Με την αυξημένη πλειοψηφία των τριών πέμπτων των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλή που ορίζει το Σύνταγμα (αρ. 101Α) , εκλέχθηκαν οι προτεινόμενοι για τις θέσεις του Πρόεδρου, Αντιπρόεδρος και των έξι μελών που θα καλύψουν τις θέσεις της Ολομέλειας του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου που έχουν λήξη.
Την θέση της Προέδρου του ΕΣΡ αναλαμβάνει η επίτιμη Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη - Δρίλα που μέχρι σήμερα κατείχε την θέση της Αντιπροέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής. Αντιπρόεδρος, τοποθετείται ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης ενώ στις κενές θέσεις των μελών του ΕΣΡ εκλέχθηκαν οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Σταυρόπουλος, Ευτύχης Παλλήκαρης, Γιώργος Βλαβιανός και Ιωάννης Μιχελάκης, ο δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω Σπυρίδων Χρυσοφώτης και ο επίτιμος Αντιπρόεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Πέτρος Τριανταφυλλίδης.
Υπέρ των προτεινομένων προσώπων της προτάσεως που έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής τάχθηκαν συνολικά 16 από τα 27 μέλη της ΔτΠ από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ (14 μέλη) και της Ελληνικής Λύσης (2 μέλη). Καταψήφισαν συνολικά 8 βουλευτές από τις ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας. Με το «παρών» τάχθηκε οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ.
Από την συνεδρίαση απουσίασε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου που νοσεί από covid, και είχε αποστείλει επιστολή με την οποία εξέφρασε την διαφωνία της επί της διαδικασίας διορισμού που ακολουθήθηκε.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έθεσε θέμα για το πώς αριθμητικά ερμηνεύεται το συνταγματικό μέτρο των 3/5 στην ψηφοφορία για την έγκριση των διορισμών.
Ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας απάντησε ότι στο σύνολο των 27 μελών της ΔτΠ, το 3/5 είναι το 16,2 και επειδή δεν μπορεί να υπάρχει ψήφος που να μετρηθεί κατά 0,2, όπως πάντα είθισται όταν το πηλίκο της διαίρεσης είναι μικρότερο του 0,5 ισχύει ο μικρότερος ακέραιος αριθμός, ενώ εάν υπερβαίνει το 0,5 ο ανώτερος ακέραιο αριθμός. Συνεπώς, ανέφερε ο κ. Τασούλας το μέτρο των 3/5 είναι ο αριθμός 16. Συμπληρώνοντας ότι αυτός άλλωστε και ο κανόνας με τον οποίο έχουμε λειτουργήσει ως ΔτΠ σε όλες μας τις αποφάσεις σε ανάλογες περιπτώσεις αλλά και σε όλες τις Επιτροπές της Βουλής
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, διαφώνησε με την στρογγυλοποίηση, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει συνταγματική επιταγή για τα 3/5 και δεν μπορεί να υπάρξει λογική στρογγυλοποίησης και μάλιστα προς τα κάτω. Το μέτρο θα πρέπει να ανέλθει στις 17 ψήφους, στην ανώτερη μονάδα καθώς οι 16 ψήφοι δεν πληροί την προϋπόθεση των 3/5. Εδώ δεν μπορεί αν λειτουργήσει το εθιμικό» και ζήτησε «να υπάρξει ερμηνεία από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής». Με την πρόταση να τεθεί το ζήτημα του προσδιορισμού των 3/5 από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, τάχθηκε αι η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη, υποστηρίζοντας ότι «το 16 δεν ισούται με τα 3/5 του 27, είναι λιγότερο και ζήτησε ως μέτρο να τεθεί το 17 ώστε να είναι καλυμμένες οι θέσεις όλων εμάς που έχουμε άλλη προσέγγιση». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας ανέφερε πως συμφωνεί ότι «για να εκπληρωθεί το συνταγματικό μέτρο των 3/5 θα πρέπει να συμπληρωθεί ο αριθμός 17 των θετικών ψήφων», ενώ διάβασε και την επιστολή με τις ενστάσεις επί της διαδικασίας σύγκλισης της ΔτΠ που είχε αποστείλει στον Πρόεδρο της Βουλή, η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και 'Αμυνας -βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, απέρριψαν τις εντάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «αντιλαμβάνομαι πολιτικά ότι θέλετε να αναβληθεί αυτή η συνεδρίαση όπως και η επόμενη κυρίως που αφορά τους διορισμούς στην ΑΔΑΕ αλλά να συμφωνήσουμε σε ένα πράγμα, ότι λειτουργούμε εδώ και πολλά χρόνια με αυτό τον κανόνα» της στρογγυλοποίησης , προσθέτοντας ότι αυτός ο κανόνας ισχύει και στην ποσόστωση εκπροσώπησης των γυναικών στα κόμματα αλλά με αυτό τον κανόνα λειτουργούμε και στην ΓΣ του Συμβουλίου της Ευρώπης κοκξ. 'Αρα το να έρχεστε σήμερα και να φέρνετε μια καινούρια, διαφορετική λογική από αυτή που ίσχυσε όλα τα προηγούμενα χρόνια και είναι και λογική, το μόνο που αποδεικνύει είναι ότι στοχεύετε σε μια αντιπολιτευτική γυμναστική, που την δέχομαι αλλά δεν υπάρχει λογική και καμία παραβίαση του Συντάγματος».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, υποστήριξε «κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ήταν το κόμμα που κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος με τη ΝΔ συμφώνησαν το μέτρο εκλογής στις συνταγματικές Ανεξάρτητες Αρχές να μειωθεί από τα 4/5 στα 3/5» και αναρωτήθηκε «γιατί φωνάζετε σήμερα» προσθέτοντας πως «πάντα, οι στογγυλοποιήσεις όταν είναι κάτω από το 0,5 γίνεται προς τον μικρότερο ακέραιο ενώ όταν είναι πάνω από το 0,5 τότε γίνεται προς τον μεγαλύτερο ακέραιο. Αυτό ισχύει σε όλη την οικουμένη». Το πολιτικό ερώτημα, είπε ο κ. Παφίλης είναι « το εάν θα συμμετέχει και η Αντιπολίτευση στον διαμοιρασμό της πίτας; Κάτι που ξέρουμε ότι έχει συμβεί πάντα και στις Ανεξάρτητες Αρχές» και κατέληξε πως «όλη αυτή η συζήτηση επί των στρογγυλοποιήσεων είναι άνευ ουσίας»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας τάχθηκε ότι το 16 πληροί το συνταγματικό όριο των 3/5 του συνόλου και σχολίασε πως «είναι πολύ υποκριτικό το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν ορισμένα κόμματα τις τελευταίες ημέρες για την στάση της Ελληνικής Λύσης. Σήμερα φωνάζουν κόμματα (εν. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) που όταν ήταν κυβέρνηση, μαζί με την ΝΔ έκαναν κουμάντο. Δεν θα ξεχάσουμε άλλωστε κάτι βραδινές συνεδριάσεις όταν τοποθετούνταν κάποια μέλη του ΑΣΕΠ με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ μέσα». Ζήτησε να μας «αφήσετε να κάνουμε τις επιλογές μας» καθώς « η Ελληνική Λύση δεν είχε καμία στήριξη από τα υπόλοιπα κόμματα που σήμερα αντιδρούν όταν υποεκπροσωπούμασταν στα ΜΜΕ και δεν θα το κάνω προσωπικό μιλώντας για την στάση του προέδρου του ΕΣΡ κ. Κουτρουμάνου απέναντι στον πρόεδρό μας με το πρόστιμο των 2 3κατ. ευρώ που του επέβαλλε και απειλούσε με λουκέτο σε 12 περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Αυτό τελείωσε.»
Επί του διαδικαστικού θέματος δεν θέλησαν να τοποθετηθούν οι βουλευτές από τις ΚΟ των Σπαρτιατών και της Νίκης.
Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ανέφερε πως το όλο θέμα που τέθηκε είναι «περι όνου σκιάς. Δεν μπορεί ο συνταγματικός ή ο κοινός νομοθέτης να προβλέψει τι μπορεί να συμβεί με την σύνθεση μιας Επιτροπής ή ενός Οργάνου που είναι περίπλοκης αιτιολογίας και περιστασιακή. Ο λόγος που διαφωνούμε είναι επειδή δεν μπορούμε να έχουμε μισή ψήφο καταφεύγουμε στην στρογγυλοποίηση που ξέρουμε από τα μαθηματικά του δημοτικού. Και αυτή η στρογγυλοποίηση δεν είναι μπακαλική αλλά επιστημονική μέθοδος και ακολουθείτε επί δεκαετίες στην Βουλή για πολύ σημαντικά πράγματα που έχουν με τις συνθέσεις των Επιτροπών για την ελάχιστη εκπροσώπηση των κομμάτων. Και όταν μιλάμε για τις συνθέσεις της Επιτροπής μιλάμε για τη νομοθέτηση της Βουλής. Εάν σήμερα καταλήγαμε ότι το 16,2 είναι 17 και όχι 16, τότε ανατρέπεται μια πρακτική, τακτική, συμπεριφορά. λογική και ερμηνεία δεκαετιών». Ο κ. Τασούλας απέρριψε το αίτημα να θέσει ερώτημα ερμηνείας στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής καθώς και ότι η εκλογή με 16 θετικές ψήφους μπορεί να θέτει θέμα ακυρότητας του διορισμού των νέων μελών του ΕΣΡ στα δικαστήρια.
Κατά τη συζήτηση στην ΔτΠ, η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη κατηγόρησε την Ελληνική Λύση ότι έχει κάνει deal με την ΝΔ για την εκλογή νέων μελών στο ΕΣΡ , με στόχο η νέα Ολομέλεια της Αρχής να ακυρώσει το πρόστιμο των 2 εκατ. ευρώ που έχει επιβληθεί για τις τηλεοπτικές εκπομπές του κ. Βελόπουλου. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας αντέδρασε αντιτείνοντας πως «η Ελληνική Λύση δεν κάνει κανένα deal. Εδώ και δύο χρόνια έχουμε καταγγείλει το πρόστιμο που έχει βάλει ο κ. Κουτρουμάνος στον πρόεδρός μας και είχαμε ζητήσει την απομάκρυνσή του. Τώρα ήρθε η στιγμή».