Εσπευσμένα στην Κρήτη έφθασε το απόγευμα της Κυριακής (27/04) ο πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, για τη διενέργεια αυτοψίας και την εκτίμηση της κατάστασης που έχει προκύψει από τις εκτεταμένες ρηγματώσεις σε σπίτια στις Βούτες Ηρακλέιου.
Ο σεισμολόγος βρίσκεται στην περιοχή για να διενεργήσει μία πρώτη αυτοψία θα πραγματοποιηθεί σε λίγη ώρα, ώστε να γίνει μια πρώτη εκτίμηση της σοβαρότητας του φαινομένου.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για ένα γεωλογικό φαινόμενο, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Έχουμε να κάνουμε με δύο εδαφικές διαρρήξεις μήκους περίπου 150 μέτρων η καθεμία. Είναι σε διαφορετικά σημεία στο χωριό. Έχουν αυτές οι εδαφικές διαρρήξεις προκαλέσει αστοχίες σε κατασκευές, οικίες, δημόσιους χώρους αλλά και δίκτυα. Είναι ένα γεωλογικό καθαρά φαινόμενο, το οποίο είναι σε εξέλιξη. Έχει εμφανιστεί εδώ και μία εβδομάδα περίπου», ανέφερε.
«Διευρύνονται οι διαρρήξεις αυτές, οι οποίες υπάρχουν στο έδαφος και βεβαίως απόψε μαζί με τον κύριο Δήμαρχο, τον κ. Καλοκαιρινό και με τους επιτελείς στον Δήμο κάναμε μία ευρύτατη αυτοψία, όσο μας επέτρεπαν οι συνθήκες. Αυτή η αυτοψία ουσιαστικά θα συνεχιστεί και πάλι αύριο το πρωί από τις 7:00.
Θα προσπαθήσουμε να χαρτογραφήσουμε με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια τις διαρρήξεις αυτές οι οποίες υπάρχουν στον χώρο, να δούμε, να προσεγγίσουμε τα αίτια στα οποία οφείλονται αυτές οι διαρρήξεις, να δούμε πώς εξελίσσεται το φαινόμενο, γιατί αυτό είναι το κυρίαρχο αυτή τη στιγμή και στη συνέχεια να δούμε πώς μπορούμε να επέμβουμε», τόνισε ο κ. Λέκκας.
Στην ερώτηση για το εάν είναι πιθανό το ενδεχόμενο να επεκταθεί αυτό το φαινόμενο σε γειτονικές περιοχές ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ απάντησε πως το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, οπότε μπορεί να επεκταθεί και ανέφερε ότι αυτό θα φανεί στη συνέχεια κατά πόσο επεκτείνεται ή όχι.
«Από κει και πέρα υπάρχουν κάποιες κατασκευές οι οποίες έχουν πάθει μεγάλες αστοχίες από την από τη διάρρηξη. Αυτές οι κατασκευές ήταν όμως παλιές και δεν κατοικούνται, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Σε ορισμένες κατασκευές, οι οποίες κατοικούνται, η σύσταση είναι για απόψε να μην κατοικηθούν, να βρεθεί κάποιος άλλος χώρος.
Έτσι ώστε να μπορέσουμε αύριο να έχουμε μία πολύ καλή εικόνα για να δούμε στη συνέχεια τι δράση θα πάρουμε. Βεβαίως το αν θα είναι η κατοικίες ασφαλείς ή όχι, αυτό είναι θέμα της ΔΑΕΦ, η οποία θα αποστείλει μηχανικούς έτσι ώστε να μπορέσουν αυτοί να αξιολογήσουν κατά πόσο μία κατασκευή κινδυνεύει ή όχι», επισήμανε.
«Κλήθηκα για να κάνω εκτίμηση της καταστροφής και του γεωλογικού φαινομένου. Όταν το δω από κοντά θα γίνει αξιολόγηση του φαινομένου και θα είμαστε σε θέση να καταλάβουμε τι συμβαίνει», είπε νωρίτερα στο Cretalive ο καθηγητής αναφορικά με τις ρηγματώσεις που έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και τεράστιες καταστροφές, καθώς έχουν χωρίσει στη μέση σπίτια, δρόμους καθώς και τον περίβολο του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Cretalive
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός κατέστησε σαφές ότι η Δημοτική Αρχή θα ζητήσει επίσημα να κηρυχθεί το χωριό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να «τρέξουν» οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των ρηγματώσεων σε περίπου 10 σπίτια, όπως είπε ο ίδιος, σε μία μεγάλη ακτίνα μήκους 150 μέτρων στον οικισμό των 600 ατόμων.
Ο κ. Καλοκαιρινός δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το φαινόμενο, προαναγγέλλοντας την κάθοδο επιστημόνων από την Αθήνα που θα ερευνήσουν το φαινόμενο.
Ο κ. Λέκκας έφτασε στο Ηράκλειο μετά από εντολή που δόθηκε από το γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Παπαευσταθίου, κατόπιν συνεννόησης με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη και με στόχο να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή και που οφείλονται οι ρηγματώσεις σε δρόμους αλλά και κατοικίες.
Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος νωρίς το πρωί της Κυριακής μαζί με τους αντιδημάρχους Γιώργο Σισαμάκη και Νίκο Γιαλιτάκη μαζί με τεχνικό κλιμάκιο του δήμου όπου προχώρησαν σε αυτοψία στα σπίτια και στους δρόμους που έχουν υποστεί ζημιές από τις ρηγματώσεις.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σκοπός είναι η διερεύνηση των αιτίων του φαινομένου, η διαπίστωση της πιθανότητας επέκτασής του σε γειτονικές περιοχές, καθώς και η λήψη άμεσων μέτρων αντιμετώπισης. Παράλληλα, θα εξεταστεί εάν η περιοχή πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η ανακοίνωσή το υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας:
«Σε συνεννόηση με τον Υπουργό Κλιματικής Κρήτης και την Πολιτική Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη, δόθηκε εντολή από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Παπαευσταθίου και μεταβαίνει σήμερα στους Βούτες του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης ο Πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Επιτροπή για τη διενέργεια αυτοψίας και την εκτίμηση της κατάστασης που έχει προκύψει από τις εκτεταμένες ρηγματώσεις.
Σκοπός είναι, η διερεύνηση των αιτίων του φαινομένου, η διαπίστωση της πιθανότητας επέκτασής του σε γειτονικές περιοχές, καθώς και η λήψη μέτρων αντιμετώπισης. Παράλληλα, θα εξεταστεί εάν η περιοχή χρήζει κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το Υπουργείο Κλιματικής Κρήτης και Πολιτικής Προστασίας παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου με απόλυτη προσοχή και συντονίζει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για την προστασία των κατοίκων και των υποδομών της περιοχής».
Ο κ. Καλοκαιρινός, συνοδευόμενος από στελέχη του δήμου, αντιδημάρχους, τον πρόεδρο και μέλη του τοπικού συμβουλίου, περιηγήθηκε στα σημεία όπου έχουν εμφανιστεί οι ρηγματώσεις, τόσο σε δρόμους όσο και σε δέκα κατοικίες, σε μήκος περίπου 150 μέτρων, διαπιστώνοντας το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ανακοινώνοντας ότι θα ζητήσει να κηρυχθεί το χωριό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης: «Βρισκόμαστε στις Βούτες για μια πρώτη διαπίστωση ενός φαινομένου το οποίο ανησυχεί τους κατοίκους και μας ανησυχεί όλους. Το φαινόμενο από τις πρώτες διαπιστώσεις βρίσκεται σε εξέλιξη και βεβαίως πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα την κατάσταση. Για τον σκοπό αυτό θα επιδιώξουμε να κηρυχθεί το χωριό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και είμαστε φυσικά σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης».