάτων, υποψηφίων της ειδικής κατηγορίας «Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό», για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έτους 2024.

 Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώνονται συγκεντρωτικά όλες οι πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τα Εξεταστικά κέντρα για τις εξετάσεις μαθημάτων γενικής παιδείας, ομάδων προσανατολισμού, ειδικών και μουσικών μαθημάτων, υποψηφίων της ειδικής κατηγορίας «Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό», για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έτους 2024, καθώς και η προθεσμία υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα  ΤΕΦΑΑ.

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται για όλα τα μαθήματα η 16.00 μ.μ. Η προσέλευση των υποψηφίων στις αίθουσες εξέτασης γίνεται 30 λεπτά τουλάχιστον πριν από την έναρξη των εξετάσεων.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος ορίζεται σε τρεις (3) ώρες.

Η προσέλευση των υποψηφίων στις αίθουσες εξέτασης γίνεται 30 λεπτά τουλάχιστον πριν από την έναρξη των εξετάσεων. Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:

– των ξένων γλωσσών είναι τρεις (3) ώρες,

– των Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι (6) ώρες,

– για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής

διαρκεί 4΄ έως 6΄ λεπτά ανά υποψήφιο.

– για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία», η εξέταση συνολικά έχει διάρκεια

τρεις (3) ώρες και 30΄ λεπτά.

Γ1.  ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΜΑΔΩΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Οι εξετάσεις σ’ όλα τα μαθήματα, διενεργούνται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τη δήλωση του κάθε υποψηφίου.  Οι υποψήφιοι θα παραλάβουν το Δελτίο Εξεταζομένου τους, από το εξεταστικό κέντρο στο οποίο θα προσέλθουν για εξετάσεις, την ημέρα έναρξης των εξετάσεων.

Τα εξεταστικά κέντρα για τη διεξαγωγή των εξετάσεων Γενικής Παιδείας και Ομάδων Προσανατολισμού  θα λειτουργήσουν :

1) Στην Αθήνα και συγκεκριμένα:

α) 15ο ΓΕΛ Αθηνών (Κυψέλης 46 και Παξών, 11362, τηλ. 2108238552) στο οποίο θα εξεταστούν όλοι οι υποψήφιοι των οποίων τα επώνυμα αρχίζουν από Α μέχρι και Λ

β) 26ο ΓΕΛ Αθηνών (Μαρασλή 10, Τ.Κ 10676, τηλ: 2107247387) στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των οποίων τα επώνυμα αρχίζουν από Μ μέχρι και Ω

2) Στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα:

α) 1ο ΓΕΛ Ευόσμου (Νεμέας & Θαλείας, Εύοσμος Θεσσαλονίκης Τ.Κ.56224, τηλ.2310768147) στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των οποίων τα επώνυμα αρχίζουν από Α μέχρι και Καπ

β) 1ο ΓΕΛ Σταυρούπολης (Πεσόντων Ηρώων 2, Θεσσαλονίκη, Τ.Κ.56430, τηλ. 2310656387) στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των οποίων τα επώνυμα αρχίζουν από Καρ μέχρι και Ν

γ) 2ο ΓΕΛ Συκεών (Σπάρτακου 24, Συκιές Θεσσαλονίκης, Τ.Κ.56626, τηλ.2310202091) στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των οποίων τα επώνυμα αρχίζουν από Ξ μέχρι και Ω

Γ2. ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ.

α) 15ο ΓΕΛ Αθηνών (Κυψέλης 46 και Παξών, 11362, τηλ. 2108238552)

β) 1ο ΓΕΛ Ευόσμου (Νεμέας & Θαλείας, Εύοσμος Θεσσαλονίκης Τ.Κ.56224, τηλ.2310768147)

Γ3. ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ «ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ, ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΝΙΑ» και «ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ»

Ειδικά για το μάθημα Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία οι εξετάσεις για όλους τους υποψηφίους  (συμπεριλαμβανομένων και των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες) θα διενεργηθούν στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, οδός Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι.

Εξεταστικό κέντρο για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» ορίζεται στην Αθήνα, το Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης (ΘΕΣΗ ΜΑΡΙΖΑ – ΠΑΛΛΗΝΗ, Τ.Κ. 15351, Παλλήνη, τηλ.2106668547, 2106668794) της Δ/νσης Δ.Ε. Ανατολικής Αττικής στο οποίο θα εξεταστούν  όλοι οι υποψήφιοι

Δ. ΕΞΕΤΑΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Οι υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες της ειδικής κατηγορίας «Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό», εξετάζονται (προφορικά) στα μαθήματα γενικής παιδείας, ομάδων προσανατολισμού όπως και στα ειδικά μαθήματα, εφόσον έχουν αποστείλει τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ήδη ανακοινωθεί, τις ίδιες ώρες και ημέρες, στο 50ο Γυμνάσιο Αθηνών (Χατζηαποστόλου 74-76 και Δόρδου 10443, Αθήνα, τηλ. 210 5136686) από επιτροπή που θα λειτουργήσει στην Αθήνα.

Ε. ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΦΑΑ

Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία (αγωνίσματα) των υποψηφίων της ειδικής κατηγορίας «Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό»,  για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ακαδ. έτους 2024-25 θα διεξαχθεί το διάστημα από την  Παρασκευή 13-9-2024 μέχρι και την Παρασκευή 20-9-2024 σε επιτροπές στην Αθήνα με έδρα τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας  (Χίου 16-18, Τ.Κ.10438 Αθήνα, τηλ. 214-4069221)  και στη Θεσσαλονίκη με έδρα τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης (Κολοκοτρώνη 22,Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης Τ.Κ.56430 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-605703).

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέλθουν στην αρμόδια Επιτροπή υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας, προκειμένου να δηλώσουν τις ημέρες συμμετοχής στις πρακτικές δοκιμασίες. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μαζί τους υποχρεωτικά το δελτίο εξεταζομένου και κατά προτίμηση και την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο.

ΣΤ. ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ

Κατά την εξέταση στο «Γραμμικό Σχέδιο» δίνεται στους υποψηφίους χαρτί σχεδίασης, που οι εξωτερικές του διαστάσεις είναι 50 Χ 70 εκ. και οι εσωτερικές διαστάσεις, στις οποίες γίνεται η σχεδίαση, 50 Χ 58 εκ.. Για τον λόγο αυτό, ο υποψήφιος πρέπει να έχει μαζί του στις εξετάσεις πινακίδα σχεδίασης, διαστάσεων ανάλογων με το χαρτί σχεδίασης και τα απαραίτητα για τη σχεδίαση όργανα και υλικά, δηλαδή χαρτί πρόχειρο σχεδίασης (ρυζόχαρτο ή άλλο), μολύβια με διαφορετική σκληρότητα για διαφορετικά πάχη γραμμών, όργανα για σχεδίαση με μολύβι ή με σινική μελάνη, ταυ ή παραλληλογράφο, τρίγωνα σχεδίασης, κοινό υποδεκάμετρο και τα λοιπά αναγκαία μέσα σχεδίασης (διαβήτη, καμπυλόγραμμο, γομολάστιχα, ασπίδα σβησίματος, ξύστρα – καμπάνα κλπ.). Επίσης μπορεί να χρησιμοποιήσει μεγεθυντικό φακό.

Απαγορεύεται, όμως, να χρησιμοποιεί συστήματα σχεδίασης, δηλαδή ειδικά εκτυπωτικά μηχανήματα γραφής και σχεδίασης γραμμάτων, ζελατίνες ή μεταλλικά στοιχεία τυποποιημένων γραμμάτων, αυτοκόλλητα (ράστερ, λετρασέτ κλπ.) γραμμάτων ή γραμμοσκιάσεων και κλιμακόμετρα (υποδεκάμετρα σε διάφορες κλίμακες, ένα : είκοσι, ένα : πενήντα κλπ.), μοιρογνωμόνιο, καθώς και υπολογιστικές μηχανές (κομπιούτερς).

2. Κατά την εξέταση στο «Ελεύθερο Σχέδιο», δίνεται στους υποψηφίους χαρτί σχεδίασης, που οι εξωτερικές του διαστάσεις είναι 50 Χ 70 εκ. και οι εσωτερικές διαστάσεις, στις οποίες γίνεται η σχεδίαση, 50 Χ 50 εκ.. Για τον λόγο αυτό, ο υποψήφιος πρέπει να έχει μαζί του στις εξετάσεις πινακίδα σχεδίασης, διαστάσεων ανάλογων με το χαρτί σχεδίασης. Η σχεδίαση γίνεται με μολύβια. Ο υποψήφιος πρέπει να έχει μαζί του, εκτός από την πινακίδα, μολύβια μαλακά και σκληρά, γομολάστιχα, ξύστρα. Επίσης, επιτρέπεται η χρήση βελόνας μετρήματος κα νήματος στάθμης, ενώ δεν επιτρέπεται η χρήση οργάνων σχεδίασης και η χρήση σπρέι.

Ζ. ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Για το μάθημα «Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία» διευκρινίσεις έχουν  αναρτηθεί  στον ιστότοπο του ΥΠΑΙΘΑ και συγκεκριμένα στη διαδρομή ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - Εξετάσεις - Εξετάσεις για τα Μουσικά Τμήματα - Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία.

Για το μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία», οι υποψήφιοι θα πρέπει να φέρουν μαζί τους τα μουσικά όργανα στα οποία θα εξεταστούν, εκτός από τα μουσικά όργανα πιάνο και ευρωπαϊκά κρουστά, τα οποία θα υπάρχουν στο χώρο εξέτασης τους.

Για την εξέταση των έργων των α) «Κλασική, Δυτικοευρωπαϊκή μουσική», β) «Τζάζ και Δημοφιλής μουσική» ειδών μουσικής, καθώς και των έργων Βυζαντινής Ψαλτικής του είδους «Λαϊκή – Παραδοσιακή Μουσική και Βυζαντινή Ψαλτική», οι υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα χρήσης δικής τους παρτιτούρας, αντίγραφο της οποίας επιπλέον πρέπει υποχρεωτικά να παραδώσουν (μέσω ενός επιτηρητή) και στους εξεταστές.

Διευκρινίσεις έχουν  αναρτηθεί  στον ιστότοπο του ΥΠΑΙΘΑ στη διαδρομή ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – Εξετάσεις – Εξετάσεις για τα Μουσικά Τμήματα – Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία.

Οι υποψήφιοι κατά την εξέτασή τους δεν θα πρέπει να φέρουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα.