Μάχη με διάσπαρτες εστίες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο νέοι άνδρες. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική αυτή την στιγμή δεν υπάρχει πουθενά ενεργό μέτωπο με τις διάσπαρτες εστίες να εντοπίζονται σε Ευρωστίνα. Ξανθοχώρι, Σοφιανά, Κουμαριά Ριζενών, Χελυδόρεο και 'Ανω Πιτσά Κορινθίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική οι εστίες είναι κυρίως σε δύσβατα σημεία και η ένταση των ανέμων είναι πολύ χαμηλή, εντάσεως 2-3 μποφόρ.
Οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και στο σημείο επιχειρούν 490 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 159 οχήματα, εθελοντές, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Από αέρος συνδράμουν 31 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα, 17 ελικόπτερα (εκ των οποίων τα 3 για συντονισμό) και 14 αεροσκάφη (εκ των οποίων τα 2 Ιταλικά).
Σημειώνεται ότι στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα την παροχή εναέριας συνδρομής για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Κορινθία, προέβη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Ειδικότερα η βοήθεια που αναμένεται να φτάσει σήμερα στη χώρα μας περιλαμβάνει τρία αεροσκάφη πυρόσβεσης τύπου CL-415 εκ των οποίων, τα δύο από Ιταλία και ένα από Κροατία.
Συνολικά το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 41 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Από αυτές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι 37 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη τέσσερις .
Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.
Νωρίτερα, το μεσημέρι, μήνυμα του 112 για εκκένωση του χωριού Σοφιανά προς Ρέθι εστάλη το πρωί της Τρίτης (01/10). Σύμφωνα με ενημέρωση της Ολυμπίας Οδού, κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στα δύο ρεύματα του αυτοκινητόδρομου στο Δερβένι.
⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
— 112 Greece (@112Greece) October 1, 2024
🔥 Δασική πυρκαγιά στην περιοχή #Σοφιανά
🆘 Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Σοφιανά απομακρυνθείτε προς #Ρέθι
‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών
ℹ️ https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki
@hellenicpolice
Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα του αυτοκινητόδρομου στο Δερβένι.
— Olympia Odos (@OlympiaOdosSA) October 1, 2024
Η φωτιά πέρασε από τον Πύργο στη Λυγιά, όπου έχει μειωθεί η δυναμική της. Αυτή τη στιγμή καίνε πολλαπλές διάσπαρτες εστίες, ενώ έχει φθάσει στα Τρίκαλα Κορινθίας και καίει σε δύσβατη περιοχή στο Ξανθοχώρι και τα Σοφιανά.
Με το πρώτο φως της ημέρας ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν τα εναέρια μέσα, ενώ ισχυρές παραμένουν και οι επίγειες δυνάμεις προκειμένου να ανακόψουν τις εστίες φωτιάς καθώς και τυχόν αναζωπυρώσεις.
Ενισχύθηκαν οι εναέριες δυνάμεις
Ενισχύθηκαν οι εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά, ενώ όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, οι δυνάμεις αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, κυρίως προς Ευρωστίνα. Ισχυρές παραμένουν οι επίγειες δυνάμεις υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων.
Στο σημείο επιχειρούν 478 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 154 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.
Από αέρος αυξήθηκαν σε 22 τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 14 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, τα οποία λόγω νύχτας σταμάτησαν τις πτήσεις. Το πρωί εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση του χωριού Σοφιανά.
Εναέρια μέσα από ΕΕ για την κατάσβεση της φωτιάς
Μετά την ενεργοποίηση από την Ελλάδα του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ χθες το απόγευμα, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ κινητοποίησε άμεσα τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη από τον μηχανισμό rescEU. Τα αεροσκάφη, που κινητοποιήθηκαν από την Κροατία και την Ιταλία, έχουν ήδη φτάσει στην Ελλάδα.
Η ΕΕ έχει επίσης ξεκινήσει δορυφορική χαρτογράφηση έκτακτης ανάγκης μέσω του συστήματος Copernicus για την παροχή χαρτών στις τοπικές αρχές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί την πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς και είναι έτοιμη να κινητοποιήσει περισσότερη βοήθεια εάν χρειαστεί, όπως τονίζει.
Η Κομισιόν σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου των δασικών πυρκαγιών, η Ελλάδα είχε ζητήσει βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ δύο φορές, λαμβάνοντας τότε 5 πυροσβεστικά αεροπλάνα, 2 ελικόπτερα, καθώς και 7 ομάδες εδάφους, 348 πυροσβέστες και 115 οχήματα.
Η Ελλάδα φιλοξένησε επίσης ένα πρόγραμμα προ τοποθετήσεων, στο οποίο πυροσβέστες και οχήματα αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα για αρκετές εβδομάδες.
Βελτιωμένη η εικόνα στον Πύργο Κορινθίας
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η εικόνα από τη φωτιά στον Πύργο Κορινθίας -το μεγαλύτερο και δυσκολότερο ενεργό μέτωπο καθώς καίει σε δυσπρόσιτο σημείο, που είναι δύσκολο να προσεγγιστεί από τις δυνάμεις πυρόσβεσης- τις πρώτες πρωινές ώρες είναι βελτιωμένη.
Τι πρώτες πρωινές ώρες η φωτιά κατευθύνεται προς την Καρυά ενώ σχετικά με το πύρινο μέτωπο στη Λυγιά, πάνω από την εθνικό οδό, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να την περιορίσουν. Στο σημείο από τον Πύργο μέχρι τη Λυγιά, μια διαδρομή περίπου 7 χλμ. σε πολλά σημεία υπάρχουν διάσπαρτα καντηλάκια.
Συνεχείς αναζωπυρώσεις τη νύχτα
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρχαν πολλές ενεργές εστίες και συνεχείς αναζωπυρώσεις ενώ η φωτιά πήρε κατεύθυνση πάνω από την Εθνική Οδό, στη Λυγιά και προς το δυτικό κομμάτι.
Η πύρινη λαίλαπα, από τον Πύργο πέρασε στη Λυγιά και μετέπειτα οι φλόγες έφτασαν στα Τρίκαλα Κορινθίας όπου εξακολουθεί να καίει σε δύσβατη περιοχή σε Ξανθοχώρι και Σοφιανά.
Στο πύρινο μέτωπο ο Β. Κικίλιας
Συντονιστική σύσκεψη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια έγινε τη νύχτα στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος», με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πυροσβεστικής, των σωμάτων ασφαλείας, ενόπλων δυνάμεων, ΟΤΑ και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Ο κ. Κικίλιας βρέθηκε στο πεδίο (Λυγιά- Δερβένι) με τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου, τον Αρχηγό ΠΣ Θ. Βάγια και τον Επιθεωρητή Ν. Ελλάδος ΕΛΑΣ, Γ. Μιχαλόπουλο.
Τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες
Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν τη Δευτέρα (30/9) και μεταφέρθηκαν σε Νοσοκομείο της Αττικής ενώ πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές συνεχίζουν να δίνουν μάχη για να μην φθάσουν οι φλόγες στα σπίτια.
Να σημειωθεί ότι η ηλεκτροδότηση στον Πύργο έχει διακοπεί από χθες το πρωί.
⚠️🔥Η #πυρκαγιά στην #Λυγιά κατεβαίνει προς την θάλασσα
— Forecast Weather Greece (@ForecastGreece) September 30, 2024
Βίντεο : Humanitygreece pic.twitter.com/Gx52Hc3aNm
Κλειστά σήμερα τα σχολεία στο Ξυλόκαστρο
Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα όλα τα σχολεία του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, στην Κορινθία.
Σύμφωνα με τον Δήμο, η απόφαση για τη μη λειτουργία των σχολείων για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ελήφθη, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν προκύψει από την πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε την περασμένη Κυριακή στην περιοχή των Ροζενών.
Πρόεδρος πυροσβεστών: Ξεπέρασαν τα 80 χλμ οι ριπές των ανέμων
Για τους τρεις παράγοντες που επηρέασαν δυσμενώς την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Κορινθία μίλησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Νίκος Λαυράνος.
«Κάθε δασική πυρκαγιά δίνει ένα εύλογο χρονικό παράθυρο ώστε να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις. Αυτό είναι γύρω στα 15 – 20 λεπτά. Από κει και πέρα, αν οι πυρο-μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την εξάπλωση της πυρκαγιάς, αυτό το χρονικό διάστημα μικραίνει. Δηλαδή, υπήρχαν τρεις παράγοντες οι οποίοι επηρέασαν δυσμενώς την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Αυτοί ήταν η τοπογραφία, το δύσβατο δηλαδή της περιοχής, οι δυνατοί άνεμοι με τις ισχυρές ριπές που υπήρχαν και φυσικά η πλούσια καύσιμη ύλη. Το σημείο όπου ξεκίνησε η φωτιά ήταν σαν ζούγκλα» τόνισε στην ΕΡΤ.
«Η ανταπόκριση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση, αλλά ήταν τόσο δύσβατο το σημείο και μάλιστα πάρα πολύ επικίνδυνο από την άποψη ότι υπήρχαν απόκρημνες πλαγιές, υπήρχαν κρυφά σημεία, φαράγγια τα οποία ήταν επικίνδυνα και για τους ίδιους μου τους συναδέλφους. Υπήρχε πρόσβαση μόνο από έναν αγροτικό δρόμο, το οποίο ήταν πραγματικά επικίνδυνο να στείλεις τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Τα εναέρια μέσα δυσκολεύτηκαν πάρα πολύ γιατί δεν είχαν τη δυνατότητα να έχουν στοχευμένες, καλές ρίψεις λόγω και του γεωθερμικού φορτίου που είχε αναπτυχθεί αλλά και του έντονου καπνού. Ήταν πολύ δύσκολες οι συνθήκες εξαρχής» εξήγησε ο κ. Λαυράνος και πρόσθεσε:
«Έφυγε η φωτιά μετά το δεκάλεπτο. Ήταν πάρα πολύ δυνατοί οι άνεμοι. Ξεπέρασαν οι ριπές τα 80 χιλιόμετρα την ώρα… δεν μπορεί κάποιος να αντιληφθεί αυτό το νούμερο. Οπότε έφυγε αυτό που λέμε το εύλογο χρονικό διάστημα όπου μπορείς να προσβάλλεις γρήγορα τη φωτιά».