«Διερευνητική ματιά» από τα βρετανικά ΑΕΙ στην Ελλάδα
Shutterstock
Shutterstock

«Διερευνητική ματιά» από τα βρετανικά ΑΕΙ στην Ελλάδα

Ποιο το τοπίο που δημιουργείται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων; Το διερευνούν, μεταξύ άλλων, και τα βρετανικά ανώτατα ιδρύματα μέσω της Βρετανικής Πρεσβείας και του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα, αναφέρει η ΕΡΤ, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες φοιτητές θα επωφεληθούν κι ένα νέο πρόγραμμα υποτροφιών από τη Βρετανία, το GREAT, μέσω του οποίου θα δοθούν 11 υποτροφίες ύψους έως 10,000 στερλινών για μονοετή μεταπτυχιακά προγράμματα.

Τα παραπάνω καταδεικνύουν το έντονο ενδιαφέρον των Βρετανικών πανεπιστημίων για το νέο τοπίο που δημιουργείται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Όπως υπογραμμίζει η ΕΡΤ, η βρετανική πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να οργανώσουν εκστρατεία ενημέρωσης προς τα βρετανικά ιδρύματα μέσω webinars, προκειμένου να λύσουν τυχόν απορίες που θα προκύψουν από τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ελλάδα για την ίδρυση μη κρατικών παραρτημάτων αλλά και για τις συνεργασίες με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια.

Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα διοργανώθηκε έκθεση Βρετανικών πανεπιστημίων στην Αθήνα με τον Βρετανό Πρέσβη Μάθιου Λοτζ να αναφέρεται στην πολυετή σχέση που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας στον τομέα της εκπαίδευσης.

Σημειώνεται ότι στη Βρετανία φοιτούν περίπου 9.000 Έλληνες φοιτητές ενώ μέσω των κολεγίων που λειτουργούν στη χώρα μας περίπου άλλοι 20.000 σπουδαστές λαμβάνουν βρετανικούς τίτλους σπουδών με αναγνώριση – στην πλειονότητα των περιπτώσεων– των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους.

Πλην του προγράμματος GREAT, θα δοθούν 24 υποτροφίες – σε συνεργασία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα – σε μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές.